fbpost3

Na bicykli za lokálnymi zážitkami a dobrým jedlom

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Nastal ten správny čas, aby sme spojili to príjemné s užitočným a vydali sa po známych i menej známych cyklistických trasách za lokálnymi zážitkami a dobrým jedlom.

V tomto blogu sa nebudeme opierať o žiaden z renomovaných rebríčkov reštaurácií, kaviarní, barov a podnikov, ale pôjdeme po našich overených zážitkoch. Keď však hovoríme o gurmánstve, nemyslíme tým len chuťové zážitky, ale aj zážitky zmyslové, netradičné, čudné, dedinské či koloniálne. A najmä, máme na mysli zážitky cyklistické! Vydáme sa po slovenskej časti európskej trasy Eurovelo 13 až do dedinského pohostinstva, po bratislavskej hrádzi do bufetu na rybku, do Čiech na vinárske potulky, do čokoládovne alebo synagógy len pár kilometrov od Bratislavy. Nasadnite do sedla a vydajte sa na potulky s nami!

Ak po týchto trasách jazdíte a máte z nich iné skúsenosti, prípadne poznáte skratky alebo prekážky na ceste, budeme radi, ak zanecháte komentár a pomôžete nám tieto trasy aktualizovať.

1) Slovenskou časťou EuroVelo do dedinského pohostinstva

Slovenskom prechádzajú tri európske cyklotrasy. V západnej časti nájdete dve z nich a my vám teraz priblížime tú, ktorá sa volá EuroVelo 13 a spája Barentsovo more a Čierne more, pričom jej celková dĺžka je viac ako 10-tisíc kilometrov. Na Slovensku spája bratislavskú Petržalku s obcou Brodské na Záhorí. Táto trasa vedie pozdĺž rieky Morava a má zhruba 90 kilometrov. Pre cyklistu predstavuje úžasný zážitok, krásne scenérie, príjemný cyklistický povrch, rekreačnú jazdu a pohľad na vodné vtáctvo. Ponúka tiež veľa zaujímavostí od hradu Devín cez Sandberg, dedinky Záhoria až po bunkre spred 2. Svetovej vojny. Cesta vedie zväčša po hrádzi alebo po bývalých vojenských cestách, niekedy aj po cestách normálnych, kde však nejazdí veľa automobilov. My odporúčame trasu ukončiť v obci Moravský Svätý Ján, v ktorej nájdete aj prechod do rakúskeho Hohenau. V tejto obci nájdete tradičnú “dedinskú” reštauráciu s názvom U Holenku. Reštaurácia má priestranné parkovisko, rovnako aj terasu, na ktorej nájdete veľa trávy, detské ihrisko, v okolí borovicové lesy. Na výber máte z ponuky tradičnej slovenskej kuchyne a určite vás dostane atmosféra typického slovenského pohostinstva, lacného jedla a čapovanej kofoly. Ďalšou výhodou je dostupnosť vlakovej stanice, odkiaľ chodia vlaky priamo spať do Bratislavy.

Zdroj: EuroVelo.sk

 

2) Cestou kniežaťa pokrokovo na bicykli

Ak by ste chceli pokračovať ešte o kúsok ďalej než je Záhorie a mali by ste chuť prekročiť hranice k našim západným susedom, určite odporúčame navštíviť Lednice a Valtice. Sú to historické obce plné kultúrnych pamiatok a nádhernej prírody. K trase nájdete na internete veľa osobných tipov a článkov, pričom jeden z nich, ktorý sme my našli, nesie príhodný názov “Keby mal knieža bicykel, zosadol by z koňa”. Plne s ním súhlasíme! :) Trasa, ktorú môžete absolvovať a ktorá nikdy (a azda ani nikoho) svojou scenériou nesklame, sa skladá z týchto záchytných bodov: Valtice – Rendez Vous – Dianin chrám – kaple sv. Huberta – Chrám Tří Grácií – Nový dvůr – Mlýnsky rybník – Lednická kolonáda, rozhledna – Lednice – Lednické rybníky – Minaret – Janův hrad – Lovecký zámeček – Lednice – Rybniční zámeček – Hraničný zámeček – Hlohovec – Belvedere – Valtice. Dá sa rôznymi spôsobmi kombinovať a priamo v Ledniciach môžete nájsť aj požičovňu bicyklov. Pre tých, ktorí majú tieto trasy dávno prejdené, odporúčame zvoliť smer na dedinku Velké Bílovice. Je to v súčasnosti najväčšia vinárska obec v Čechách s úžasnou tradíciou. Je dokonca obľúbená aj medzi filmármi, pretože sa v nej natáčalo niekoľko scén z filmu Bobule a tiež veľká časť známej českej trilógie Víno. Určite sa sem oplatí zájsť v čase kultúrnych udalostí ako je napríklad tradičné putovanie za vínom Ze sklepa do sklepa, počas ktorého viac ako 50 vinárov otvorí svoje pivnice pre návštevníkov. Výhodou je, že v obci Podivín, len 3 kilometre od Velkých Bílovic, nájdete železničnú stanicu. S prestupom v meste Břeclav to máte nazad do Bratislavy za hodinku aj štvrť.

