NÁVOD: Ako doťahovať súčiastky bicykla

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Či už máte bicykel nový, alebo ho vlastníte nejakú tú sezónu, treba sa o neho pravidelne starať. Pri novom bicykli niektoré súčiastky sadajú, zabehávajú sa, pri staršom sa používaním povoľujú. Zanedbanie údržby bicykla môže mať následky na vašom zdraví aj na zdraví bicykla. Povolené riadidlá či pedále môžu spôsobiť nepríjemnú nehodu. Čo teda na bicykli treba pravidelne doťahovať? Základnú údržbu vám predstavíme v článku.

Pedále
Svoje uplatnenie si nájde kľúč na montáž a demontáž pedálov, prípadne doťahovanie kľúk. Pedále doťahujeme oba v smere jazdy.

Kľuky
V závislosti od typu kľúk potrebujeme čas od času skontrolovať dotiahnutie aj tohto dielu. Doťahujeme ich pomerne veľkou silou a najčastejšie používame imbusový kľúč.

Predstavec
Hlavne staršie predstavce, používané pri závitových vidliciach, majú tendenciu sa časom povoľovať. Preto je dobré ich pred jazdou skontrolovať a dostatočne silno dotiahnuť imbusovým kľúčom.

Ostatné doťahovanie,
Stredové či hlavové zloženie odporúčame zveriť odborným servisom. Nezabudnite s novým bicyklom prísť na garančnú prehliadku po 2 mesiacoch od kúpy či najazdení 100 km (u nás v Športservise je táto prehliadka zadarmo a na počkanie) a tiež sa oplatí investovať do prehliadky staršieho bicykla či generálneho servisu.


Prečítajte si tiež náš návod na mazanie komponentov bicykla.

 

Komentáre

komentáre