blog

Tipy na trasy pre cestných a horských cyklistov

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Tentokrát vám prinášame tipy na trasy nielen od našich predajcov ale tiež od našich profesionálnych cyklistov. Prečítajte si, kde všade trénujú a kde trávia príjemný čas na bicykli. Nechajte sa pohltiť prostredím hrádze, Malých Karpát, korytom rieky Hron či Banskou Štiavnicou.

CESTNÁ CYKLISTIKA

V cestnej cyklistike sa nedá úplne jednoznačne stanoviť najlepšia trasa, pretože veľa záleží od toho, či ste začiatočník, profesionál, či idete jazdiť rekreačne, trénovať alebo sa vyšantiť s rodinou. Rudy Mališka a Juraj Ozimy, ktorí na súťažiach zastupujú náš Športservis, sa na to pozreli z viacerých uhlov. Toto pre vás vybrali a tiež poradili, na ktoré súťaže sa vydať, ak si chcete zmerať sily s ostatnými cyklistami.

Rudy Mališka by začiatočníkovi odporučil vydať sa na hrádzu, za zážitkom však pod Malé Karpaty

“Doporučil by som nejakú menej frekventovanú cyklo-trasu, na ktorej sa lepšie zoznámi s bicyklom a začne skúšať svoje zručnosti a schopnosti. V našom prípade je ideálna hrádza niekde pod Bratislavou. Pre niekoho, kto trénuje, je hrádza a rovina tiež okej, no ja mám radšej kopcovitejšie trasy. Najviac mi vyhovuje jazdenie pod Malými Karpatmi z obidvoch strán. Obľúbená trasa je napríklad z Chorvátskeho Grobu cez Pezinskú Babu do Jablonice a späť. Nie je tak frekventovaná a zaľudnená, sú na nej krásne stúpania, výhľady na kopce, lúky, a prechádza popod Plavecký Hrad. V teplých mesiacoch sa príjemne osviežite kúpaním v priehrade v Rohožníku. Pre poriadny tréning ponúka snáď všetko. Priznám sa, že naozaj nemám rád monotónne šliapanie po hrádzi a rovinách :)”

Ako maratón by odporučil ten Sereďský alebo Bratislava-Jasná

“Mne ako amatérskemu cyklistovi Sereďmaratón vyhovuje, pretože ponúka 116 km a nesie sa v takom hobby duchu, čiže to neprepálite a so stabilným tempom prídete do cieľa :) Posledné roky rád absolvujem aj maratón Bratislava-Jasná, ktorý je úžasnou oslavou cyklistiky.”

Obľúbená trasa Juraja Ozimyho vedie pozdĺž rieky Hron

“V rámci Slovenska sa dá veľmi pekne povoziť na cestnom bicykli a záleží len na osobných preferenciách cyklistu. Moja osobne najobľúbenejšia cestná lokalita je pozdĺž rieky Hron. Pokiaľ sa človek vyvezie vlakom ku prameňu za Telgártom, čaká ho fantastická jemne sa zvažujúca trasa vedúca úpätím Nízkych Tatier kopírujúca slovenskú Route 66. Cyklotrasa po Banskú Bystricu v niektorých úsekoch vedie po hlavnej ceste, ale väčšinou ide cez dediny, ktoré cesta obchádza. Rovnako od Zvolena po Hronský Beňadik. Povrch je takmer všade perfektný. Po celej dĺžke trasy sa nachádza veľa zaujímavostí ako napríklad hrad v Slovenskej Ľupči, historické centrum a múzeum SNP v Banskej Bystrici, hrad vo Zvolene, kláštor v Hronskom Beňadiku alebo most cez Dunaj v Štúrove spolu s Ostrihomskou katedrálou na opačnom brehu. Okrem pamiatok je po ceste aj veľa krásnych prírodných úkazov ako napríklad Kráľova hoľa, ktorú ale na cestnom bicykli neodporúčam skúšať, alebo meandre Hrona. Ak sa človek vydá na trasu v správnom čase, môže zažiť aj letecký deň na Sliači.”

V rámci bratislavského jazdenia paradoxne odporúča exil v Rakúsku

“V trojuholníku Bratislava, Viedeň a Neziderské jazero je rakúsky vidiek doslova pretkaný sieťou perfektne značených
a udržiavaných cyklotrás. Jediní, kto si nepríde na svoje, sú vrchári, lebo v tomto regióne má najvyšší kopec chabých 160 metrov. Čo je ale pre väčšinu skôr výhoda.”

