SCOTT_Action_Kids_Bikes_MY13_Erlach (2)

Ako naučiť dieťa bicyklovať a vybrať mu správny bicykel

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak chceme, aby si naše deti od útleho veku navykli na pravidelný pohyb, musíme ich k nemu aktívne viesť. Bicyklovanie je vynikajúcim športom, ktorý vo vašom malom špuntovi rozvinie koordináciu a motoriku, a to všetko na čerstvom vzduchu. Ako začať?

Bezpečnosť na prvom mieste

Tuto nie je priestor na diskusiu. Základom je prilba, ktorá dobre sedí, a prípadne tiež chrániče a reflexné prvky. Tiež skontrolujte svetlá a odrazky, brzdy, kolesá a sedadlo. Teraz vám už nič nebráni užiť si prvé metre na novom dopravnom prostriedku.

Skôr, než šliapnete do pedálov

V prvom rade potrebujeme naučiť dieťa udržiavať rovnováhu. Na to je ideálne odrážadlo. To je zväčša určené pre deti od dvoch do piatich rokov. Tento zjednodušený bicykel nemá pedále, reťaze či postranné kolieska. Odrážadlo je akýmsi medzistupňom medzi plastovou motorkou alebo trojkolkou a klasickým detským bicyklom. Stále o niečo viac hračka ako dopravný prostriedok.

Tipy na odrážadlá:

Odrážadlo Kellys KITE 12 Race RED

Odrážadlo Kellys KITE 12 Race RED

Odrážadlo First BIKE RACING zelené

Odrážadlo First BIKE RACING zelené

Ešte to chce trocha pomoci

Keď vaše dieťa zvládne odrážadlo, je čas na bicykel s pomocnými kolieskami. Prvý bicykel mu môžete kúpiť už okolo 2,5 roka a mal by mať veľkosť kolies 12 palcov. Jazda s pomocnými kolieskami nie je náročná, dieťa nemusí mať strach pred stratou rovnováhy, a zároveň sa prvýkrát skutočne učí pedálovať. Časom sa čoskoro dostanete k poslednému kroku – ozajstnému bicyklu bez pomocných koliesok.

Tipy na 12 ” bicykle:

Harry Lolo 12″ modrý 2017

Harry Lolo 12" modrý 2017

Superior CHICKS 12″ biely

Superior CHICKS 12 biely

“Aha, sááááám!”

Pre deti vo veku 3 až 4 roky alebo výškou medzi 90 až 115 cm je stále vhodný bicykel s veľkosťou kolies 12 palcov, pre deti od 4 rokov a výškou 110 až 120 cm je to bicykel so 16-palcovými kolesami. Tieto bicykle sa štandardne predávajú s pomocnými kolieskami, ak sa však na to spolu s malým jazdcom cítite, môžete kolieska odmontovať a vyskúšať to bez nich.

Vašou úlohou teraz bude pridržiavať dieťa za sedlo a pomáhať mu, aby sa naučilo udržať rovnováhu. Najlepší spôsob je behať za bicyklom a držať ho za sedlo. Na začiatok stačí pár metrov. Nezabúdajte dieťa chváliť, povzbudzovať a okamžite opakovať pokus, ktorý sa nepodaril. Vzdialenosť postupne predlžujte a silu pridržiavania sedadla zmenšujte.

Nakoniec budete cítiť, že dieťa drží rovnováhu a môžete ho začať púšťať, stále ho však nasledujte. Keď naberie sebavedomie, môžete skúšať prvé zákruty a nástrahy. Pripravte sa na to, že nabeháte kilometre, ktoré budú stáť za skvelý pocit vášho dieťaťa, že sa už môže samé bicyklovať.

Tipy na 16 ” bicykle

CTM TOMMY 8,5″ reflexná žltá/bledomodrá 2017

CTM TOMMY 8,5" reflexná žltá / bledo modrá 2017

CTM FOXY 8,5″ ružová/biela 2017

CTM FOXY 8,5" ružová/biela 2017

Prekvapko nemusí byť ideálne riešenie

Ak chcete dieťa odmeniť, napríklad za dobré školské výsledky, lepšie ako kúpiť prvý dobre vyzerajúci bajk je prísť s ním do predajne a vyskúšať si, či mu bicykel dobre sedí. Na perfektne nastavenom bicykli bude mať oveľa väčší pôžitok z jazdy a, hlavne, nevystavíte ho nebezpečenstvu spôsobenom nevhodnými parametrami bicykla.

Takže, zapnúť prilbu a ide sa!

Komentáre

komentáre