Ako si vybrať správnu prilbu na bicykel

Ako si vybrať cyklistickú prilbu?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Cyklistická prilba by mala byť súčasťou vašej každej jazdy na bicykli. Cyklisti sú totiž spolu s chodcami najviac ohrození účastníci cestnej premávky. Preto netreba bezpečnosť pri jazde podceňovať. Pripravili sme pre vás malý manuál ako si vybrať cyklistickú prilbu.

Bezpečnosť

Hlavnou funkciou prilby je samozrejme ochrana hlavy pred nárazom. Prilby na to využívajú hrubú vrstvu polystyrénu alebo polypropylénu. umiestnenú pod tvrdou plastovou škrupinou, ktorá absorbuje náraz. Pri kolízii táto hmota praskne a ochráni vás. Keď už raz tento materiál praskne, nedá sa opraviť, vždy je potrebné si kúpiť novú prilbu. Tiež si dávajte pozor ak kupujete prilbu z druhej ruky, či je vnútorná pena neporušená, inak je prilba nefunkčná. Tiež by ste mali prilbu meniť každých 5 rokov, pretože sa nielen opotrebúva, ale ničí ju aj UV žiarenie.

Veľkosť

Pri výbere dbajte na to, aby vám prilba presne sadla. Nesmie byť príliš tesná, ale ani voľná. Mala by presne kopírovať vašu hlavu a musíte sa v nej cítiť pohodlne. Lacnejšie prilby sa vyrábajú one-size, prispôsobiť si ich môžete remienkom. Drahšie sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ktoré si viete ešte utiahnuť remienkom. Ten by ste si mali utiahnuť dostatočne silno, aby vám prilba nepadala počas jazdy, ale zároveň, by vás nemal rezať. Pod remienok by sa vám mali zmesiť dva prsty, vtedy je dobre utiahnutý. Prilba by vám mala sedieť približne 2,5 centimetra nad obočím.

Vetranie

Pri fyzickej námahe sa telesná teplota reguluje aj cez hlavu, preto je dobré odvetrávanie prilby nevyhnutné, aby ste sa počas jazdy neprehriali. Ventilácia má zvyčajne formu otvorov v prilbe, kadiaľ prúdi vzduch. Okrem týchto otvorov by každá prilba mala mať vnútorné odvetrávanie – vzduchové kanáliky, ktoré sú vyryté do vnútornej škrupiny helmy, aby viedli vzduch priamo na najteplejšie miesta na hlave a zabránili prehrievaniu.

Cestná cyklistika x horská cyklistika

Prilby na cestnú cyklistiku sú odľahčené a majú aerodynamický tvar. Majú menej vetracích otvorov, pretože čím je otvor na prilbe väčší, tým väčší je hluk z vetra, čo môže pôsobiť veľmi rušivo. Pre zníženie váhy a odporu tieto prilby zväčša nemajú šilt. MTB prilby sú objemnejšie, najmä v zadnej časti, ktorá vás chráni pri páde dozadu. Povrchy prilby sa líšia môžu byť hladké ako cestné modely alebo hrubšie, tvrdšie. Majú šilt, ktorý vás ochráni pred slnečným žiarením a dažďom.


Zháňate prilbu? Navštívte náš e-shop, kde nájdete širokú ponuku cyklistických prilieb. My dnes vyberáme prilbu GIRO Savant, ktorú si kúpite u nás za 83,95 €.

prilba GIRO Savant
prilba GIRO Savant

 

 

 

 

 


Navyše ku každému zakúpenému bicyklu od nás dostanete skvelé tričko s motívom Každý deň je na bicykel. :)

Komentáre

komentáre