5 filmových tipov nielen pre cyklistov

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak ste ešte žiadny film o cyklistike a bicykloch nevideli, poradíme vám tie najzaujímavejšie, ktoré sa dostali na cyklistiké filmové festivali po celom svete.

1. Lietajúci Škót – The Flying Scotsman

Biografický príbeh človeka, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Amatér, Graeme Obree, prekonal svetový hodinový rekord na bicykli, ktorý si sám skonštruoval zo šrotu. Bez peňazí a sponzorov si splnil svoj sen a zúčastnil sa cyklistickej súťaže v Nórsku, ktorá zmenila jeho život. Ak potrebujete motivovať, tento film to dokáže.

2. Chlapec na bicykli – The Kid with the Bike

Okolo bicykla sa odohráva aj príbeh 12 ročného Cyrila, ktorého otec nechal v detskom domove a nie je mu schopný povedať, že sa oňho nechce viac starať. Osamelému chlapcovi zostala len nádej na spoločný život s otcom, ktorý ho odvrhol a pocit mať pri sebe svoj bicykel. Film bol ocenený na mnohých festivaloch, ale najväčším ocenením je, že vo vašej mysli zostane ešte dlho po jeho vzhliadnutí.

3. Bicykel v Pekingu – Beijing Bicycle

Guie prišiel z čínskeho vidieku do Pekingu ako 17 ročný, aby si zarobil na budúcnosť. Zamestná sa v kuriérskej spoločnosti, ktorá mu dá nový pracovný bicykel s tým, že keď ho svojim platom zaplatí, bude jeho plat vyšší a bicykel bude už jeho. Po dvoch mesiacoch práce, v deň keď bicykel má byť jeho, bicykel ukradnú počas doručovania zásielky. Bicykel putuje od zlodeja k novému majiteľovi, ktorý s ním má svoje životné plány. Film bol roky v Číne zakázaný. Príbeh dvoch chlapcov a jedného bicykla je pre tých, ktorý sa chcú dozvedieť viac aj o živote v Číne.

4. Armstrongova lož – The Armstrong Lie

Tento dokumentárny film sa začal nakrúcať ako portrét špičkového cyklistu, Lanca Armstronga. Natáčanie sa zmenilo po prevalení dopingového škandálu. Armstrong prišiel o všetky ocenenia z Tour de France a dostal na čiernu listinu s doživotným zákazom bicyklovať na všetkých oficiálnych pretekoch. Dva dokumentárne štýly v jednom rozplietajú lži o človeku a cyklistovy, ktorého pozná celý svet. Keď sa chcete dozvedieť viac zo zákulisia Tour de France a života Lanca Armstronga, dokument by vám nemal ujsť.

 5. Do toho, Eddy – Allez, Eddy!

Cyklistický talent Freddy je syn mäsiara v malej dedine. Život na vidieku sa zmení, keď sa rozhodne otvoriť svoju pobočku v dedine supermarket. Vrámci otvorenia supermarket organizuje cyklistické preteky, ktorých víťaz sa stretne s profesionálnym cyklistom Eddym Merckxom. Freddyho otec je vášnivým odporcom supermarketu a na cyklistickú súťaž sa Freddy prihlási za jeho chrbtom. Ak sa radi bavíte, táto Belgická komédia je pre vás.


Ak radi o cyklistike aj  čítate, prečítajte si naše odporúčania na knihy tu.

Komentáre

komentáre