blog-detipost3

Kam s deťmi na bajk?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Prinášame vám naše osobné tipy na trasy v rámci Bratislavy a okolia, ktoré pomôžu vašej kondičke a zároveň zabavia aj malých bajkerov či mini-bajkerčatá.

Sedačku, vozík, pomocné kolieska či samostatný bicykel máte kúpený, ale dieťa nie a nie sa odhodlať na nejakú tú dlhšiu alebo náročnejšiu túru, ktorá by vám a vašej kondičke tak dobre padla vhod. Skúšate všetky možné taktiky, ale nič nezaberá. Skôr než to s ním vzdáte úplne, vyskúšajte naše osobné trasy, ktoré sme pre vás a vaše ratolesti pripravili s ohľadom na váš tréning a ich záujmy. Po nábreží až do ZOO, cez vinohrady stupákom na detské ihrisko a potom dlhým zjazdom dole, po hrádzi do múzea či cez hranice až k bocianom. To všetko a ešte omnoho viac vám poradíme v tomto článku.

Po mnohých týchto trasách sme jazdievali ako malí, alebo sme ich využívali minulú letnú sezónu. Ak sa na nich niečo zmenilo, budeme radi, ak zanecháte komentár a pomôžete nám tieto trasy aktualizovať.

1) Nenáročná cyklistika nábrežím Dunaja do ZOO

Začať môžete v ktoromkoľvek bode nábrežia v centre Bratislavy (A). Ak si chcete dať vychádzku mestom, odporúčame zvoliť trasu po nábreží Dunaja zo strany mesta. Pôjdete tak okolo nákupných centier, detských ihrísk, reštaurácií a rôznych atrakcií, na ktorých sa v prípade potreby môžete zastaviť. Ak sa však nechcete nechať vyrušovať denným mestským životom a deti vystaviť chtíču po všetkom naokolo, zvoľte radšej cyklotrasu popri nábreží Dunaja z petržalskej strany. Táto trasa je dobre známa a výborne značená, nie je prerušovaná neoznačenými úsekmi. V oboch prípadoch bicyklujte po Most Lafranconi (B), ktorým sa dostanete k Botanickej záhrade. Od nej ďalej postupujte popri diaľnici až do bratislavskej ZOO (C). Priamo do ZOO nie je povolený vstup s bicyklom a tolerované sú len odrážadlá a bicykle pre deti s priemerom kolesa menším ako 30 cm. Bicykel budete musieť pripevniť niekde v okolí ZOO, treba sa popýtať zamestnancov, alebo si nájsť vhodný a bezpečný stĺp. Najbližší oficiálny stojan na bicykle je pred stavbou Binarium, ktorá je vzdialená 500 metrov. Kapacita je však len 8 bicyklov.

1

 

2) Cyklovýlet Devín – Cyklomost – Schloss Hof / Marchegg

Opäť ide o nenáročnú trasu, ktorú si môžete kedykoľvek a akokoľvek predĺžiť. Počiatočným bodom by mal byť hrad Devín, ku ktorému sa môžete buď doviesť na bicykli, alebo sa k nemu viete dostať autom. K dispozícii je veľké parkovisko, prípadne sú viaceré možnosti pre parkovanie v okolitých uličkách. Trasa Devín (A) – Devínska Nová Ves (B) vás povedie popri rieke Morava až pod Cyklomost. Tam môžete využiť lanový park, detské ihrisko alebo bufet. Samotný Cyklomost poskytuje krásne výhľady na rieku, na hrad i na Sandberg. Ak deti chytí spánok, vás zlé počasie, alebo ak sa udeje čokoľvek nepredvídateľné, nazad k hradu to máte zhruba iba päť kilometrov. Ak vám však sily stačia a máte so sebou doklady a je situácia vhodná pre prechod hranicami, odporúčame vydať sa po moste až k známemu a obľúbenému zámku Schloss Hof (C). Ak je otvorená Východná brána pre verejnosť, dostanete sa priamo dnu. Ak nechcete platiť vstupné, zdarma si môžete záhrady a okolie pozrieť aj z vonku. Deťom určite neunikne pohľad na ťavy, koníky či sysle, ktorých tam je naozaj veľa. A ak stále nemáte dosť, môžete sa stále ešte vydať smerom k parku s bocianmi a k zámku Marchegg (D) v obci Marchegg. Ale to už hovoríme o viac ako 20-kilometrovom okruhu.

