flickr cc shap

Ako prežiť bicyklovanie v jesennom počasí

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Posledné dni sa tešíme z neskorého babieho leta, kedy sú dni slnečné a vonku je ešte príjemná teplota. Nevyužiť to a neísť na bicykel by bol hriech. No ako si poradiť, a nenechať sa odradiť od bicyklovania v nepríjemnom počasí? Či už si idete zajazdiť rekreačne alebo sa potrebujete dostať do práce, pripravili sme vám zopár tipov, ktoré vám cestu v škaredom jesennom počasí uľahčia.

 

Daždivé počasie

Základom sú samozrejme blatníky, ochránia nielen vašu tvár a chrbát, ale rovnako neošpliechajú človeka čo ide náhodou za vami.

Naše mestá sú priam pretkané výmolmi, ktoré vedia znepríjemniť cestu aj počas dobrého počasia. V daždi vedia byť obzvlásť zradné, ťažšie sa im vyhýba a nie vždy sa dá rozoznať či ide o plytkú mláku alebo o dieru, ktorá vedie do stredu Zeme. V lepšom prípade si pokrivíte koleso, v horšom skončíte na zemi. Dážď robí cesty zradnými, dávajte si pozor na kaluže, olejové škvrny a najmä na bielu farbu na cestách, ktorá keď je mokrá je obzvlášť šmykľavá.

Cyklistické okuliare vás ochrania pred kvapkami, blatom a špinou, ktorá lieta spod kolies. Okuliare so žltým alebo oranžovým sklom zvyšujú kontrast, a tak počas tmavých dní, vám pomôžu lepšie vidieť na cestu a včas sa vyhnúť prekážkam.

Dávajte si pozor na svoju rýchlosť a brzdenie. Pri prudkom brzdení môžete ľahko stratiť kontrolu a pošmyknúť sa. Počas daždivých dní odporúčame sfúknuť pneumatiky na bicykli o cca 15-20 psi, čo vás síce spomalí, ale máte istotu, že sa nikde nepošmyknete, keďže pneumatiky majú teraz lepšiu prilnavosť k ceste. To platí aj v teréne, je dobré mať výrazný dezén plášťa – existujú aj špeciálne dezény pre blato a mokro – majú redšie a výraznejšie výstupy, aby sana ne nezachytávalo blato. Ak jazdíte na cestnom bicykli odporúčame zvoliť širší rozmer penumatík – 28c. Nezabúdajte ani na výstroj, kvalitný nepremokavý pršiplášť vás spoľahlivo ochráni aj niekoľko hodín.

Ak sa chcete komplet uchrániť od vody skúste aj nepremokavé návleky na topánky, rukavice a nohavice.

Vietor

Šlapať proti vetru je snáď to najhoršie, zamakáte si a stále máte pocit, že stojíte na jednom mieste. Dôležité je čo najviac znížiť odpor tela, to znamená stiahnuť ramená k sebe, na horskom bicykli dať ruky čo najviac k sebe (k predstavcu) a na cestnom bicykli sa zachytiť do oblúkov riadítok. Hlavu držte zároveň s telom a treba sa čo najviac pritlačiť k hornej rámovej trubke, ale tak aby to neobmedzovalo vašu pohodlnú jazdu. Na samotnú jazdu sa odporúča zaradiť ľahší prevod a zvoľniť záber do pedálov.

Pravým opakom je, keď vás poháňa vietor od chrbta. Ak si chcete pomôcť a nabrať rýchlosť, skrčte sa do aerodynamickej pozície. Zároveň si užívajte vietor v chrbte kým môžete, veľmi ľahko sa môže stať, že sa cesta otočí a schytáte proti vietor.

Ak chytíte bočný vietor, sledujte si ktorým smerom fúka a jemne sa do neho oprite.

 

Počasie na jeseň býva nevyspytateľné, a je možné že teplé slnečné lúče veľmi rýchlo vystriedá lejak. Preto noste so sebou vždy pršiplášť. O tom čo si obliecť na bicykel sme písali už tu. Jesenné dni sa skracujú, takže nezabúdajte na dobré osvetlenie bicykla a na reflexné prvky na oblečení, aby ste boli dobre viditeľní.


Prečítajte si aj ako si posilniť imunitu počas sychravých dní.

Komentáre

komentáre