udrzba_bicykla

Ako správne čistiť bicykel

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Jazda v daždivom počasí, v blate, ale aj v prašnom prostredí dáva nášmu bicyklu poriadne zabrať. Čím viac sa oň budeme starať, tým viac sa nám odvďačí. Špina na dôležitých súčiastkach bicykla je najčastejšou príčinou ich opotrebovania a porúch, preto je dôležité bicykel pravidelne čistiť. Ak neviete, kde začať, pozrite si náš fotonávod.

Na začiatok je potrebné opláchnuť bicykel, najlepšie hadicou alebo tečúcou vodou a vyčistiť ho handričkou. Mnohí s obľubou používajú tlakový čistič („wapku“), čo ale nie je ideálne riešenie. Pri takomto čistení môže tlak vody odstrániť spolu so špinou aj olej z dôležitých častí bicykla. Ak predsa len používate tlakovú hadicu, vždy sa vyhýbajte ložiskám v kolesách, stredovému zloženiu, tesneniam na vidlici a zadnému tlmeniu.

Na bicykel naneste čistiaci prostriedok (napr. Cyklostar alebo Finish Line Bike Wash) a vyčistite ho pomocou kefy a a handričky.

Reťaz, ozubené viackolečko a kľuky si vyžadujú o čosi viac času a pozornosti. Na odstraňovanie špiny z viackolečka používajte špeciálne kefky.

Na čistenie reťaze je vhodná špeciálna práčka. Ak máte naponáhlo, môžete použiť aj kefu – tá však nedokáže vyčistiť reťaz až do hĺbky. To môže spôsobiť, že v oblasti spoja reťaze ostanú čiastočky prachu a rýchlejšie ju zoderú. Na namazanie reťaze používajte špeciálne oleje. Jednými z najobľúbenejších produktov sú oleje od Finish Line, ktoré sú vysoko odolné a ochránia reťaz aj v extrémnych podmienkach. Viac o starostlivosti o reťaz si môžete prečítať v našom blogu.

Na kazetu nastriekajte čistiaci prostriedok, nechajte chvíľu pôsobiť a dôkladne vyčistite kefkami, ktoré bývajú súčasťou práčky na reťaz. Podobným spôsobom vyčistite aj kľuky.

Nezabudnite ani na detaily, ako sú nohy odpruženej vidlice či tlmič, ktoré stačí pretrieť vlhkou handričkou, a to najlepšie pred každou jazdou. Následne na ne nastriekajte vhodný sprej, napríklad Brunox.

7.cistenie vidlice

Ak máte kotúčové brzdy, môžete na ne používať napríklad Bicycle Disc Brake Cleaner, ktorý ich udrží v špičkovom stave. Tento rýchloschnúci čistič spoľahlivo odmastí všetky brzdné plochy, nezanechá zvyšky a je šetrný ku komponentom pohonu.

Bicykel máte čistý a pripravený na ďalšiu jazdu :)

Okrem spomenutých prípravkov máme k dispozícii rôzne čističe, oleje, spreje a mazivá pre špecifické typy bicyklov a do rôznych podmienok. Ak chcete svoj bicykel rozmaznávať, pozrite sa tu: Oleje a čistiace prostriedky. Podobnú ponuku nájdete aj priamo v našich predajniach Športservis v Biskupiciach alebo v Petržalke v Bratislave.

 

Komentáre

komentáre