blog-gadgety

CYKLOgadgety moderného cyklistu

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Do nového roku sme sa síce inšpirovali cyklistickými novinkami a vychytávkami, no teraz sa nám rozbehol naplno ako premotivovaný bajker na Bratislavskom maratóne. Poďme si teda predstaviť aj najnovšie, občas trošku uletené, bajkerské gadgety, ktoré budú (možno?) hýbať cyklosvetom v 2019-tom. Buď moderný cyklista a ostaň aj v novom roku v spojení s odborníkmi s najdlhšou tradíciou na Slovensku.

Žiarivý cyklo-laser

Po prvý raz bol predstavený pred štyrmi rokmi, no ku koncu minulého roka bol opäť znovuzrodený. Výrobca, spoločnosť Beryl, tvrdí, že ide o najbezpečnejšie predné svetlo na cyklistickom trhu. Svieti silou 300 lumenov (LED), šesť metrov pred seba, a pritom nejde o hocijaké svietenie, ale také, ktoré má v sebe zabudovaný aj žiarivo zelený laser. Ten, ak zapnete, zasvieti pred vás obrázok bicykla, ktorý upozorní chodcov, ostatných cyklistov i autá, že spoza nich sa rúti reálny bicykel. Svetlo je vodoodolné, ľahko inštalovateľné a nabíjateľné. Na jedno nabitie vydrží až 13 hodín. Používajú ho údajne všetky bicykle londýnskej sharovacej bajkerskej služby Santander. Na internete alebo priamo u výrobcu sa dá kúpiť za cenu okolo 140 eur.

 

Airbag namiesto helmy

Niektoré technologické magazíny ho vyhlasujú za najlepší gadget pre rok 2019 aj napriek tomu, že je na trhu dostupný už dlhšie. Je to helma. Je to airbag. Je to bezpečné. Je to praktické. Je to takmer neviditeľné pri bežnej jazde. Chráni krk aj hlavu. Volá sa The Hövding a tvrdia o ňom, že sa možno stane dôvodom zániku prilieb ako ich poznáme. Dokáže detekovať blížiacu sa nehodu a spustí svoj “ochranný štít” ako klasický airbag v aute. Prilbu vyrábajú Švédi, ktorí sa zamerali aj na to, aby mala lepšiu “šokovzdornosť” než obyčajná prilba a zároveň tvrdia, že poskytuje až osemkrát lepšiu ochranu. Sleduje pohyby jazdca až 200-krát za sekundu a vie spoľahlivo rozoznať náraz o obrubník od skutočnej havárie. Nevýhodou je, že má zabudovanú batériu, ktorá vydrží 10 hodín, stojí takmer 300 eur a akonáhle sa raz rozprestrie, treba ju vymeniť za novú.

 

Inteligentná helma

To, čo tvrdí výrobca airbagu, asi neberú výrobcovia heliem príliš vážne, pretože ich oblasť ide stále dopredu. Vo februári tohto roka by mala byť predstavená ďalšia novinka, a to CrossHelmet X1, inteligentná prilba pre motorkárov a mestských cyklistov, ktorá premieta na ochranné sklo zvnútra údaje ako trasu, počasie, čas. K dispozícii je aj zadná kamera, ktorá zachytáva dianie v mŕtvom uhle a tiež systém kontroly hluku. Po oboch stranách helmy sú umiestnené LED svetlá pre osvetlenie cyklistu v tme.  Ešte kedysi bola prilba dostupná v predpredaji cez Indiegogo za 350 eur, momentálne je tam však dostupný iba model za 530 eur.

CrossHelmet Use Cases from CrossHelmet on Vimeo.

 

Elektrické koleso

Zmena obyčajného bicykla na e-bike je vo svete stále horúcou témou. Zatiaľ čo najväčšiu popularitu žnú práve e-bicykle, niet pochýb, že aj výrobcovia komponentov sa snažia cyklistom uľahčiť život a namiesto kúpy nového e-biku ich pritiahnuť do svojich obchodov. Elektrické koleso je napríklad vychytávka pre cyklistov, ktorí nie sú ochotní investovať niekoľko tisíc eur do nového bicykla. Ide o samostatné koleso pripojiteľné takmer ku každému rámu bicykla, ktoré v sebe má zabudovaný elektrický pohon. Prostredníctvom aplikácie si cyklista vie nastaviť, akú veľkú pomoc bude počas šliapania do pedálov potrebovať a bicykel sa mu prispôsobí. Cena kolesa je niečo do tisíc eur, čo je pomerne vysoká investícia, ktorú nejeden cyklista zvažuje a radšej si možno zaobstará hotový e-bike od niektorej zo zabehnutých značiek s osvedčenou tradíciou.

