7 tipov pre lepšiu jazdu

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ako vyťažiť zo svojej jazdy čo najviac.

Správne sedlo

Tvrdé, ploché sedadlá nemusia sedieť každému, najmä ženám. Pre pohodlnejšiu jazdu odporúčame širšie sedlá, ktoré sú v zadnej časti vystlané. Gélové sedlá alebo podložky znižujú tlak a trenie. Sedlo si nastavte tak, aby vaše kolena boli jemne zohnuté, keď zošliapnete pedál. Ak sú príliš zohnuté, sedlo máte príliš nízko, ak máte nohy vystreté alebo nedočiahnete úplne na pedál, sedíte privysoko.

Pomalá rozcvička

Nemáte dobrú kondičku? Začnite pomaly. Prvé tri týždne venujte polhodinu bicyklovaniu, ideálne po jednoduchom rovnom teréne. Postupne zvyšujte dĺžku tréningov a jazdite po rôznom povrchu, nebojte sa pridať aj nejaké stúpanie pre lepšiu rozcvičku. Ak sa neviete namotivovať na bicykel, zavolajte aj kamarátov. V skupine sa vám bude aj ľahšie bicyklovať aj vám rýchlejšie ujde čas.

Pohodlné oblečenie

Ak bicyklujete často, oplatí sa investovať do dobrého cyklistického oblečenia. Na jazdu odporúčame bezšvové nohavice s pohodlnou gélovou vložkou. Vhodné sú aj silikónové pásky na koncoch, ktoré držia nohavice, aby sa vám nevyťahovali alebo neprekážali vo vetre. Dôležitý je aj výber materiálu, ideálny je priedušný, ktorý odvádza pot aj zápachy a má UV filter. To isté sa týka aj pri výbere na dresu.

Meňte pozície

Počas jazdy meňte držanie tela aj rúk. To totiž mení uhol v akom sedíte, držíte krk aj ruky čo ovplyvňuje namáhanie rôznych svalov a nervov a ich záťaž. Vyhýbajte sa tomu, aby ste dlho jazdili s rukami na zahnutých častiach riadítok pretože vám môže stuhnúť krk alebo plecia.

Netrápte svaly

Po náročnom stúpaní do kopca, nespúštajte sa dolu kopcom bez pedálovania. Pri pedálovaní do kopca sa do svalov dostáva kyselina mliečna, ktorá spôsobuje svalovicu. Ak budete dole z kopca jemne a neustále pedálovať, pomáhate ju zo svalov odstrániť a zároveň udržujete stabilitu bicykla.

Ošetrovanie rán

Poranenia alebo nepríjemné “cestné lišaje” je dobre ošetriť čistou vodou do 30 minút, kým sú nervové zakončenia ešte otupelé z nárazu. Čím neskôr sa rana bude čistiť, tým to bude bolestivejšie. Ak chcete zabrániť zjazveniu a infekciám, ranu pošúchajte látkou s tvrdým povrchom a aplikujte antibakteriálny sprej.

Počúvajte bicykel

Ak počujete nepríjemné pravidelné vrźganie, je to určite vaša reťaz, ktorá potrebuje namazať. V prípade, že vám nevrzgá reťaz ale pedál, a počujete to v pravidelných intervaloch pri zošliapnutí, je potrebné namazať aj pedále.

Komentáre

komentáre