udrzba_bicykla

NÁVOD: Údržba bicykla po jazde v daždi a blate

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Slnečné jesenné dni sú ako stvorené na jazdu na bicykli, ale netreba sa báť ani dažďa a sychravých dní. Ak je váš bicykel mokrý, špinavý a zanesený od blata, stačí sa mu trocha povenovať, aby vám naďalej spoľahlivo slúžil. Ako ho správne vyčistiť a na čo si dať pozor?

1. OČISTITE HRUBÚ ŠPINU

Najlepšie pod tečúcou vodou (hadicou, nie wapkou), s handričkou, potom s použitím čistiaceho prostriedku. Pri čistení myslite aj na tieto miesta: ozubené viackolečko, kľuky, brzdy, prehadzovačka, sedadlo, sedlovka, nohy odpruženej vidlice či piest tlmiča.

1.cistenie-handrickou

2. VENUJTE ŠPECIÁLNU STAROSTLIVOSŤ REŤAZI

Na čistenie reťaze je vhodná špeciálna práčka. Na kazetu nastriekajte čistiaci prostriedok, nechajte chvíľu pôsobiť a dôkladne vyčistite kefkami, ktoré bývajú súčasťou práčky na reťaz. Podobným spôsobom vyčistite aj kľuky.

2.pracka-retaze2

Mazanie reťaze je ideálne deň pred jazdou, aby sa lubrikant dostal aj do hĺbky reťaze. Aby sa na ňu nelepilo priveľa špiny, na druhý deň pretrite mazivo z povrchu reťaze suchou handričkou.

3.namazanie-retaze

3. NAMAŽTE ČO JE TREBA

Pruženie a tlmiče: udržujte ich občasným premazaním kĺznych nôh, tesnení a tlmičov silikónovým olejom či prostriedkom určeným priamo na vidlice.

Hlavové zloženia: stačí vyčistiť ložiská a nanovo ich namazať.

Stredové zloženia: trpia zanesením špiny, prachu a piesku v oblasti misiek, ktoré odstránime rozobratím, vyčistením a namazaním závitov stredového zloženia.

Čapy na celoodpružených bicykloch: Škrípanie či rytmické pukanie môže byť výsledkom nanesenej špiny či vybitých ložísk. Najprv skúste vyčistiť a namazať ložiská, skontrolujte ich dotiahnutie. Ak je to nutné, vymeňte ich za nové.

Sedlovka: Spoj sedlovky s rámom treba takisto občas vyčistiť aj pod objímkou a namazať vhodným mazivom (karbón).

4. CHRÁŇTE POVRCH BICYKLA

Po vyschnutí bicykla použite silikónový sprej, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu na rám aj komponenty bicykla (napr. Muc-Off). Vďaka nemu sa bude na bicykel lepiť menej špiny a neskôr bicykel ľahšie vyčistíte.

4.prestriekanie-vidlice

Čistiace prostriedky a oleje nájdete v Športservis predajniach aj v e-shope.

Komentáre

komentáre