linkpost-servis

Praktický a rýchly návod na výber komponentov

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Rozmýšľate, že by ste upgradovali svoj bicykel o nové komponenty? Nevyhovujú vám brzdy, chceli by ste ľahšie kolesá, jednoduchší prevodník či špičkové gripy? Radi vám s tým pomôžeme. Prinášame prehľad najčastejšie menených komponentov (a dôvodov pre ich výmenu) a tiež krátky návod, čo si ujasniť ešte pred vstupom do predajne či nákupom na internete.

Hovorili sme o tom ešte s Peťom, keď sme za ním boli na predajni v Petržalke kvôli porovnávaniu mestských bicyklov a elektrobicyklov. Napadlo nám, že aj komponenty môžu byť dôležité, veď práve nimi sa hrdia značky, keď predstavujú svoje najnovšie modely. “Áno, sú dôležité,” Peťo potvrdil, “,ale nie vždy s tými najkvalitnejšími treba začínať.” Pri rekreačných cyklistoch, ktorí nepotrebujú závodiť, trénovať ani nijak inak tráviť na bicykli každú voľnú chvíľu, nie sú špičkové komponenty až tak zásadné. Stačí im štandardná, klasická, kvalitná výbava, ktorú ponúkajú značky od tých slovenských až po tie svetové. A napokon, upgradovať sa dá vždy.

“Často sa stretávame s tým, a ja s tým súhlasím, že jazdci kupujú bicykel v základnej výbave. Vyskúšajú ho, zamilujú si jazdenie a potom, keď už vedia, čo chcú, kadiaľ najčastejšie jazdia, aké sú ich potreby, prídu a komponenty upgradujú. Dôvodom býva buď zlepšenie kvality jazdy alebo zvýšenie komfortu z jazdy. To sú hlavné motivácie,” hovorí Peťo. Čo od jazdcov odpozoroval, a čo vie aj na základe svojich skúseností, najčastejšie upgradovanými komponentmi sú kolesá, brzdy a prevodový systém. Na ľahkých kolesách je najviac cítiť jazdné vlastnosti i ľahkosť bicykla, pri brzdách ide o brzdné vlastnosti a pri prevodovom systéme zväčša o komfort z jazdy.

Najčastejšie menené komponenty a dôvody pre ich výmenu

  • Kolesá − kvalitné a dobré kolesá, ktoré pomáhajú jazdcovi zdolať terén, sú ľahké, stabilné a odolné, môžu predstavovať investíciu vo výške aj 2 000 eur, čo býva pre začiatočníkov vysoká položka. Na druhej strane, pre profíkov a vášnivých cyklistov sú dobré kolesá základom, pretože im pomáhajú trénovať efektívnejšie, jazdiť rýchlejšie a zároveň zdolávať terén bez vysokého rizika opotrebovania sa či poškodenia.
  • Brzdy − čím je vyššia trieda bŕzd, tým sú aj brzdné vlastnosti kvalitnejšie. Ocenia to najmä závodní jazdci, zjazdári ale aj cyklisti, ktorí jazdia agresívnejšie alebo tí, ktorí často používajú brzdy či už na cestách alebo v horských terénoch. Najvyššia trieda bŕzd, XTR, je asi trikrát drahšia ako ostatné. Tieto brzdy sú už vyfrézované pre čo najnižšiu váhu a sú vhodné najmä pre závodných jazdcov. Cenovo dostupná pre bežných jazdcov je XT, druhá najvyššia trieda, prípadne štvorpiestové brzdy ZEE. Najčastejšie sa kupujú od značky Shimano, ale pre tých, ktorí nechcú mať kompotenty ako všetci ostatní, sú tu značky ako Sram, Magura či HOPE.
  • Prevodový systém − v zásade platí, že čím menej je prevodových koliesok vpredu, tým je ich viac vzadu, a hlavne s väčším rozsahom. Revolúciu začal radiaci systém 1×12 Sram Eagle a stále sa drží na špici. Takéto sprevodovanie sa objavuje na závodných bicykloch, je lahšie a odpadáva starosť o nutnosť prehadzovania na prevodníku.

To je len krátky zoznam toho, čo možno od svojho bicykla očakávať. Komponentov je, samozrejme, omnoho viac a na predajňu môžete prísť s hocijakou požiadavkou. V Športservise vám vždy radi pomôžu. Čo sme sa však dozvedeli od predajcu Tomáša, ktorý pôsobí na predajni v Podunajských Biskupiciach, existuje taký malý, rýchly, praktický a efektívny návod, s čím treba na predajňu prísť, aby predajcovia čo najlepšie poznali vaše požiadavky a dokázali nájsť tú správnu náhradu.

