linkpost-vychytavky

Top vychytávky pre cyklistov

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ešte pred pol rokom by ste dali ruku do ohňa za to, že držíte krok s dobou a že ste vlastníkmi tých najmodernejších vecičiek, komponentov a doplnkov, ktoré cyklistický svet ponúka, ale dnes si tým už nie ste takí istí? Prinášame vám rebríček top vychytávok, ktoré na trh priniesli posledné mesiace. Lebo byť moderný cyklista predsa znamená byť vybavený cyklista,)

V blogu nájdete:

  • Praktické doplnky, ktoré sme vytipovali s predajcami Športservisu Tomášom a Paťom, a ktoré môžete zakúpiť na predajni v Podunajských Biskupiciach či Petržalke
  • Hi-tech inovácie, ktoré sú stále v rozbehu, ale veríme, že čoskoro budú dokončené
  • Tréningové vychytávky, ktoré pomáhajú v najazdených kilometroch alebo uľahčujú samotnú jazdu
  • Bizarné kúsky, ktoré sme objavili na internete a vo fórach pre skutočne “vybavených” bajkerov

Samozrejme, noviniek je na trhu omnoho viac než uvádzame, fantázii a inováciám sa medze nekladú. Budeme preto radi, ak do komentárov pridáte vaše tipy na obľúbené či čudné bajkerské kúsky.

PRAKTICKÉ DOPLNKY

Svetlo Nitecore BR 35
Možno ho považovať za jedno z tých najlepšie vyvinutých, ktoré sú momentálne dostupné na slovenskom trhu. Cenovo sa pohybuje okolo 140 eur, čo je v pomere cena verzus výkon naozaj slušné. Má 1 800 lumenov, neobsahuje externú baterku, takže je oproti konkurencii malé a šikovné. Je tiež pomerne inteligentné. So svojimi tromi režimami – na jazdu po cestách, v meste či v lese – umožňuje cyklistovi rozumnú voľbu do každých podmienok. Ovláda sa vpredu cez tlačidlo umiestnené vedľa gripu. Na displeji je možné kontrolovať si intenzitu osvetlenia a stav batérie. Zabudované má dve diódy – jednu, ktorá slúži ako stretávacie svetlá – a druhú, väčšiu, ktorá funguje ako svetlá diaľkové. Tá aj pri zapnutí, ak je nastavená v móde “mesto”, však nesvieti dlhšie ako päť sekúnd, a to práve kvôli bezpečnosti. Optika svetla je navrhnutá tak, aby neoslepovala oprotiidúcich vodičov (stretávacie setlo) a zároveň tak, aby poskytovala dostatočný rozhľad a bezpečnosť na ceste (diaľkové svetlo). Na Nitecore BR 35 sa môžete popýtať priamo u nás na predajni v Podunajských Biskupiciach.

Cane Creek sedlovka
Táto vychytávka je na slovenskom trhu dostupná už dlhšiu dobu, no stále nie je  dostatočne známa a rozšírená. Ide o odpruženú sedlovku značky Cane Creek, ktorá v cene okolo 180 eur dokáže z časti nahradiť zadné pruženie bicykla. Je jednou z mála sedloviek, ktoré spĺňajú túto funkciu, alebo ktoré  ju spĺňajú takto kvalitne. Čapy z nerezovej ocele s teflónovým povrchom a bronzové púzdra zaisťujú hladký chod bez stranovej vôle. Má tri pevnosti gumičiek, takže je možné prispôsobiť ju váhe jazdca. Vhodná je na krosový či horský bicykel, ktorému chýba zadné pruženie. Rovnako je vhodná pre jazdcov, ktorí, napríklad, trpia bolesťami chrbta, alebo by radi čiastočne zvýšili komfort z jazdy, no nekupovali nový celoodpružený bicykel. Na Cane Creek  sa tiež môžete popýtať  priamo u nás na predajni.

Vulcanet VELO obrúsky
Tak ako sa čistiace obrúsky stali bežnou výbavou mamičiek, tak aj bajkeri majú svoje vychytávky v tomto smere. V prípade, že sa nemôžete dostať do blízkosti vody, alebo nechcete riskovať zatečenie vody do rámu bicykla, určite odporúčame čistiace obrúsky Vulcanet VELO. Jedno balenie stojí okolo 30 eur a vystačí na takých 20 – 25 naozaj dobrých a kvalitných umytí bicykla. Obrúsky sú napustené špeciálnou látkou, vďaka ktorej zíde dole aj špina aj prípadná mastnota. Vulcanet VELO nájdete aj u nás na predajni v Podunajských Biskupiciach či Petržalke.

Prilba Bell Super DH / Giro Switchblade
V prípade, že máte radi zjazdy, nebezpečné traily, prekážky a rôzne iné adrenalínové bajkerské cestičky, určite nezabudnite siahnuť po kvalitnej prilbe. Revolúciu momentálne predstavujú prilby s ľahko odnímateľnou prednou časťou, ktorá chráni čeľusť, a ktorá má v sebe zabudovanú MIPS technológiu, vďaka čomu sa znižuje riziko vzniku otrasu mozgu pri náraze a páde. V predajni Športservisu momentálne nájdete dva modely týchto prilieb v hodnote okolo 300 eur, a to Bell Super DH alebo Giro Switchblade. Obe sú ASTM certifikované a poskytujú maximálne bezpečie.

