Ako bicyklovať do kopca?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Kopce a stúpania nás čakajú nie len v horách, ale aj v mestách. Stúpania sa nemusíte báť, ľahko ho zvládnete, keď zistíte ako na to.

Zvoľte si správny prevod

Pri každom stúpaní platí, že je výhodnejšie zmeniť prevod na nižší, ako sa trápiť s pomalým šliapaním do pedálov, kedy trpia svaly aj tempo jazdy. To platí aj pre príliš ľahký prevod, pri ktorom divoko šliapete, ale bicykel sa takmer nepohne. Správny prevod nájdete aj podľa toho, že tlak, ktorý potrebujete na pedálovanie, sa nezmení. Počas výstupu na väčší kopec môže byť potrebné prevod viackrát zmeniť.

Udržujte svoju kadenciu

Pri ľahkom prevode by ste si mali udržovať pomerne vysokú kadenciu, teda počet otáčok za minútu. Počas stúpania bude vaša kadencia klesať, ale nikdy by nemala klesnúť natoľko, aby ste prišli o stabilitu a rýchlosť. Do pedálov neprestávajte šliapať ani pri preraďovaní rýchlosti. Tak dosiahnete rýchly a hladký výstup.

Preneste váhu tela dopredu

Pri jazde do kopca je dôležité, aby ste nesedeli príliš vzadu, kedy môže predné koleso stratiť ťah. Ak neudržíte predné koleso na zemi, budete nútený z bicykla zosadnúť. Ideálom je vyrovnaný chrbát a zohnuté lakte. Ak chcete, môžete bicyklovať aj stojmo. Vtedy sa musíte viac sústrediť aj na zadné koleso. Ak sa tlak naň zníži, môže sa pretočiť. Najčastejšie sa to stáva práve pri jazde stojmo na nespevnenom povrchu.

Pripravte sa na jazdu dole kopcom

Po úspešnom zdolaní kopca nasleduje ľahšia časť výstupu – zostup. Pri jazde z kopca by ste mali presunúť ťažisko dozadu. Pri zjazde strmého kopca môžete presunúť zadok až za sedadlo. Snažte sa udržať správne napätie tela, aby ste neboli v kŕči. Pokrčte kolená a lakte. Takto lepšie udržíte rovnováhu a budete rýchlo reagovať na prípadné prekážky. Pri brzdení používajte obe brzdy, ale nie tak aby ste zablokovali kolesá a dostali sa do šmyku. Silu brzdenia rozložte medzi obe brzdy tak, aby ste zadnú používali asi o tretinu viac. 

Foto: Flickr.com/ CC Zach Dischner


Pozrite si najlepšie novinky na rok 2016 v Športservise – tretry, bicykle, oblečenie.

Komentáre

komentáre