NÁVOD: Ako nastaviť prehadzovač

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Prinášame vám prvý tohtoročný fotonávod, v ktorom si ukážeme ako správne nastaviť prehadzovač. Je viacero situácií, kedy je potrebné prehadzovač nastavovať. Dôvodom môže byť výmena kabeláže či samotného prehadzovača alebo jednoducho len neprehadzuje presne. Fotonávod je určený pre tých, ktorí nemajú potrebu nič meniť, len im prehadzovač neradí tak, ako by mal.

Na začiatok je dôležité spomenúť, že vychádzame z predpokladu.  že všetky diely sú nepoškodené, tj. pätka prehadzovača a ramienko prehadzovača sú rovné a nepoškodené. Ako prvé si nastavíme dorazy na prehadzovači. Doraz vymedzuje, odkiaľ pokiaľ sa bude prehadzovač posúvať. Pokiaľ nemáme dorazy nastavené správne môže reťaz spadnúť z krajných pastorkov alebo na krajné pastorky vám ani nezaradí.

Reťaz prehodíme na krajný pastorok a ideme nastavovať vonkajší doraz.

Dorazy nastavujeme pomocou dole odfotených skrutiek na prehadzovači.

Vonkajší (alebo horný doraz) nastavujeme skrutkou s označením H. Pokiaľ to robíte prvýkrát, treba sa s tým trošku pohrať čiže dotiahnúť alebo povoliť. Cieľom by malo byť to, aby ramienko prehadzovača bolo v jednej rovine s pastorkom.

Ak máme nastavené, prehodíme na pastorok najbližšie ku kolesu a ideme nastavovať dolný doraz.

Pri dolnom doraze použijeme ten istý postup ako pri hornom. Nastavuje sa druhou skrutkou s označením L.

Takže máme už nastavené oba dorazy, prikladáme ešte fotku ako by to malo správne vyzerať. Ako vidíme ramienko prehadzovača je pekne v rovine s pastorkom.

Takže, zatiaľ máme spravenú prvú časť práce. Prehadzovač sa nám pohybuje v celom rozmedzí kazety a nie viac vďaka správne nastaveným dorazom. Teraz je ešte potrebné prehadzovač nastaviť tak, aby vám hladko radil všetky prevody.

Na nastavenie prehadzovača sa používa nastavovacia skrutka, ktorá sa nachádza na prehadzovači alebo…

…priamo na radiacej páčke. Tu je tiež veľmi dôležité mať trpezlivosť a pohrať sa s tým. Nastavovacie skrutky robia to, že naťahujú alebo uvoľňujú lanko. Pri tomto úkone je dobré mať stojan, aby sme mohli skúšať ako prehadzovač radí.

Prichádza na rad fáza skúšania. Otáčame pedálmi a popri tom radíme. Cieľom je to, aby všetky prevody radili hladko aj pri radení aj pri podradení.

Ak prehadzovač nedokáže zaradiť všetky prevody a nastavovacia skrutka nám už lanko nedokáže viac napnúť/povoliť je potrebné to urobiť pomocou imbusovej skrutky, ktorá nám lanko drží. Lanko je dobré si pridržať kliešťami, povoliť skrutku a troška natiahnúť alebo uvolniť podľa potreby.


Prečítajte si tiež: Vybrali sme pre vás 5 rukavíc, ktoré ochránia vaše ruky pred zimou.

 

Komentáre

komentáre