Jeseň na bicykli – čo si obliecť?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Počasie na jeseň je nevyspytateľné – chvíľu je jasná obloha, zrazu zamračené, ráno je chladno, poobede zaprší a stále je veterno. Jesenné počasie vás však nemusí úplne odradiť od bicyklovania sa, stačí sa len vedieť dobre obliecť a môžete vyraziť.

Vrstvy, vrstvy, vrstvy

Odpoveďou na premenlivé jesenné počasie sú správne vrstvy oblečenia, ktoré držia medzi sebou vzduch a pomáhajú vám byť v teple. Regulovať teplotu môžete jednoducho pridávaním ďalších alebo naopak uberaním. Množstvo vrstiev záleží samozrejme od spôsobu a intenzity vašej jazdy. Uberanie vrstiev vás schladí a zabráni prehriatiu organizmu.

Základom vrstvenia oblečenia je spodná “základná” vrstva – napríklad zvršok s krátkym rukávom, ktorý v teplom počasí veľmi dobre padne a naopak ak sa nečakane ochladí, nebude vám prehnane teplo, keď si dáte sveter.

Návleky na nohy, kolená a ruky

Rukávniky sú dôležitou súčasťou šatníka každého cyklistu, sú najrýchlejšou a najľahšou cestou ako sa ochrániť pred vetrom a tiež sa dajú ľahko uskladniť – vo vrecku dresu. Na najchladnejšie mesiace sa vám najlepšie hodia flisované návleky, ktoré sú najteplejšie. Krátke nohavice alebo 3/4 nohavice? Výber nechávame individuálny na vás, avšak návleky budú pohodlnejšie s krátkymi nohavicami.

Ľahká bunda 

Základom je priedušnosť materiálov, počas bicyklovania vypotíte množstvo potu, a ak vás ofúkne vietor nie je to nič príjemné. Ľahká priedušná bunda vás ochráni proti vetru a chladu. Niektoré bundy sú aj z nepremokavých materiálov, ktoré vás neochránia síce pred lejakmi ale slabú jesennú sprchu zvládnu. Čo sa týka strihu, ak cestujete do práce vyberte si voľnejší strih, aby ste mohli mať pod ním viacero vrstiev. Užší priliehavý strih voľte, ak idete na výlet.

Vesta

Vesta je skvelou alternatívou ak chcete udržať telo v teple, ale zároveň vetráte telo. Ak vám je zima pomôžu vám rukavníky alebo tričko s dlhým rukávom. Dobrú vestu ľahko poskladáte do vrecka dresu a v prípade nepriaznivého počasia vás ochráni pred daždom alebo chladom.

Rukavice

Vaše ruky budú prvé, ktoré si všimnú zmenu počasia. Pred studeným vetrom ich ochránite rukavicami z ľahkého priedušného materiálu, pri výbere dbajte na povrch rukavíc, aby sa vám ľahko ovládal bicykel.

Ponožky

Pred polyesterovými ponožkami odporúčame uprednostniť vlnené ponožky, ktoré pohlcujú pot a majú prirodzený anti-bakteriálny povrch. Aby ste si udržali na jeseň nohy v teple budete potrebovať aj návleky na tretry, keďže táto obuv je veľmi dobre odvetrávaná. Môžete ich nájsť v dvoch variantách – ľahká a zimná.


Pripravte sa na jeseň v našom e-shope Športservis!

Komentáre

komentáre