C9D7DAA6-C37E-4D71-AB35-3BD4A5A3FE5D

Keď bajkovať, tak zodpovedne

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Karanténa trvá nejaký ten týždeň a naše životy nabrali nový spád. Počasie praje športu a každý, kto miluje pohyb a má ho takpovediac v krvi, rozmýšľa, ako sa len dostať k svojmu obľúbenému behu alebo k bajku. Dokonca o bajkoch uvažujú aj rekreační cyklisti a zapájajú ho do svojej dennej rutiny. Bicyklovanie je skvelé a my ho plne odporúčame. Ale správajme sa, prosím, aj pri ňom zodpovedne.

Niet pochýb o tom, že nás karanténa oslabila. Na všetkých úrovniach. Ako odporúčajú odborníci, aj v takto náročných chvíľach by sme sa mali snažiť byť čo najviac fyzicky, mentálne i zdravotne fit. Bicyklovanie tomu môže jedine pomôcť. Dokonca aj profesor Krčméry v rozhovore pre Denník N odporúča bicyklovanie ako jednu z foriem zdraviu prospešnej aktivity, ktorú možno plnohodnotne využívať aj dnes. Teda ak dodržíme niekoľko základných opatrení – budeme chrániť seba i druhých nosením ochrany úst a nosa, budeme dodržiavať odstup minimálne 5 metrov, budeme jazdiť opatrne a radšej na menej frekventovaných miestach.

V tomto článku vám prinášame:

  • Dôvody prečo bicyklovať aj v čase koronavírusu
  • Aké odporúčania treba dodržiavať
  • Tipy na trasy v okolí Bratislavy

Prečo bicyklovať aj v čase koronavírusu

Mnohé z benefitov prináša bicyklovanie samotné, avšak viaceré získate z akejkoľvek športovej či pohybovej aktivity na čerstvom vzduchu. Preto odporúčame, aby ste aj vy nasadli na bajky, obuli si bežeckú obuv alebo vychádzkovú obuv a vydali sa denne aspoň na chvíľu na čerstvý vzduch. My samozrejme preferujeme ten bajk. Hneď aj prezradíme prečo.

Lepšie srdce
Už po niekoľkých mesiacoch pravidelného bajkovania začne srdce pracovať efektívnejšie. To so sebou prináša lepšiu okysličenosť svalov a zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Prísun vitamínu D
V období zimy sa v tele človeka znižuje hodnota vitamínu D a jarné či letné mesiace sú vynikajúcou príležitosťou na jeho dočerpanie. Pobyt na čerstvom vzduchu, na slnku, je výborným zdrojom tohto vitamínu. Bicyklovanie teda jednoznačne prispieva k jeho zvyšovaniu.

Okysličenejší mozog
Tak ako každý šport aj bicyklovanie má výrazný pozitívny vplyv na okysličenie mozgu. Človek je viac motivovaný, myslí mu to rýchlejšie, dokáže pracovať efektívnejšie a robiť rozumnejšie rozhodnutia. Má dokonca pocit, že dokáže prekonať všetky prekážky a má pozitívny prístup k životu.

Zdravé kĺby
Pri bicyklovaní sú kĺby zaťažené optimálne.

Prevencia proti depresii
Podľa výskumov je údajne možné porovnať pravidelné bicyklovanie s rôznymi typmi terapií na úzkostné stavy či psychologické ochorenia. A dokonca je v tom úspešnejšie.

Naštartovaný imunitný systém
Už 30 minút pohybu na čerstvom vzduchu výrazne zvyšuje aktivitu imunitného systému. To je dobrá správa nielen pre cyklistiku, ale aj pre všetky ostatné športy.

Viac šťastia
Počas bicyklovania v tele prúdi množstvo endorfínov. Cyklisti sú tak šťastnejší a majú lepší výkon aj v bežnom živote.

Aké odporúčania treba dodržiavať?

Prinášame niekoľko odporúčaní a rád, ako bicyklovať bezpečne a s ohľadom na druhých ľudí i potenciálne nebezpečenstvo nákazy. Odporúčania sme zostavili na základe skúseností našich predajcov a na základe vyjadrení odborníkov v jednotlivých článkoch slovenských médií, primárne v Denníku N.

