IMG_3687

Nová sezóna začala, hor sa na bajky!

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Veríme, bajkeri, že ste pripravení. Počasie nám praje, zdá sa, že začala nová sezóna. Tí, ktorí ešte nemáte za sebou generálnu prehliadku, objednajte sa do servisu. A tí, ktorí plánujete pre tento rok vymeniť svoj starý bajk za nový, čítajte, aké novinky si pre vás značky nachystali. Santa Cruz predstaví Megatower aj V10, Giant vylepšené e-bajky a Scott lacnejšie cesťáky…

Aké top novinky nájdete na predajniach Športservisu v roku 2019 prezradil predajca Tomáš z horného poschodia predajne v P. Biskupiciach. Okrem toho sa dozviete, aký bajk si v Športservise pre tento rok vybral aj svetový šampión a legenda slovenskej cyklistiky Filip Polc.

 

SANTA CRUZ V10 na 29-palcových kolesách

Najľahší a najpevnejší sériovo vyrábaný zjazdový rám na svete si možno od tohto roku zakúpiť aj na 29-palcových kolesách. Pôvodne bol model postavený na 27,5-palcových kolesách, no súčasný trend aj obľuba jazdcov svetového pohára v downhille donútili vývojárov osadiť na zjadzového velikána aj väčší rozmer kolies. No a keď si dali na zdokonaľovaní geometrie a odpružení dva roky práce, prečo by z toho mali mať prospech iba niektorí a nie všetci? Bike je podľa výrobcu ešte rýchlejší a geometria mierne pozmenená a štandardne nastaviteľná do dvoch polôh – vysoká v 63,7-stupňovom hlavovom uhle a výškou stredu 356 mm a nízka v 63,3-stupňovom hlavovom uhle a výškou stredu 351 mm. Stavba dostala na mnohých miestach ochranné prvky, zväčša v podobe lisovanej gumy. Tú možno nájsť na spodnej rámovej trubke či zadnej stavbe. Hlavova trubka má taktiež integrované chrániče. Dlho očakávaná novinka je teda tu a všetci, ktorí si ju budete chcieť vyskúšať, určite príďte 8. mája na Testovací deň Športservisu, pretože práve do tejto predajne testovacie modely dorazia už v najbližších týždňoch.

 

E-bajky GIANT

Jeden z popredných svetových výrobcov bicyklov, ktorý má dostatočne veľké zázemie a môže si dovoliť vlastných vývojárov, testovacích jazdcov a profesionálov, sa rozhodol pozrieť na zúbok svojim horským elektrobicyklom. A rovno prerobil komplet celú túto kategóriu, dalo by sa povedať, od piky. Batériu o čosi viac integroval do dizajnu bicykla, prišiel s novým motorom, ktorý je najsilnejší a zároveň najľahší, najužší a s najmenším Q-faktorom, čo znamená, že kľuky sú umiestnené takmer identicky ako pri klasických bicykloch. Ak by niekto hľadal, tak v Športservise nájdete tieto novinky ako modely Trance E (+0 Pro,+2 Pro) a Stance E (+1, +2).

 

FOCUS JAM2 PLUS C

Downhillový pretekár Filip Polc si minulý rok prišiel do Športservisu po vtedajšiu novinku Focus JAM2 PLUS v zelenom prevedení. Po roku sa ju rozhodol vymeniť za ten istý model ibaže “obohatený” o karbón. “Pri výbere som kládol dôraz na váhu. Tento model má karbónový predný trojuholník, preto je o kilo ľahší. Vážili sme to. Počas minulej sezóny som totiž výraznejšie pocítil, že s ťažkým elektrobajkom nevyskočím tak vysoko, ako som bol zvyknutý. Tentokrát by to malo byť lepšie. Model má tiež elektrické radenie, ktoré čerpá z tej istej batérie ako samotný bajk, čo je samo o sebe dobré vylepšenie. Elektronické radenie ostáva aktívne aj po vybití batérie, nakoľko si batéria uchová dostatočnú rezervu práve pre potrebu radenia, takže sa nestane, že by ste už nezaradili žiadaný prevod,” hovorí Filip.Focus JAM2 PLUS C, ktorý má teraz, je elektrický trail bike s integrovanou batériou v ráme s výkonom 378 Wh a s možnostou pripojenia externej batérie k rámu s rovnakou kapacitou 378 Wh, čiže dokáže získať bezkonkurenčnú kapacitu 756 Wh . S karbonovým rámom so zdvihom 140mm a objemnými 2.80″ kolesami sa jedná o všestranný a výkonný elektrobajk.