Electron Wheel 2.0 | Electrify Your Bike in 30 Seconds from Electron Wheel on Vimeo.

 

Okuliare s 360-stupňovou kamerou

Nie sú určené špeciálne na cyklistiku, ale pre všetkých fanúšikov športu, ktorí sa okrem iného radi pochvália krásnymi výhľadmi a panoramatickými zábermi. Dokážu zaznamenávať až 90 minút, sú vodotesné a zachytávajú všetko akoby skutočnými očami človeka. Sú vybavené ultra HD 360-stupňovou kamerou a sú pripojiteľné k mobilnému telefónu, ktorý jedným tlačidlom stiahne všetky dáta behom pár sekúnd. Okrem iného má zabudovaný aj stabilizátor, aby natočené videá neboli roztrasené a neostré.

 

Inteligentná bunda

Nedá sa tvrdiť, že táto bunda je úplnou novinkou, pretože nie je, ale napriek tomu ju zatiaľ nepozná mnoho cyklistov, takže si ju dovolíme zaradiť medzi gadgety pre rok 2019. Aby ste na bicykli ostali v spojení s okolitým svetom, alebo svojim vlastným svetom, spojili sa dve veľké značky, Levi’s a Google, aby vytvorili bundu so zabudovaným “počítačom”. Má dotykový rukáv, ktorý je cez Bluetooth prepojiteľný s mobilným telefónom. Šmahom ruky napríklad spustíte hudbu či ju zastavíte, alebo zdvihnete prichádzajúci hovor. V aplikácii si môžete prispôsobiť štyri rôzne gestá, ku ktorým priradíte ich význam – môžete prijímať hovory, nechať si prečítať prijaté správy, počúvať hudbu či získať informácie o vašej trase. Okrem toho má bunda aj reflexné prvky a je možné ju prať, ak z jej rukáva vyberiete spomínaný gadget. Batéria vydrží 14 dní, na prihlásenie potrebujete mať účet Google a tiež Android 6.0.1 alebo vyšší alebo iOS 10 alebo novší. Bundu možno získať priamo u výrobcu, a to za sumu okolo 310 eur.

 

GPS riadidlá

Na trhu sú už tiež zhruba rok, u nás sa im zatiaľ veľa priestoru nedostalo. Riadidlá od francúzskeho start-upu Velco môžete ovládať prostredníctvom svojho smartphonu, majú v sebe zabudovaného strážnika, ktorý zabraňuje krádeži, respektíve vás upozorní na to, ak by sa niekto bez pripojenia pokúšal s bicyklom pohnúť, a majú tiež LED osvetlenie, ktoré vás dokáže navigovať prostredníctvom vášho mobilu a GPS. Sám bicykel vám teda zabliká, kedy máte kam odbočiť, alebo sa máte otočiť. Vie vás, samozrejme, upozorniť aj na prichádzajúci hovor. Samotné svetlá, ktoré slúžia ako smerovky, majú silu 224 lumenov, takže je možné ich použiť aj ako predné osvetlenie samo o sebe. Podľa dostupných informácií získali riadidlá niekoľko ocenení a momentálne start-up zahájil spoluprácu s veľkou automobilkou, takže by sme sa čochvíľa mali dozvedieť viac, a to aj o cene a predaji.

 

GPS gadget na riadidlá

Keďže nie každému, samozrejme, vyhovuje, meniť celé riadidlá, ďalší výrobca sa do tejto otázky pustil z inej strany a vytvoril malú vychytávku, ktorá funguje takmer rovnako, no je umiestniteľná na akýkoľvek bicykel či motocykel. Táto vychytávka však nefunguje ako predné osvetlenie.

Ak by ste mali akékoľvek ďalšie otázky ohľadom bicyklov, komponentov, doplnkov či samotného servisu bicyklov, neváhajte sa obrátiť na našich predajcov. Radi vám pomôžu buď prostredníctvom telefónu, e-mailu, nášho online chatu alebo priamo na predajni v Podunajských Biskupiciach či Petržalke. O vaše bicykle sa poctivo staráme už 25 rokov.

 

Zdroje: Travelaway.me, Thegadgetflow.com, Road.cc, Techradar.com, Techlicious.com

Komentáre

komentáre