  • Vyberajte si menej frekventované miesta
  • Jazdite radšej v lese ako v meste
  • Pri pohybe vonku používajte rúško alebo šatku
  • Udržujte si odstup od ostatných minimálne 5 metrov
  • V skupinkách jazdiť môžete, ale opäť dodržiavajte odstup minimálne 5 metrov
  • Ak jazdíte s ľuďmi, s ktorými žijete v jednej domácnosti, odstup nie je dôležitý
  • Ochranu tváre i nosa môžete zložiť, ak ste v prírode a v okolí sa nikto nenachádza
  • Po kontakte s akýmkoľvek verejne dostupným povrchom si vydezinfikujte ruky
  • Radšej zvoľte menej náročné tempo, aby ste nepreťažovali organizmus a neznižovali tým jeho imunitu
  • Pokračujte vo svojej športovej aktivite, ak ste na ňu zvyknutí, v opačnom prípade by ste mohli upadať do letargie až depresie kvôli zníženému prísunu endorfínov
  • Trasu je lepšie zvoliť kratšiu a v čo najlepšej dostupnosti k domovu
  • Oblečenie po bicyklovaní prať nemusíte, ak sa nedotýkalo potenciálne nebezpečných povrchov
  • Rozhodne si dávajte pozor a neriskujte žiadne vážnejšie zranenie, ktoré by viedlo k návšteve ambulancie alebo k volaniu záchrannej služby
  • Dodržiavajte pitný režim a stravujte sa plnohodnotne a zdravo
  • Ostaňte z fyzického i mentálneho hľadiska čo najviac fit ako len dokážete
  • Počas Veľkej noci (od 8.4. do 13.4.) sa pohybujte iba vo svojom okrese, v Bratislave a Košiciach iba v rámci mesta, a nezhromažďujte sa s osobami, s ktorými nežijete v jednej domácnosti

 

Tipy na trasy v okolí Bratislavy

V minulosti sme na našom blogu priniesli niekoľko tipov na cyklistické trasy v Bratislave a okolí. Dnes pre vás vyberáme tie, ktoré by nemuseli byť tak známe a vyťažené.

Popod Malé Karpaty
Náš cyklista Rudy Mališka odporúča jazdiť popod Malé Karpaty z oboch strán. Máte tam možnosť lepšie spoznať svoj bicykel a zároveň byť v srdci prírody bez veľkého počtu ďalších cyklistov. “Obľúbená trasa je napríklad z Chorvátskeho Grobu cez Pezinskú Babu do Jablonice a späť. Nie je tak frekventovaná a zaľudnená, sú na nej krásne stúpania, výhľady na kopce, lúky, a prechádza popod Plavecký Hrad.”

JuRaVa
Táto trasa patrí medzi tri račianske okruhy, o ktorých sme písali minulé leto. Má dokopy takmer 50 kilometrov, avšak patrí medzi stredne náročné trasy, ktoré sú zvládnuteľné aj pre rodiny s deťmi. Začať môžete kdekoľvek, pretože trasa spája Raču, Svätý Jur, Pezinok, Vajnory a vracia sa späť do Rače. Vedie pozdĺž slnečných malokarpatských svahov a lemujú ju úrodné vinohrady. Trasu si môžete naštudovať spolu s ďalšími račianskymi okruhmi v našom staršom blogu TU.

Žitný ostrov a Malý Dunaj
Trasa vedúca zo srdca Žitného ostrova k Malému Dunaju ukrýva viacero zaujímavých miest. Ak obľubujete malebné prírodné zákutia, prídete si na svoje pri Malom Dunaji. Vyznávačov histórie a ľudovej architektúry potešia zase zákutia starých mlynov. Trasa je nenáročná a na orientáciu jednoduchá, zväčša vedie po asfaltových cestách. Spája Dunajskú Stredu, Dunajský Klátov, Tomášikovo, Topoľníky a končí opäť v Dunajskej Strede.

CHKO Záhorie
Trasa, ktorá vedie v prvej polovici po Moravskej cyklistickej ceste, je takmer bez prevýšenia a jej veľká časť sleduje aj Náučný chodník Nivou Moravy. Svojou dĺžkou patrí medzi náročné okruhy, avšak je len na vás, či ju chcete absolvovať v celej dĺžke. Výlet je najvhodnejší pre trekingové bicykle. Trasa má 107 kilometrov, spája Devínsku Novú Ves, Záhorskú Ves, Závod, Plavecký Štvrtok a končí v Devínskej Novej Vsi. Ponúkajú sa dve alternatívy skrátenia trasy – pri Gajaroch či Malých Levároch, čím si výrazne zmenšíte jej náročnosť. Skrátenie trasy práve v týchto dňoch odporúčame.

 

S výberom bicykla a doplnkov Ti veľmi radi pomôžeme online. Kontaktovať nás môžeš aj telefonicky či e-mailom. Kontakty nájdete TU.

Foto: archív Športservisu

Komentáre

komentáre