Oproti minulosti teraz Filip jazdí viac pôžitkovo. “Normálne by som šiel napríklad ľahším chodníkom, teraz si automaticky vyberám ten najstrmší. Ja mám tep v rapídnych výškach a bajk dáva zo seba maximum. V podstate, bežný bajker vyšliape až neprimerane strmý kopec, ak používa elektriku. Na strane druhej, váhu neoklameš, máš väčší kontakt so zemou, si viac v bezpečí, to ti dodá aj dvadsať percent skillu,” opisuje Filip. Focus JAM2 PLUS C je Filipov druhý elektrický bicykel. Neľutuje túto voľbu. “Mám teraz rodinu, takže keď si nájdem hodinku či hodinku a pol sám pre seba, chcem ísť tou najkratšou možnou cestou na vrchol a spustiť sa nie dvakrát ale trikrát či štyrikrát dole. Chcem zažiť tú zábavu zo zjazdu, to je môj cieľ. Čím viac zábavy za ten istý čas zažijem, tým lepšie,” dodáva Filip.

 

Svetlo Nitecore BR 35

Možno ste o svetle Nitecore BR 35 čítali v jednom z našich predchádzajúcich blogov, ale aj tak ho pripomenieme. Mimoriadne výkonné svetlo s precízne spracovaným telom z leteckého hliníka má silu až 1 800 lumenov s dosahom svietenia až 170 metrov. Má zabudované dve diódy – jednu, ktorá slúži ako stretávacie svetlo – a druhú, väčšiu, ktorá funguje ako svetlo diaľkové. Tá aj pri zapnutí, ak je nastavená v móde “mesto”, však nesvieti dlhšie ako päť sekúnd, a to práve kvôli bezpečnosti. Optika svetla je navrhnutá tak, aby neoslepovala oprotiidúcich vodičov (stretávacie setlo) a zároveň tak, aby poskytovala dostatočný rozhľad a bezpečnosť na ceste (diaľkové svetlo). Cyklista si môže zvoliť zo 4 režimov – na jazdu po cestách, v meste, v lese a striedavo-blikajúci rezim. Ovládanie je jednoduché a intuitívne. Na vrchnej strane má svetlo umiestnený display, ktorý ukazuje pri jednotlivých režimoch svietenia zostávajúcu dobu prevádzky, stav akumulátora a aktuálne zvolený režim. Batéria je interná, nabíjateľná cez micro USB s kapacitou 6800 mAh.

 

Cesťáky SCOTT

Táto správa asi poteší viacerých fanúšikov tejto značky – výrobca znížil cenu, aby spravil svoje bicykle ešte atraktívnejšie a dostupnejšie pre širšiu škálu zákazníkov. Za rozumnú cenu získavate prvotriedny rám, ktorý prešiel vývojom a bol testovaný profesionálnymi jazdcami priamo v pelotonoch. Preto si pozrite ponuku cesťákov Scott, pretože je možné, že váš favorit sa v roku 2019 stane aj vašim verným spoločníkom! A kto váhal, ten by si mal dobre pozrieť všetky parametre, pretože ide skutočne o TOP cestné bajky, ktoré rozhodne nesklamú. Pozrite náš E-SHOP.

