15250-a-young-woman-stretching-outdoors-before-exercising-pv

Vďaka týmto strečingovým cvikom sa už počas bicyklovania nezraníte

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Nikdy nepodceňujte poriadne rozcvičenie sa, hlavne pred dlhšími jazdami. Cvičením zahrejete celý organizmus, prekrvíte svalové skupiny, zvýšite pružnosť svalov a šliach, upravíte dýchanie a naštartujete sa na výkon. Pred každým z týchto cvikov sa nadýchnite a naťahovanie vykonávajte počas výdychu.

Lýtka

Stojte vzpriamene, urobte krok vpred a ohnite prednú nohu v kolene. Zadnú končatinu nechajte vystretú a hornú časť tela sa snažte stále udržovať vzpriamenú. Vydržte v polohe 15-30 sekúnd a potom vymeňte nohy.

15250-a-young-woman-stretching-outdoors-before-exercising-pv

Predná strana stehien

Opäť stojte vzpriamene, zozadu uchopte pravou rukou pravú nohu v oblasti členka a ťahajte ju smerom k zadku. Neťahajte príliš rýchlo, nekmitajte a nohu v tejto polohe udržte 15-30 sekúnd. Potom vymeňte nohy.

15251-a-young-woman-stretching-outdoors-before-exercising-pv

Zadná strana stehien

Stojte s prednožením jednej končatiny (alebo s nohami pri sebe) a pomaly sa predkláňajte v páse tak, akoby ste sa chceli dotknúť zeme. Dýchajte pravidelne a hlboko – po niekoľkých hlbokých nádychoch zistíte, že sa môžete k zemi priblížiť čoraz bližšie.

woman-1283425_960_720

Sedacie svaly

Zadok je pri cyklistickom strečingu často prehliadanou partiou. Sadnite si na zem, ľavú nohu nechajte vystretú a priložte k jej kolenu chodidlo pravej nohy (pravá noha tak vytvorí trojuholník). Uchopte koleno pravej nohy a pomaly sa predkláňajte dopredu tak, aby bol váš chrbát stále vystretý. Vymeňte nohy.

stretching-muscles-579122_960_720

Krk a ramená

Krčné svaly vstupujú do hry najmä pri jazde v premávke, preto by sme ich nemali pri rozcvičke odignorovať. V stoji jemne otáčajte hlavu do kruhu, po niekoľkých razoch zmeňte smer krúženia.

rotate

Pokrčte ramená smerom nahor, podržte 5 sekúnd a uvoľnite. Opakujte niekoľkokrát.

 

Brušné a chrbtové svaly

Zatiaľ čo vaše nohy pedálujú, brušné a chrbtové svaly pre ne predstavujú  systém opory. Najúčinnejším cvikom na brucho je klasický sed-ľah, na chrbtové svaly je dobré „predlžovanie“ chrbtice – ležte na bruchu, rukami sa zaprite o podlahu a pomaly ťahajte trup nahor. Nezabudnite, že chrbát musí ostať vystretý. Niekoľkokrát zopakujte.

16316-a-young-woman-stretching-before-exercise-pv

Komentáre

komentáre