Ako si udržať správny pitný režim počas letných horúčav

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Voda tvorí vyše tri štvrtiny vášho tela a hlavne v letných horúčavách by ste ju mali mať plnú hlavu. Zabudnúť na pitný režim počas zvýšenej záťaže, napríklad počas cyklovýletu, môže mať pre vaše telo a zdravie zničujúce účinky. Poďme sa teda pozrieť, ako si na bicykli udržať chladnú hlavu a telo.

 Nie je to len o vode

Netreba sa však spoliehať iba na zázračné účinky vody. Vo vašej základnej výbave by nemalo chýbať kvalitné športové oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť a dobre vetrá. Určite nezabudnite na opaľovací krém s vysokým faktorom, slnečné okuliare a pokrývku hlavy. Vrátiť sa predsa chcete so zážitkami a fotkami a nie úpalom. Takto vystrojení a vedomí si vlastných schopností môžete začať premýšľať nad pitným režimom.

Čo, koľko a ako často piť?

Všeobecne je pre ľudské telo vhodnejšie dopĺňať tekutiny pravidelne po menších dávkach. Nárazové pitie veľkého množstva tekutín mu neprospieva. Začnite vypitím pol litra vody už pol hodinu pred výjazdom. Samozrejme, postupne. Neskôr počas jazdy pravidelne dopĺňajte 2 dl, najviac však 8 dl za hodinu.

Základom vášho pitného režimu by mala byť nesýtená voda. Ak váš výlet trvá dlhšie ako polhodinu, môžete pridať iontové nápoje. Doplnia vám vypotené minerály a jednoduché cukry na rýchlu energiu. Aj s nimi je však treba narábať opatrne a nenahradiť nimi vodu úplne.

Pri cestách dlhších ako dve hodiny dbajte na prísun tekutín, ktoré obsahujú dostatok sacharidov. Určite sa vyhnite sýteným, kolovým a energetickým nápojom. Pripomínať význam čistej hlavy bez alkoholu snáď nemusíme.

Kam si to nalejem?

Na krátke cesty vám poslúži malá cyklofľaša so stojanom. Stojan rýchlo a jednoducho namontujete na rám bicykla a fľašu máte vždy rýchlo poruke. Ak sa chystáte na dlhšie cesty, popremýšľajte nad naším obľúbeným camelbackom – ruksakom s rezervoárom až na 3 litre vody. Nemusíte sa zohýnať po fľašu a dokážete sa napiť aj počas rýchleho zjazdu či náročného stúpania. Podrobnejšie sme o camelbakoch písali v tomto článku. Podľa potreby kombinujte s energetickými tyčinkami a iontovými nápojmi.

A hlavne si nezabudnite prilbu!


TIPY ŠPORTSERVISU

 

Fľaša Elite SUPERCORSA 750ml, 6,50 €

 

 

Fľaša Camelbak Performance 650 ml, 10,90 €

 

Batoh Camelbak Lobo Bamboo/Soil 3l, 85,90 €

Komentáre

komentáre