2

 

3) Výstupom na Peknú cestu a padákom na Železnú studničku

Túto trasu poznáme mnohí ešte z nášho detstva, keď nás na ňu nútili chodiť naši rodičia – začínajúci vášniví cyklisti. Ak idete s deťmi, pokojne si na ňu vyhraďte celý deň, pretože budete mať množstvo príležitostí na oddych, bufety i zábavu. Trasa je dobre značená, má viaceré variácie a odbočky, takže môže byť nenáročná i viac náročná. Dá sa na ňu dostať z ktorejkoľvek strany a tiež z viacerých bodov. My odporúčame začať výstupom na Peknú cestu. Od električiek je to pomerne dlhé a niekedy aj náročné stúpanie, ale odmena na konci stojí za to. Ako prvú zástavku môžete zvoliť detské ihrisko a bufet v Aeráli Pod horárňou (A), nakoľko po ňom vás bude čakať dlhšia cesta lesom. Občerstvite sa, naberte sily a vysadnite znovu na bajk, aby ste sa vybrali po asfaltke až na samý vrch. Stále sledujte značenie na Železnú studničku. Zhruba v najvyššom bode cesty nájdete horskú chatu U Slivu (B), odkiaľ už v podstate môžete pustiť nohy pomaly ale isto z pedálov, pretože vás čaká dlhý zjazd po Ceste mládeže (C) až na Železnú studničku (D). Po ceste si môžete vybrať, či sa ešte vyveziete lanovkou na Kolibu a nazad, či strávite poobedie kŕmením kačiek, piknikom, opečkačkou, loptovými hrami, alebo skončíte až úplne dole na ďalšom detskom ihrisku a v bufete. Pozor, nezabudnite však, že sa ešte musíte vrátiť domov!

3

 

4) Po hrádzi do Danubiany

Ak nepotrebujete ku šťastiu kopce a vašim deťom nevadí “jednotvárna” dlhšia cesta, skúste sa vydať po hrádzi (A) až do Múzea moderného umenia Danubiana (B). Na hrádzu sa dá z centra mesta napojiť cez Most SNP, Starý most alebo Most Apollo. Trasa je to pomerne známa a cez víkendy vyťažená, trvá zhruba jeden a pol hodiny. Po ceste nájdete množstvo bufetov, budete míňať aj Rusovské jazero. Tesne pred štátnou hranicou, pri bufete Obrátka, musíte odbočiť vľavo. Odtiaľ je to zhruba 10 – 15 minút. Pri Danubiane je k discpozícii stojan na bicykle a zámok je možné bezplatne požičať na recepcii. Za odmenu deťom môžete povoliť vstup do múzea, alebo si s nimi oddýchnete v reštaurácii a priliehajúcom parku.

4

 

5) Cez Ružinov do Vrakunského lesoparku

Na záver ešte jedna nenáročná a pre deti rozhodne vzrušujúca trasa, ktorá vedie od jazera Štrkovec až do Lesoparku vo Vrakuni. Vydať sa môžete z ktorejkoľvek strany a zástavku si môžete robiť azda na každom kroku. Na Štrkovci (A) nájdete jedno z najväčších detských ihrísk v Bratislave, ktoré priamo v areáli ponúka skvelú zmrzlinu. Jazero už niekoľko rokov obývajú kačky a labute (a holuby!), ktoré rozhodne nepohrdnú dobrým jedlom. Určite im však nedávajte rôžky, ale spýtajte sa na stravu odborníkov v obchodoch s krmivom pre zvieratá. Ľúbia vraj napríklad kukuricu. Ak sa vám odtiaľto podarí deti vôbec dostať, vydajte sa popri električkovej trati až na koniec Ružinova. Pri parku Andreja Hlinku nájdete ďalšiu skvelú zmrzlinu a ak by ste si na konečnej zástaviek električiek (B) urobili asi 500 metrovú odbočku smerom ku konečnej autobusu číslo 39 (smerom k Avionu), našli by ste ďalšie parádne ihrisko a cukráreň Ihro. K Vrakunskému lesoparku (C) to však je opačným smerom, konkrétne po ulici Na piesku a na jej konci doprava po ulici Brezová. V parku opäť nájdete množstvo atrakcií a na okolí nejednu zmrzlinu. Naspäť domov sa môžete vydať tou istou trasou alebo pre zmenu po hrádzi k Slovnaftu a odtiaľ popod most nazad k Štrkovcu.

5

 

Vysvetlivky k mapám:

  1. Plná modrá čiara – značené trasy /samostatné/
  2. Plná zelená čiara – značené trasy /v premávke/
  3. Prerušovaná zelená čiara – odporúčané trasy /neznačené trasy/
  4. Obrátené U – oficiálne stojany na bicykle

 

Zdroj máp: Mapa.cyklokoalicia.sk

 

S výberom bicykla a doplnkov vám veľmi radi pomôžeme online. Kontaktovať nás môžete aj telefonicky či e-mailom. Kontakty nájdete TU.

 

Komentáre

komentáre