tymto cyklistickym chybam sa vyhybajte

Týmto cyklistickým chybám sa vyhýbajte

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Pripravili sme pre vás zopár tipov ako sa vyvarovať základným cyklistickým chybám.

1. Výška sedadla
Okrem mäkkých pneumatík, práve zle nastavené sedadlo vám sťažuje bicyklovanie sa. Ak sedíte príliš vysoko alebo nízko, sila ktorú vynaložíte do šlapania nie je dobre prenášaná. Výšku sedadla si správne nastavíte, keď si sadnete na bicykel a zošliapnete pedál dole, tak by vaša noha mala byť mierne vystretá. Vtedy má sedlo správnu pozíciu.

cc: Nana B Agyei/Flickr
cc: Nana B Agyei/Flickr

 

2. Neposilníte sa pred cestou

Nepodceňujte pitný režim a hlad. Vždy si zbaľte dve fľaše vody, najmä ak idete jazdiť do prírodných oblastí, kde nebudete mať prístup k pitnej vode. Nezabudnite si ani na malý snack, ktorý vás nabije energiou, keď už nebudete vládať. Vždy si plánujte dopredu vašu trasu, a podľa toho sa zbaľte aj na cesty.

cc: Bike East Bay/Flickr
cc: Bike East Bay/Flickr

 

3. Nevhodné oblečenie

Nie je nič horšie ako sa počas jazdy cítiť nepohodlne kvôli oblečeniu. Kým výjdete na cesty, vždy si pozrite predpoveď počasia a buďte pripravení. Hlásia teplé počasie s možnosťou prehánok? Zbaľte si do batohu pre istotu nepremokavú bundu alebo pršiplášť. Možno ju ani nevyužijete, ale vždy je dobre byť pripravený. V chladnom počasí vrstvite svoje oblečenie, radšej si vezmite viac vrstiev, a tie si vyzlečte po ceste. V teplom počasí nezabudnite na slnečné okuliare, opaľovací krém a repelent.

4. Zabúdate na pravidelnú údržbu

Bicykel si vyžaduje pravidelnú údržbu a kontrolu. Nezabúdajte ho pravidelne čistiť, určite ho nenechávajte vonku v daždi, aby nezhrdzavel. Ak zmokne utrite ho uterákom. Pravidelne si dofukujte pneumatiky a naolejute reťaz. Nie je nič horšie, ako cesta s vŕzgajúcou reťazou.

5. Nenosíte cyklistickú prilbu

Nosenie cyklistickej prilby mimo obce je u nás povinné od roku 2009. Detský účastník musí dokonca prilbu nosiť aj v meste. Nerešpektovanie tohto príkazu vás bude stáť 60 eur. Prilbu by mal nosiť cyklista aj v meste, keďže spolu s chodcami je najohrozenejším členom premávky. Pri páde z bicykla často dochádza k poraneniam hlavy, ktoré vás môžu poznačiť na celý život alebo spôsobiť smrť. Cyklistická prilba znižuje riziko zranenia hlavy až o 85%. Ako si vybrať cyklistickú prilbu nájdete tu.

6. Nepoužívanie gest v premávke

Cyklisti v premávke veľmi nejasne vyjadrujú gestá kam odbočujú a podobne. Miesto malého mávnutia ruky, poriadnite natiahnite ruku, aby autá videli kam smerujete. Zároveň tým prejavíte aj autoritu, že ste rovnocenný člen premávky. Kým odbočíte, alebo zdvihnete ruku vždy si skontrolujete či ide niekto za vami.

cc: Alyssa Bird/Flickr
cc: Alyssa Bird/Flickr

 


Neviete kam si vyraziť cez víkend? Prečítajte si naše tipy na cyklotrasy na východnom Slovensku.

Komentáre

komentáre