Ako chrániť svoj bicykel počas zimy

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Či už dochádzate na bicykli do práce alebo sa chodíte previezť cez víkend, bicykel si počas zimy vyžaduje dôslednú starostlivosť.

Začneme od základov – umývanie bicykla patrí ku klasickej rutine. Po každej jazde je potrebné poutierať rám bicykla, vyčistiť reťaz a kolesá od nečistôt. Terén v zime býva obzvlášť zradný, na bicykel sa môže dostať soľný posyp, ktorý môže nepríjemne poškodiť komponenty bicykla. Je dobré vyčistiť bicykel bezprostredne po jazde, kým je mokrý, omnoho ľahšie sa z neho zotiera špina. To isté platí o jazde po posypanej ceste, ak sa čiastočky posypu neutrú, môžu spôsobiť hrdzu.

Po údržbe prichádza na rad reťaz. Počas tohto ročného obdobia je vhodné používať mazivá do zlých alebo extrémnych podmienok, pretože dlhšie vydržia. My odporúčame Finish Line Wet Lubricant – ktorý sa postará o to, aby sa vaša reťaz počas jazdy v mokrých podmienkach nepoškodila, bola chránená a zabezpečí sa lepšia plynulosť radenia.

Dôležitý je aj výber plášťov na klzký mokrý povrch, o tom ako si vybrať tie správne plášte sme písali nedávno. Pri jazde na mokrých povrchoch odporúčame sfúknuť pneumatiky na bicykli o cca 15-20 psi, čo vás síce spomalí, ale máte istotu, že sa nikde nepošmyknete, keďže pneumatiky majú teraz lepšiu priľnavosť k ceste. Nie je nič horšie ako pasovanie sa s defektom v mrazoch či daždi. Na zimné jazdy odporúčame duše SLIME Smart Tube, sú plnené špeciálnym tmelom FibroSeal. Aby ste ochránili nielen svoj bicykel, ale aj seba, nezabudnite na blatníky.

Zima urýchľuje proces opotrebovania mechanických častí bicykla, takže je potrebné ich pravidelne kontrolovať, minimálne raz za mesiac. Sledujte najmä brzdové gumičky (platničky), tie sa v zime opotrebuvávajú rýchlejšie. Po brzdách skontrolujte aj kolesá či majú správny tvar a nie sú náhodou vykrivené. Pri bicyklovaní v mokrých podmienkach sa môže dostať voda do kabeláže a znížiť, tak jej výkonnosť. Je dobré kabeláž vyčistiť a raz za čas vymeniť za novú.  Návod ako meniť kabeláž sme priniesli tu.


Keď sa v týchto chladných dňoch vyberiete bicyklovať, nezabudnite ochrániť svoje ruky. Pozrite si 5 rukavíc, ktoré vás počsa cesty zahrejú.

 

Komentáre

komentáre