Flickr cc Dylan T. Moore

Jazdite do práce na bicykli? Dá sa to aj v zime

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Dochádzate do práce na bicykli aj počas zimných dní? Pripravili sme pre vás zopár tipov ako sa v bezpečí a teple dostanete do práce na bicykli.

Prvoradá je bezpečnosť na ceste. Pri jazde po klzkej vozovke alebo povrchu je dôležité sa vyvarovať prudkým náhlym pohybom. Buďte predvídaví, na kritických miestach brzdite omnoho skôr než by ste brzdili na suchej vozovke, mokré povrchy či posypy môžu byť zradné. Ak chcete zabočiť na namrznutom ľadovom povrchu odporúčame čo najviac spomaliť a pri odbáčaní buďte vzpriamení a nenahýbajte sa do strany. Vzpriamená poloha totiž podporuje dobrú priľnavosť pneumatík s povrchom vozovky.

Buďte videní. Nezabúdajte na dostatočné osvetlenie bicykla, odrazky a reflexné prvky na oblečení. Pri jazde za šera alebo v noci, by ste si mali zabezpečiť diódové a LED svetlá, ktoré sa líšia intenzitou svietenia. Majte oči na stopkách. Sneh absorbuje a tlmí hluk, čiže počas jazdy nemusíte počuť všetok šum či autá na okolí, preto buďte ostražití.

Základom správneho oblečenia na zimu je vrstvenie jednotlivých kúskov. Aby vám počas jazdy neodmrzli uši odporúčame si dať pod prilbu čapicu. Pri mínusových teplotách čapice z hrejivejších materiálov, ako je napríklad Merino vlna. Čo sa týka okuliarov, dôležité je, aby čo najlepšie kopírovali tvár, a nevznikali veľké medzery, cez ktoré by mohol podfúkavať vietor. Ideálne sú okuliare, ktoré majú vymeniteľné sklá a dajú sa použiť na všetky svetelné podmienky. Tmavé sklá na ostré slnko, (na odrážajúci sa sneh sú najvhodnejšie sklá s polarizačným filtrom), číre sklá do tmy a žlté alebo oranžové do hmlistého počasia. Na ochranu tváre použite, pri mrazoch kuklu, ktorá ochráni celú tvár. Základ oblečenia tvorí spodné tričko a na tom flisovaný zvršok a neprefúkavá bunda. Obyčajné dlhé nohavice doplnené teplými flisovými návlekmi. Netreba zabúdať ani na ruky, ktoré dostávajú počas zimy zabrať – pozrite si nášho sprievodcu rukavicami.

Komentáre

komentáre