Ako súťaž je pre neho zaujímavá 24-hodinovka Slovakiaringu

“Osobne nesledujem cyklistiku ani iné kolektívne športy, takže okrem lokálnych súťaží absolútne netuším, čo sa kde jazdí. Zaujímavá je možno 24-hodinovka na Slovakiaringu v Orechovej Potôni. Je to celkom priateľský pretek, kde si po hektických úvodných kolách už každý jazdí svoje tempo. Náročnejší je Sereďmaratón, tam už človek musí vedieť jazdiť riadne, aby sa udržal.”

 

HORSKÁ CYKLISTIKA

S horskou cyklistikou je to jednoduchšie, a práve v horúcich letných mesiacoch býva les príjemnejšou variantou ako rozhorúčený asfalt. Spolu s našim predajcom Andrejom sme sa pozreli na to, akú trasu najradšej jazdí on a čo je na nej výnimočné. Rozhodne ju odporúčame vyskúšať!

Náš predajca Andrej nedá dopustiť na Banskú Štiavnicu

“Mne osobne sa veľmi páčil trailový výlet na bajkoch v okolí Banskej Štiavnice. Celá oblasť od Sitna až po Vyhne alebo Banskú Hodrušu je zo všetkých strán husto popretkávaná zaujímavými cyklochodníčkami v krásnom prostredí štiavnických vrchov. Trail je zakaždým veľmi dobre značený cykloznačkami, takže orientácia v prírode je veľmi dobrá, ale mapa určite nie je na zahodenie :) Popri cestičkách sa často vyskytujú prírodné pamiatky ako sú tajchy, rôzne pozostatky banskej činnosti, čím je okolie preslávené, a ak ste pozorní, neuniknú vám v blízkosti chodníkov napríklad vstupy do banských štôlní či rozprávkovo malebné staré banské domčeky, kostoly, mestské opevnenie, prírodné pramene, kamenné moria, travertínové skaly a podobne. Trasy sú väčšinou nenáročné a pre bežných cyklistov s prehľadom zvládnuteľné. Okrem toho v súčasnej dobe s rozmachom elektro-bajkov aj dostupné pre všetkých odhodlaných bajkerov. Striedajú sa tu menšie mestské okruhy, ktoré vás prevedú mestom a jeho blízkym okolím, s dlhšími cyklotrailami, často dlhšími aj ako 25 kilometrov. Vybudovaná hustá sieť cyklotrás umožňuje nakombinovať a spojiť viacero variant do jednej a nebude nič výnimočné, keď strávite v sedle bajku celý deň s úsmevom na perách. Celá lokalita a samotné historické mesto sú veľmi príjemné. Reliéf terénu je členitý, treba sa pripraviť aj na výšľapy väčších či menších kopcov, ktoré následne budú pokračovať v jazde z kopca a prelínať sa do rovinatých úsekov. Pre zdatnejších bikerov je možnosť vyšantenia sa na vybudovanom Heligon traily, ktorý je podobný bratislavským trailom Biely Kríž alebo Blue trail na Kolibe. Po jazdení sa môžete okúpať v tajchu, ktorý sa nachádza na konci trate. Dostupnosť Banskej Štiavnice a aj ceny za ubytovanie plus služby sú prijateľné a rozhodne sa máte na čo tešiť.”

Ako súťaž by odporučil Enduro pretek na Bikefeste

“Je to veľmi dobrá skúsenosť zasúťažiť si ako na národnej tak i na svetovej úrovni. Enduro pretek patrí medzi najobľúbenejšie disciplíny Bikefestu v Kálnici a pýši sa veľkou účasťou slovenských i zahraničných pretekárov. Pretekári si v úvode zamakajú pri výšľape na štart, odkiaľ nasleduje šesť meraných úsekov v krásnej prírode s nádhernými výhľadmi. Rýchlostné skúšky otestujú jazdcov v kondičke pri šliapaní rovnako ako pri rýchlych zjazdoch i v pomalších, no o to náročnejších technických úsekoch.”

 

S výberom bicykla a všetkých komponentov Vám, samozrejme, veľmi radi pomôžeme aj osobne. Nájdete nás v predajniach v Podunajských Biskupiciach a v Petržalke. Kontaktovať nás môžete aj telefonicky či e-mailom. Kontakty nájdete TU.

 

Foto: archív Rudyho Mališku a Juraja Ozimyho

Komentáre

komentáre