Zdroj: Pujcovnakol.cz

3) Keď vás naháňa mlsná, treba to otočiť do čokoládovne v Kittsee

Opäť budeme za zážitkom putovať cez hranice, tentokrát k našim rakúskym susedom do Kittsee, kde sa nachádza jedna z najznámejších čokoládovní široko-ďaleko. Preslávila sa svojimi výrobkami nielen v našom okolí ale aj napríklad v Austrálii či Amerike. V Schoko-Csárda nájdete čokoládové výrobky od výmyslu sveta a môžete ich aj ochutnať. Nájdete v nej aj také skvosty, akými sú rumovo-kokosové guľôčky či iné dobroty, ktoré nekúpite nikde inde. V prípade záujmu vás zoberú aj na prehliadku výroby. K čokoládovni a vlastne do samotného Kittsee sa pohodlne dostanete po hrádzi, ktorá spája túto rakúsku obec priamo s Bratislavou a vedie okolo Bergu. Ide však o kratší a menej náročný výlet, takže ak by ste si ho radi predĺžili o takých 40 kilometrov, odporúčame vydať sa po dobre značenej trase až k Neusiedl am See. Trasa je to rovinatá, s kvalitným asfaltom a dobre oddelená od frekventovaných ciest. Vedie pomedzi polia a ponúka pekné výhľady na rozľahlé rakúske roviny. Podrobný popis trasy môžete nájsť TU.

Zdroj: Kittsee.cestovanie.biz

4) Po bratislavskej hrádzi do bufetu na rybky

Keďže sme predošlé tipy smerovali za hranice, v tomto ostaneme priamo v našom hlavnom meste, na bratislavskej hrádzi. Tá ponúka množstvo atrakcií, prestojov, zábavy, skrátenia i predĺženia trasy, takže sa v nej nájde úplne každý cyklista, či už ten s deťmi vo vozíku alebo ten, ktorý trénuje na preteky. Na druhej strane, prekážkou môže byť najmä cez víkendy zvýšený pohyb cyklistov, psíčkarov, korčuliarov, kolobežkárov a azda celého osadenstva mesta, ktoré sa vybralo za športovým dobrodružstvom. Ak sa vám v určitom úseku cesty bude zdať, že už to nezvládate, odporúčame navštíviť náš obľúbený bufet, ktorý môže byť pre vás nielen oázou odpočinku ale aj samotným cieľom cesty. Nachádza sa v Hamuliakove a volá sa Bufet pri hrádzi. Bicykle odstavíte priamo v areáli bufetu a pochutnáte si na domácich špecialitách. Určite v ponuke nájdete aj pečené rybky či výborné Štrbské presso. Nebudete ľutovať.

Zdroj: Facebook.com/Hamuliakovo

5) Za atmosférou, sushi i kávou do Trnavy 

Keďže sme sľúbili gastronomický zážitok, poďme sa posunúť trošku ďalej od nášho hlavného mesta za nejakou tou kultúrnou pamiatkou a gastronomickým skvostom. V Trnave ich nájdete hneď niekoľko. Do tohto mesta s bohatou históriou sa na bicykli dostanete rôznymi spôsobmi, stačí si pozrieť mapy a vybrať sa tou, ktorá vám poskytne ten správny pôžitok. My osobne odporúčame prejsť si trasu, na ktorej by mohla v budúcnosti byť vybudovaná cyklotrasa spájajúca Bratislavu a Trnavu (o projekte informoval portál Trnava.live.sk či Račaweb.sk). Z centra hlavného mesta sa treba napojiť na Raču a po cyklistickej ceste JuRaVa sa dostať až do Svätého Jura, následne popri ceste smer Pezinok, Modra, Častá, Dolné Orešany, Suchá nad Parnou a Trnava. Samozrejme, dá sa ísť aj krížom cez Karpaty, tam treba smerovať  napríklad na výjazd v Smoleniciach. Táto trasa je však naozaj náročná, na pozornosť aj fyzičku, ale výsledok stojí za to. V Trnave si potom treba dať odmenu buď v jednej z top ázijských reštaurácii v meste – vo Wasabi Sushi Bar, ktorý ponúka japonskú tradíciu zmiešanú s novými tradíciami od japonských či thajských kuchárov, – alebo v legendárnej dobovej kaviarni Thalmeiner, ktorú v 30-tych a 40-tych rokoch navštevovali popredné osobnosti predvojnovej i medzivojnovej Trnavy. No a nedá nám nespomenúť aj Synagóga Café, ktorá jednak dýcha históriou a jednak ponúka zaujímavú paletu eventov, kvalitnej kultúry, kávy a koláčikov.

Zdroj: Synagóga Café

 

6) S deťmi do parku v Nitre a na obed do starého mlyna

Určite by sme radi v tomto momente spomenuli aj hrádzu popri rieke v Nitre, ktorou sa dostate priamo do parku na Sihoti (Wilsonovo nábrežie – Sihoť). Park je obľúbeným miestom pre relax a zábavu, najmä tú detskú, pretože tu nájdete detské ihrisko, fontánu, lanovú dráhu i dvor so zvieratkami. A nie, nebudeme vás nahovárať, aby ste sa do Nitry dopravili priamo z Bratislavy na bicykli, to nie, ale určite stojí za to zvážiť cestu vlakom, nakoľko ten predstavuje pre deti porovnateľný zážitok ako spomínaný dvor so zvieratkami. A keď už budete v Nitre, odporúčame navštíviť reštauráciu Sýpka u Ludvíka, ktorá je súčasťou penziónu a nachádza sa priamo v prostredí starého mlyna, ponúka veľké porcie, tradičné jedlá, domáci chlieb, útulný vidiecky štýl a slovenskú, českú i maďarskú kuchyňu. Želáme dobrú chuť!

Zdroj: Sypka.sk

 

 

S výberom bicykla a doplnkov vám veľmi radi pomôžeme online. Kontaktovať nás môžete aj telefonicky či e-mailom. Kontakty nájdete TU.

 

Komentáre

komentáre