HI-TECH INOVÁCIE

Prilba Nand Logic
Zabezpečiť čo najväčšie pohodlie z jazdy, bezpečie a zároveň najväčšiu dostupnú hi-tech inováciu si dali za cieľ aj dizajnéri z Nand Logic. Vyvinuli prilbu, ktorá má v sebe zabudovaných hneď niekoľko funkcií naraz. Je vybavená videokamerou, ktorá sníma cestu z pohľadu prvej osoby, tiež kamerou vzadu pre prípad kolíznych situácií. Rovnako má v sebe zabudované senzory, ktoré v prípade kolízie cyklistu (alebo skejtera, snowbordistu, kohokoľvek…) upozornia buď svetelne alebo zvukovo, že sa niečo deje. Má schopnosť rozoznávať zvuky – v prípade rušivých zvukov ich dokáže stlmiť, v prípade výstražných ako sanitka či policajné auto na ne zase upozorní. Zabudované senzory dokážu rozoznať teplo a vlhkosť vo vnútri prilby a vedia tieto podmienky regulovať. Prilba má aj mnoho ďalších funkcionalít, na ktoré si však ešte počkáme, nakoľko na stránkach dodávateľa je možné  získať bližšie informácie, no samotná výroba a distribúcia stále stojí.

Batoh Aster
Z podobného súdka, hoci len s “jedinou” základnou funkciou, je aj batoh Aster, ktorý v prvom rade slúži na to, aby autám či cyklistom za vami riadne odsignalizoval vás a vaše ďalšie záujmy –  má v sebe zabudované svetlá, ktoré vďaka ovládaniu na riadidlách bicykla vyhadzujú smerovky, okrem toho obsahuje aj štandard, ktorým sú zadné svetlá, bočné svetlá i svetlá predné (na popruhoch cez ramená). Samozrejme, v prípade, že  budú tieto smerovky cyklisti využívať rovnako “intenzívne” ako využívajú smerovky vodiči automobilov na slovenských cestách, táto inovácia je pre našu zemepisnú šírku bezpredmetná.

TRÉNINGOVÉ VYCHYTÁVKY

Styx Powermeter
Zhruba za 700 dolárov si môžete zakúpiť Styx Powermeter, čo je moderná vychytávka launchovaná cez crowdfundingovú kampaň v roku 2017. Slúžiť má podľa pôvodného plánu výrobcov na meranie výkonu na ktoromkoľvek bicykli, ktorý vlastníte, respektíve na tých, ktoré majú pedále typu Shimano SPD-SL alebo Look Kéo clipless. Prístroj sa pripevňuje priamo na topánku, na každú nohu zvlášť, a napája sa na váš smartphone či počítač prostredníctvom technológie Bluetooth či ANT+. Získané údaje sú vyhodnocované komplexne, dozviete sa napríklad aj to, ktorou nohou viacej “šliapete do pedálov”, aká je plynulosť či kadencia vášho pohybu. Vychytávku má pod palcom skupina inžinierov z Zürichu a kúpiť by sa mala dať od septembra tohto roka.

Kolesá Loopwheel
Možno ani nie tak pre tréning ako pre lepšiu a pohodlnejšiu jazdu vytvorili pred niekoľkými rokmi americkí dizajnéri kolesá Loopwheel, ktoré tlmia nárazy, vibrácie i nerovnosti z ciest. Podľa štatistík, ktoré uvádza výrobca na svojej stránke sú tieto nárazy na úrovni 65% v porovnaní s bežnými kolesami. Zaujímavosťou je, že kolesá  využívajú aj vozíčkari. Ako fungujú? To si radšej pozrite vo videu.

“BIZARNÉ” KÚSKY

Vozík a bicykel v jednom
Kto by už nechcel bajk a ručný vozík v jednom? Izraelskému priemyselnému dizajnérovi to nedalo a v roku 2012 túto vychytávku predstavil ako svoju absolventskú prácu. O niekoľko rokov neskôr sa objavila na crowdfundingovom portáli ako reálny produkt. Revolúciu vlastne predstavuje vozík, ktorý  je odnímateľný a pripevniteľný k prednej vidlici akéhokoľvek bicykla a sám so svojimi dvoma 16-palcovými kolesami tak nahrádza pôvodné predné koleso. Každé koleso má vlastnú brzdu, tie sa spájajú do jednej ovládanej priamo z riadidiel tak, ako to poznáme pri bežnom bajku. Výhoda je, že vozík je ľahko odnímateľný a zvládne odniesť až 25 kg tovaru. Táto vychytávka sa dá objednať cez internet, a to zhruba za 900 dolárov.

Pivo na cestu
Tam, kde je cieľ, tam je aj cesta. Ale čo ak si cieľ splníte už cestou? Hovoríme o držiaku na pivo, konkrétne na šesť pív, ktorý si pripevníte o rám svojho bicykla. Výrobcov je v tejto chvíli viacero, preto radíme trochu popátrať na zahraničných stránkach, kde si vyberiete presne ten dizajn, ktorý vám najviac sedí. Napríklad takéto prevedenie v hnedej koži nájdete na Amazon.com za 60 dolárov. Samozrejme, treba rátať aj s dodatočnými nákladmi na dopravu, nakoľko na takéto vychytávky sú odborníci primárne za oceánom

817gGidgXqL._SX679_

 

 

 

 

 

Alebo banán na cestu
Obdobnou vychytávkou je držiak na banán, ktorú môžete rovnako zakúpiť za oceánom, napríklad u tejto californskej spoločnosti.

1_6d871afc-5c30-43ee-aef2-6848ae022f4d_720x

 

 

 

 

 

 

 

Bajk, ktorý má “gule”
Aby tých bizardností nebolo málo, niekto prišiel na to, že aj bajk musí mať “gule”. Samozrejme, nie len tak hocijaké, ale také, čo plnia svoj účel – osvetľujú cyklistu aj v nočných hodinách.

Komentáre

komentáre