Aké doplnky potrebujem na bicykel?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Šesť cyklodoplnkov, ktoré vám nemôžu chýbať.

Veľmi dôležitým doplnkom je bezpečnostná prilba, ktorá by mala byť súčasťou každej vašej jazdy. Pri výbere dbajte na to, aby vám prilba presne sadla. Nesmie byť príliš tesná, ale ani voľná. Mala by presne kopírovať vašu hlavu a musíte sa v nej cítiť pohodlne. Lacnejšie prilby sa vyrábajú one-size, prispôsobiť si ich môžete remienkom. Drahšie sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ktoré si viete ešte utiahnuť remienkom. Ten by ste si mali utiahnuť dostatočne silno, aby vám prilba nepadala počas jazdy, ale zároveň, by vás nemal rezať. Pod remienok by sa vám mali zmesiť dva prsty, vtedy je dobre utiahnutý. Prilba by vám mala sedieť približne 2,5 centimetra nad obočím.

Prilba ABUS Urban-I v.2

Nasleduje osvetlenie bicykla a byť videný. Pri výbere svetiel na bicykel je potrebné myslieť na to, že je rozdiel medzi svetlami, ktoré zabezpečujú, aby ste boli videní a naopak tými, ktoré vám pomáhajú lepšie vidieť v zlých svetelných podmienkach. Ak chcete svetlo využiť ako bezpečnostný prvok pre vašu lepšiu viditeľnosť, potrebujete svetlo s nepriehľadným sklíčkom, ktoré vo vypnutom stave slúži ako odrazka. Podľa náročnosti večerných jázd, je potrebné zvoliť správnu intenzitu svietivosti. Veľmi dôležitý je reflexný prvok na cyklistovi. Ak nechcete nosiť sebe reflexnú vestu, minimum je reflexná páska na nohe alebo ruke.

Predné svetlo Super Lava 43 3 LED

svetlo_predne_super_lava_4f-2

Pitný režim na cestách je najdôležitejším prvkom. Dehydratácia organizmu zvyšuje únavu, znižuje výkon a môže spôsobiť až svalové kŕče. Preto nezabúdajte so sebou nosiť vždy fľašku s pitím, ak máte miesto rovno aj dve si vezmite. Výber vhodného nápoja na doplnenie tekutín závisí aj od dĺžky a intenzity cyklistického výkonu. Pri krátkych vzdialenostiach, ľahkých cyklovýletoch či menej intenzívnom tréningu sú vhodné ľahko mineralizované tekutiny s nižším energetickým obsahom – výborná je napríklad čistá voda. Tú je pri sebe dobré mať vždy a všade. Chystáte sa na dlhú trasu? Zoberte si vodu v Camelbaku.

Fľaša Camelbak Performance 650ml

Na jazdy v daždivom počasí alebo po mokrom povrchu sa vám jednoznačne zídu blatníky. Tie si volíme podľa typu bicykla a spôsobu jazdy. Okrem klasických blatníkov existujú aj skladacie blatníky, ktoré sa v prípade nepriaznivého počasia dajú jednoducho vysunúť spod sedadla.

Blatníky Brano Trekking plastové 28″

blatnik

Ak vás zaujímajú dáta o vašej ceste, na cestách vám nesmie chýbať tachometer, ktorý spoľahlivo odmeria váš čas cesty a výkon. Pre náročnejších existujú aj modely s výškovými a tepovými funkciami.

Tachometer Longus BT-3 10F

Aby ste si mali kde uskladniť veci, ktoré si so sebou nesiete, kúpte si cyklistický batoh. Výber je, samozrejme, na vás a závisí od vašich zvykov a pohodlia. Je rozdiel medzi klasickými a cyklistickými batohmi – batohy na cyklistiku sú z ľahších materiálov, môžete na ne bez problémov pripnúť prilbu, sú vybavené bezpečnostnými prvkami a ich súčasťou býva aj nepremokavý obal.

Batoh Camelbak KUDU 12

 

Komentáre

komentáre