Buďte tým najvýkonnejším cyklistom vďaka GPS hodinkám

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Aj keď cyklistika je do veľkej miery aj o slobode neriadeného brázdenia prírody a ciest, trochu kontroly nad jazdou vo forme inteligentného GPS zariadenia jej môže len pridať na hodnote. Tu sú niektoré novinky na trhu, ktoré dokážu vašu jazdu, výkon aj zážitok vycibriť do dokonalosti.

Vo všeobecnosti sa GPS zariadenia rozdeľujú na tie, ktoré sa pripínajú na riadítka bicykla a tie, ktoré cyklista nosí na ruke. Obe majú svoje pre a proti a obe sa sa na trhu nachádzajú v špičkovom prevedení.

K preborníkom v tejto kategórii rozhodne patrí značka Garmin, konkrétne ospevovaný Garmin Edge. Existujú rôzne verzie, rozdelené podľa funkcií a výkonnosti. Meria vám tep (cez externý doplnok, ktorý si je treba pripevniť na telo), kadenciu (množstvo otáčok pedálov za minútu), určuje trasu podľa GPS máp a má zabudovaný kompas, Bluetooth na externé zariadenia a doplnky, dá sa ovládať aj v daždi či s rukavicami. Má aj možnosti nastavenia spôsobu jazdy, ktorú vám počas nej pomáha dodržiavať.

Cyklopočítač GARMIN Edge 810 SK + Topo

Model Variance vie zase vopred skenovať terén (dĺžka skenovanej oblasti závisí od modelu) a včas vás varovať na prípadné prekážky či komplikácie, pričom jeho dosah vie presiahnuť 140 metrov. V ťažších podmienkach cestu podľa potreby podsvetluje. Aj preto patria zariadenia Garmin v rebríčkoch GPS cyklistických zariadení k jasným favoritom. S modelom Edge je kompatibilná aj oceňovaná fitness aplikácia Strava.

Všeobecne GPS zariadenia pripojiteľné na bicykel majú viac funkcií, najmä čo sa týka interakcie s okolím a trasou, ale na druhej strane mierne zaostávajú, čo sa týka presnosti v meraní kadencie (keďže sa spoliehajú len na senzory) alebo fyzických funkcií cyklistu.

Veľa z tohto zvládnu aj GPS zariadenia na ruku, tie sa zase skôr sústredia na výkon vášho tela. Kontinuálne vám merajú tep a dokážu oznámiť, kedy je pre najlepší výkon (pálenie tuku, budovanie svalov) ideálny. Takisto vedia mapovať terén, obsahujú mapy a trasy, nahrávajú vaše cesty a po nich vám dokonca ponúknu aj nejaký feedback. Ich jediná nevýhoda je snáď len to, že ich nemáte staticky pod nosom na riadidlách (ideálna v strede), ale na ruke.

Takéto typy GPS robí dobre napríklad značka Polar, ale aj už spomínaný Garmin, resp. Môžete použiť aj Apple Watch v spolupráci so špecializovanou aplikáciou na cyklistiku. (Aké cyklistické aplikácie sú najlepšie? Prečítajte si tu).

Komentáre

komentáre