9 jedál vďaka, ktorým vás bude chrípka obchádzať

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Počas týchto sychravých jesenných dní náš imunitný systém dostáva zabrať, a nie je nič horšie ako, keď vás zosadí choroba z bicykla. Pravidelné cvičenie a zdravá diéta vášmu imunitnému systému len prospejú. Existuje však veľa potravín, ktoré váš imunitný systém počas jesenných dní podporia. Vybrali sme pre vás naše obľúbené.

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka obsahujú vysoké množstvo zinku. Veľmi dobre vplývajú na náš imunitný systém, posilňujú kožu, chránia sliznicové bunky, regulujú hladinu inzulínu a spánok. Nedostatok zinku je hlavným dôvodom vírusových chrípkových ochorení, únavy či akné. Jedná davka tekvicových semienok obsahuje viac ako 2mg dôležitých minerálov, ktoré ochránia váš imunitný systém.

 

Kiwi

Kiwi je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, jeden kúsok obsahuje až 70-100 mg, čo je dokonca viac než odporúčaný denný príjem. V prípade chrípky práve zvýšenie konzumácie vitamínu C skracuje dĺžku a oslabuje symptómy, čo znamená, že sa z nej omnoho rýchlejšie zotavíte. Vitamín C tiež znižuje hladinu psychického stresu až o polovicu.

Jogurty

O benefitoch gréckeho jogurtu sme písali nedávno. Okrem nízkeho obsahu cukru a veľkého množstva proteínov obsahuje “dobré” baktérie – probiotiká. Táto prírodná baktéria vo všetkých jogurtoch podporuje funkciu imunitného systému, tým že zväčšuje počet už existujúcich dobrých baktérií v črevách. Tiež znižuje riziko zápalov horných dýchacích ciest a zlepšuje trávenie.

Zelená listová zelenina

Špenát, rukola, hlávkový šalát alebo brokolica sú obrovským zdrojom vitamínov A a C, proteínu, vlákniny a vápniku. Pomáhajú z tela dostávať toxíny a z tela pomôžu vyhnať chrípku bez použitia liekov na kašeľ.

Cesnak

Nakrájaný strúčik cesnaku v jedla vás ochráni pred kašľom, nádchou, chrípkou a inými nepríjemnými chorobami. Cesnak má silné antioxidanty, ktoré bojujú proti toxínom. Obsahuje aj alicín, ktorý keď zreaguje s krvou, má protizápalový účinok a dokáže hubiť škodlivé vírusy a baktérie v našom tele. Nemáte radi cesnak? Skúste cibuľu, obsahuje látku zvanú quercetín, ktorá bojuje proti infekciám a baktériam, pôsobí protizápalovo, uľahčuje trávenie a znižuje cholesterol.

Zázvor

V zozname samozrejme nemôže chýbať zázvor, ktorý je silný antioxidant, stimuluje krvný obeh a pomáha detoxikovať. Ukľudní boľavé hrdlo, uľaví od kašľu a poradí si s rhinovírusmi, ktoré spôsobujú nepríjemné choroby. Zázvor je tiež prírodné sedatívum, ktoré uvoľnuje bolesť a znižuje horúčku. Od chrípky uľaví okamžite, stačí ho nechať zovrieť s hrnci s vodou a pridať trocha medu.

Print

Čaj

Šálka teplého čierného alebo zeleného čaju v týchto dňoch nielen zahreje, ale aj povzbudí vašu imunitu. Čaj obsahuje vysokú dávku polyfenolov, flavonoidov a atnioxidantov, ktoré ničia voľné radikály, ktoré môžu napádať vaše bunky.

Tekvica

Obľúbená jesenná surovina, tekvica, je skvelým zdrojom vitamínu C a karoténu. Tekvica znižuje riziko rakoviny, chráni náš zrak a kožu od UV žiarenia a naše srdce. Vitamín A v tekvici posilňuje tráviaci systém.

Kurací vývar

Miska teplého kuracieho vývaru niekoľko násobne povzbudí váš imunitný systém a pomôže vám v boji proti bacilom. Vývar obsahuje vysoké množstvo proteínu, ktorý je veľmi dôležitý pre imunitný systém. Okrem toho obsahuje vitamín B, zinok, kalcium a magnézium, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu. Ak cítite možné príznaky chrípky alebo ste už nachladnutý, doprajte si kurací vývar aj niekoľko krát za deň.


Navštívte náš veľký jesenný výpredaj so zľavami až do 40%.

 

Komentáre

komentáre