Praktický a rýchly návod na výber komponentov

  1. Typ a model bicykla − je azda najdôležitejšia informácia, od ktorej sa dá odvíjať všetko ostatné. Nie je nevyhnutné vedieť všetky detaily, nakoľko predajcovia modely poznajú a v prípade potreby si technické parametre dokážu dohľadať.
  2. Typ a rozmery úchytov − ideálne je priniesť menený komponent na predajňu, alebo, ak to nie je možné, tak poznať jeho údaje, prípadne ich mať zmerané. Ak ide o základnú výbavu, stačí vedieť typ a model bicykla, všetko ostatné je dohľadateľné.
  3. Dôvod výmeny − mať vopred premyslené, čo od zmeny očakávate, je veľmi dôležité. Niekedy sa môže stať, že netreba komponent meniť, stačí ho inak nastaviť. Rovnako je iné, ak chcete zlepšiť jazdné vlastnosti svojho bicykla, ako to, keď potrebujete získať väčší komfort z jazdy. Napríklad pri radení môže byť dôvodom výmeny potreba rýchlejšieho prehadzovania ale aj potreba presnejšieho prehadzovania. Pri výmene plášťa ide zase buď o zmenu jazdených terénov alebo o opotrebovanie starého plášťa. Čím viac viete o svojich očakávaniach, tým lepšie sa predajcovia dokážu trafiť do vašich potrieb.
  4. Štýl jazdy − slúži pre lepšie pochopenie toho, čo budete pre seba a svoju jazdu do budúcnosti potrebovať. Aké terény jazdíte a akým spôsobom ich zdolávate? Na akej technickej úrovni bicykel používate? Ako často do kopca preraďujete? Akým štýlom brzdíte? Čo je pre vás dôležitejšie − rýchlosť alebo pohodlie? Všetky tieto (a iné) otázky slúžia k tomu, aby predajcovia vedeli, čo vám odporučiť. Niektorí skúsení jazdci, napríklad, preferujú zložitejšie systémy radenia, pretože tak si jazdu po technickej stránke užijú. Potom sú takí, ktorých časté preraďovanie obťažuje a jazdu im znepríjemňuje. Rovnako to platí napríklad pri sedlovke − niekto má rád, keď “cíti” cestu, pretože sa mu s ňou lepšie “hrá”, iný zase nechce nadskakovať na každej nezrovnalosti a chce si jazdu užiť v čo najväčšom kľude. Preto bez okolkov hovorte kto ste, ako jazdíte a čo od jazdy očakávate.
  5. Preferovaný terén − pre každý terén je možné zvoliť iný komponent, ktorý ho s ohľadom na predošlé body pomáha jazdcovi zvládnuť podľa jeho predstáv. Skúste si teda spomenúť, ako často jazdíte cestu, asfalt, spevnené či nespevnené povrchy, aké veľké stúpania štandardne absolvujete, koľkokrát do týždňa či mesiaca podstúpite nejaký zjazd. Podľa toho výber komponentu predajcovia prispôsobia potrebám jazdy.
  6. Budget − nie je obľúbenou témou, ale zato veľmi dôležitou. Nemusíte o nej hovoriť hneď pri príchode do predajne, ale mali by ste mať aspoň akú-takú predstavu, koľko ste za výmenu komponentu ochotný zaplatiť. Výber sa tým podstatne zúži alebo rozšíri.

A potom ešte dve malé výstrahy, ktoré môžete i nemusíte brať do úvahy

  • Nečítajte fóra − kvalita informácie vždy závisí od samotného zdroja a niekedy je veľmi ťažké odhadnúť, či je dôveryhodný alebo nie. Ak nie je, stáva sa, že na predajňu prídete síce s jasnou predstavou, čo chcete, no s podstatne nepresnou informáciou, ktorý model či komponent vaše požiadavky spĺňa. Potom neveríte, že vám predajcovia ponúkajú to najlepšie riešenie. Ideálna rovnica je: Čítanie fór pre rešerš a prehľad − ÁNO / čítanie fór pre vytváranie fixných a nemeniteľných predstáv o produktoch − RADŠEJ NIE.
  • Nenakupujte cez internet, ak presne neviete, čo chcete − len ťažko sa cez internet poradíte s odborníkom o tom, čo je pre vás výhodné a čo splní vaše očakávania. Najčastejším problémom pri kúpe cez internet potom je, že:
    • nesedia rozmery úchytov či samotného komponentu
    • komponent bol príliš lacný a nemá kvalitu, ktorú ste očakávali
    • komponent bol zbytočne drahý na to, čo ste potrebovali
    • proces výberu je zdĺhavý
    • vrátenie tovaru je náročné
    • dodatočný servis nie je zabezpečený

Aj z tohto dôvodu radíme, čokoľvek potrebujete, spýtajte sa radšej našich predajcov. Zastihnete ich telefonicky, e-mailom, na online chate alebo najlepšie osobne na našich predajniach v Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Budeme radi, ak nás navštívite a ešte radšej, keď vám dobre poradíme,)

Komentáre

komentáre