 

SANTA CRUZ Megatower

Novinka od Santa Cruz geometriou rámu pripomína model Nomad, akurát bude osadená na 29-palcových kolesách so 160-milimetrovým zdvihom prednej i zadnej stavby. Tradične aj tento model umožní pozmeniť nastaviteľnu výšku zadnej stavby o 10 mm, čomu pomáha flipchip. Výsledkom bude vo vyššej polohe 65-stupňový hlavový uhol, v nízkej polohe 64,7-stupňový. V najvyššej špecifikácii výbavy je zároveň prvým bicyklom, ktorý značka ponúka s elektronicky ovládateľnou teleskopickou sedlovkou a zároveň bezdrátovou prehadzovačkou od Sram-u. Ide o systém ASX. Na model Megatower sa môžete tešiť 8.5. na Testovacom dni Športservisu a počas celej sezóny 2019 bude dostupný ako test bike na predajni v Podunajských Biskupiciach.

my20_mt_outside_hero_green_3000x2000

 

Gravel bajky

Ako posledné predajca Tomáš dáva do pozornosti kategóriu gravel, pri ktorej pozoruje veľmi veľký boom. Kto gravel nepozná, tak ide o cestné bicykle so širšími kolesami a pohodlnou geometriou, ktoré neohrdnú cestným ani horským terénom. Ba práve naopak, poradia si s oboma bravúrne. Podstatný je výkon, ktorý dokáže bicykel svojou stavbou jazdcovi poskytnúť. Aj z tohto dôvodu si myslí, že kategória bude čím ďalej tým rýchlejšie napredovať.

 

Budúcnosť v e-bajkoch a pumptrackoch

Keby mal zase Filip Polc sám za seba odhadnúť, kam sa trh bude posúvať, povedal by, že tým sú práve elektrobicykle, pretože dostávajú do sedla aj ľudí, ktorí by predtým na bajk nesadli. Ako ho dopĺňa Tomáš, ide napríklad o ľudí po rôznych úrazoch či operáciách, ktorí nemôžu zo zdravotných dôvodov vykonávať dlhšie výjazdy. E-bajk taktiež ponúkne pri vynaložení rovnakej námahy možnosť vychutnať si oveľa viac z krajiny, či už pôjde o samotnú dĺžku výjadzu alebo otvorenie nových možností v kopcovitom teréne. Veľa ľudí ho dokonca využíva ako dopravný prostriedok do práce a prispieva tak k zlepšeniu svojho zdravotného stavu i životného prostredia. Elektrobicykel je zábavný hlavne v strmých výjazdoch, kde elektromotor tlačí jazdca hore kopcom.

Filip Polc dokonca rovnako veľký význam ako v elektrobajkoch, ak nie aj väčší, vidí aj v budovaní pumptrackových dráh a jazdení na nich. Vníma dokonca na súčasnej generácii detí, že ich nebaví ako za mladých čias Sagana jazdiť dve hodiny po vonku, pretože sa po pol hodine na rovnej ploche nudia. Dráhy pre ne predstavujú výbornú školu jazdenia, ktorá je bezpečná a ktorá ich pripraví na mnoho krízových situácií v bežnom teréne. Jazdením si zdokonaľujú reflexy i techniku jazdy a nespoliehajú sa iba na bicykel. Elektrobicykel a tréning na pumptracku je preto podľa legendy slovenskej cyklistiky ideálnou kombináciou do budúcnosti.

 

Ak by ste mali akékoľvek ďalšie otázky ohľadom bicyklov, komponentov, doplnkov či samotného servisu bicyklov, neváhajte sa obrátiť na našich predajcov. Radi vám pomôžu buď prostredníctvom telefónu, e-mailu, nášho online chatu alebo priamo na predajni v Podunajských Biskupiciach či Petržalke. O vaše bicykle sa poctivo staráme už 25 rokov.

Komentáre

komentáre