castelli_winter17_18_087

Ako sa starať o športové oblečenie

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak ste sa práve vrátili z lyžovačky, alebo bežkujete, či stále vytrvalo bicyklujete, bez športového oblečenia sa nezaobídete. V tomto období si zaslúži mimoriadnu starostlivosť. Okrem snehu sa na oblečenie dostane blato, kamienky, posypová soľ, zatiaľ čo spodné vrstvy sú prepotené. Ako často ho prať a kým spôsobom? Prečítajte si nižšie v článku.

Čím je športové oblečenie výnimočné?

Materiály športového oblečenia sú citlivé, jemné, spodné vrstvy odvádzajú pot, stredné hrejú, vrchné chránia pred vplyvom nepriaznivého počasia. Preto po ňom siahneme vtedy, ak ideme podať výkon, alebo ak potrebujeme, aby nám bolo dlhšiu dobu teplo. Napríklad ak lyžujete, na telo si dáte funkčné prádlo, ktoré odvádza pot, aby ste neprechladli, na to zateplenú vrstvu, ktorá reguluje telesné teplo a neprepustí chlad zvonka, a dáte si lyžiarske nohavice a bundu, ktoré majú membrány odolné voči vode a vetru. Všetky tieto vlastnosti sú obsiahnuté vo vláknach a povrchu oblečenia, ktoré sa bežným praním a necitlivým zaobchádzaním poškodzujú. Toto oblečenie navyše nepatrí k najlacnejším, preto stojí za to, ak sa mu špeciálne venujeme.

Keď oblečenie použijeme

Použité oblečenie po skončení aktivity preveste a nechajte vyschnúť. Ak je spodná vrstva spotená a zapácha, operte ju v rukách a vyveste, ideálne blízko radiátora. Tento druh oblečenia rýchlo schne, na druhý deň ju budete môcť použiť. Ak ste sa príliš nespotili, nemusíte ju prať každý deň, myslite však na to, že baktérie sa v oblečení začnú množiť a pri opätovnom použití rýchlo vzniká zápach. Záleží od kvality a typu funkčného oblečenia.

Vrchné vrstvy, ako nohavice, bunda, ktoré nie sú v priamom kontakte s pokožkou a potom, stačí očistiť od hrubej špiny zvonka, napríklad mokrou handričkou, a operte ich doma, keď sa vrátite z lyžovačky, alebo po dlhšom používaní.

Ako funkčné oblečenie perieme

Na športové oblečenie používame na to určené prípravky. Nájdete ich v špecializovaných predajniach. Na výber máte pracie gély alebo bio prostriedky, ktoré sú vhodné pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou, aj pre deti.

Ak by ste prali toto oblečenie bežnými prostriedkami, vlákna stratia svoju funkciu a membrány sa poškodia. Nikdy nepoužívajte aviváž, ktorá upcháva kanáliky v oblečení a pot na nemá kadiaľ odvádzať. Špeciálne prostriedky oblečenie zmäkčia, ale neznehodnotia.

Ak dávate oblečenie do práčky, skontrolujte si piktogramy na štítku, či je to vhodné. Väčšina oblečenia sa môže prať na jemnom programe pri 30 stupňoch. Nezabudnite zatiahnuť všetky zipsy, aby sa na ne nezachytili vlákna, a oblečenie prevrátiť. Nedávajte ho do sušičky, ale nechajte voľne vyschnúť. V sušičke sa môže mechanicky poškodiť a spáliť.

Venujme sa aj ochrane oblečenia

Existujú pomocníci, ktorí udržia športové oblečenie dlhšie funkčné a ochránia ho pred poškodením.

Používajte impregnačný sprej – na oblečenie, topánky, využijete ho aj v lete na stan, kočík a podobne. Impregnácia chráni povrch voči vode, špine a dokonca aj oleju. Zachováva priedušnosť produktu a vlastnosti oblečenia. Ľahko sa aplikuje a po zaschnutí je ihneď aktívna.

Udržujte obuv, prilbu či rukavice svieže vďaka hygienickému spreju. Ľahko sa rozprašuje a zbavuje povrch pachov a baktérií, pekne vonia a rýchlo schne. Využijete ho aj pri ruksakoch a taškách.

Naše tipy na produkty

V predajniach Športservis nájdete pracie a čistiace prostriedky Holmenkol a Bio Wash.

 

biowash striebro

Prací gél BIO Wash Silver 250ml

Vysoko účinná tekutá forma mydlových orechov. Hodí sa predovšetkým na pranie funkčného textilu, najmä bielizne z dutých vlákien a mikrovlákien (polypropylén, polyester, polyamid, nylon, a i.). Spoľahlivo odstráni nečistoty, pritom ale plne zachová funkčnosť všetkých špeciálnych materiálov používaných na moderné športové ošatenie.

http://www.eshop.sportservis.sk/praci-gel-bio-wash-silver-250ml

 

 

biowash_vlna

Prací gél BIO Wash Vlna 1500ml

Prírodný prací prostriedok vo forme gélu špeciálne vyvinutý na pranie vlny.

• Vlne vlastný lanolín pre lepšiu funkčnosť
• Bielizeň zjemňuje a predlžuje jeho životnosť
• Zachováva jasné farby
• Vhodný pre alergikov a osoby trpiace kožnými chorobami

http://www.eshop.sportservis.sk/praci-gel-bio-wash-vlna-1500ml

 

impregnacny_sprej

 

Impregnačný sprej Holmenkol Textile Proof 250ml

Impregnačný sprej pre športové a funkčné textílie.

Odolný voči vode, špine a zachováva priedušnosť produktu.

http://www.eshop.sportservis.sk/impregnacny-sprej-holmenkol-textile-proof-250ml

 

 

 

holmenkol_sport_hygienic_lemon

Sprej Holmenkol Sport Hygienic

Hygienický sprej pohlcujúci pach, má citrónovú vôňu.

Vhodný pre topánky, prilby, tašky aj ruksaky.

http://www.eshop.sportservis.sk/sprej-holmenkol-sport-hygienic-citronova-vona

Komentáre

komentáre