NÁVOD: Správne mazanie a premazávanie komponentov bicykla

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Slávny výrok “kto maže ten jede“ je v cyklistike základom plynulej jazdy bez zvláštnych pazvukov a predĺženia životnosti jednotlivých častí bicykla.

Reťaz


Najzákladnejšia je starostlivosť o reťaz. Namazaním reťaze nielen, že zamedzíme nepríjemným zvukom, ale aj zabezpečíme ochranu proti korózii či zlepšíme plynulosť radenia. Suchá reťaz trpí vyšším opotrebením a nepríjemnými sprievodnými zvukmi. Preto je dôležité pravidelne ju 
čistiť a mazať, a to v závislosti od jazdných podmienok.

TIP Športservisu:
Mazivo Finish Line Teflon Plus 120 ml


Pruženie a tlmiče

Pravidelným čistením a občasným premazaním kĺznych nôh silikónovým olejom či prostriedkom určeným priamo na vidlice, vieme udržať kvalitu chodu vidlice na vysokej úrovni a predĺžime životnosť  “gufer“ či tesnení na vidliciach a tlmičoch.

TIP Športservisu:
Mazivo Brunox deo 125 ml na údržbu a ochranu vidlíc a tlmičov


Vidlica

Nohy odpruženej vidlice či piest tlmiča stačí pretrieť čistou handričkou, a to najlepšie pred každou jazdou. Následne na tesnenia nastriekajte silikónový olej, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu na rám aj komponenty bicykla. Vďaka nemu sa bude na bicykel lepiť menej špiny a neskôr bicykel ľahšie vyčistíte.

TIP Športservisu:
Mazivo MUC-OFF silicon shine 500 ml


Premazávanie

Hlavové zloženia
Pukot hlavového zloženia býva spôsobený znečistením ložísk, prípadne zlým osadením. Väčšinou stačí vyčistiť ložiská a nanovo ich namazať.

Stredové zloženia
Stredové zloženia trpia zanesením špiny, prachu a piesku v oblasti misiek, ktoré odstránime rozobratím, vyčistením a namazaním závitov stredového zloženia.

Čapy na celoodpružených bicykloch
Škrípanie či rytmické pukanie môže byť výsledkom nanesenej špiny či vybitých ložísk. Najprv skúste vyčistiť a namazať ložiská, skontrolujte ich dotiahnutie. Ak je to nutné, vymeňte ich za nové.

Sedlovka
Spoj sedlovky s rámom treba takisto občas vyčistiť aj pod objímkou a namazať vhodným mazivom (karbón).


Prečítajte si tiež našich 7 tipov pre lepšiu jazdu.

 

Komentáre

komentáre