Blog: Ako bolo na Ironmanovi 70,3 v St. Pöltene

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

V nedeľu 21. mája sa polovičného Ironmana (70,3 míľ/113 km) v rakúskom St. Pöltene zúčastnil člen nášho tímu Vladímír Zachar. Podelil sa s nami o jeho pohľad na pretek a na pár dní prípravy, ktoré mu predchádzali.

Týždeň pred pretekmi

Objemy tréningov sa znižujú a ja sa vo svojej diéte pomaličky prepracovávam k štádiu prípravy na preteky. Z nízkosacharidovej stravy sa zo 100 g pomaličky dostávam na 700 g za deň. Ráno, na obed a na večeru pribudli zemiaky a ryža a posledné dni aj športové nápoje. Robím posledné nákupy energetických tyčiniek a gélov v Športservise v Podunajských Biskupiciach. Bicykel mi skontrolovali a nastavili už pred par týždňami.

Dúfam, že to teraz klapne a môj carb loading bude dostatočný (7 dní). Na poslednom maratóne som carb loading podcenil.

Deň pred pretekmi

Dnes mám na pláne 700 g sacharidov. Tlačím do seba 5 porcií ryže s džemom či medom alebo varenou zeleninou a zapíjam to športovými nápojmi. Na túto časť prípravy som sa tešil najviac. :) Bicykel odovzdaný a zaparkovaný. Tašky sa kvôli búrke odovzdávajú až zajtra, pred štartom. To bude zasa tlačenica.

Tesne pred pretekmi

Pokojná noc. Strašné počasie – prší a neprestáva. Už nech sme vo vode. Raňajky prebehli na hoteli v kúpeľni, nech nezobudím šesťmesačného syna Alberta a manželku. V izbe som sa aj tak naraňajkovať nemohol, lebo som v noci odmontoval svetlo – blikalo, aj keď bolo vypnuté. :)

Veci odovzdané, samozrejme, že v depe bola tlačenica, ale čo už. Naťahujem sa do neoprénu a dávam si prvý gél. Aspoň mi nie je zima, akurát, že vonku je len 12 °C. Už nech sme vo vode, tá by mala mať 18-19 °C.

Plávanie (1,9 km)

Prvé open water plávanie tento rok. Začal som fakt pomaličky a voda je oproti dažďu teplučká. Nabudúce si asi dám pred štartom banán alebo tyčinku, nejako mi vyhladlo. Vyliezam z vody, mám čas o 3-4 minúty horší ako minulý rok, zato pokojnú dušu a čistú hlavu. Mentálne super.

Transition 1

Nové rozloženie depa a tak sme sa nachodili a nabehali v tretrách. Stále prší.

Bike (90 km)

Super, užíval som si to. Predbiehal som a aj som bol predbiehaný. Akurát home made gél mi nejako stvrdol, takže som sa s ním musel pohrať a prelievať vodu vo fľašiach počas cesty. Cestou som si dal dvakrát pol banánu a 3 energetické tyčinky. Na 80 km som stratil dušu s náradím a tak som ju musel dvíhať a stratil som pár minút… Inak super, aj kopce sa mi išli nejako ľahšie, kríza našťastie neprišla. Čas som mal zasa o niečo pomalší ako minulý rok, ale priemerka cez 30km/h a skoro 800 výškových metrov bola v pohode.

Transmision 2

Zas som sa nabehal, toto depo bolo na zničenie tretier. Fakt zlé. V tých tretrách sa fakt nedá behať, ale stihol som si odskočiť na WC. Nabudúce si tú ryžu budem musieť asi rozmixovať a dať si k tomu viac čokolády (90 %), alebo vyskúšať na posledný deň zemiaky.

Beh (21,1 km)

Začal som dosť rýchlo, ale prekvapilo ma, že som toto tempo udržal až do konca. Nejaké spomalenie tam bolo, ale bežalo sa super, energia nechýbala. Každých 5 km som si dal gél a na konci trochu Coca Coly – tú som nepil ani nepamätám. Čo ma ale ešte viac prekvapilo, bola moja mentálna pohoda. Úplne som si to užíval, žiadna únava.

Cieľ – 5:32:11

Bol som o cca. 10 minút pomalší ako minulý rok, ale to spôsobilo viacero faktorov. Od nového spôsobu stravy cez novú trať, technický problém s dušou, nové depo a asi aj počasie. Každopádne som na tom bol až do posledného metra v pohode.

Hneď v cieli som si dal Redbull, pizzu, ovocie, vybral tričko a utekal som za manželkou, synátorom a maminou, ktorí už vysedávali v bufete. Aspoň, že poobede bolo pekné počasie. :)

Z 262 pretekárov v mojej vekovej kategórii som skončil 125. Celkovo medzi mužmi 589. Cieľ skončiť v lepšej polovici: SPLNENÝ!

Ďakujem mojej manželke Kataríne Melis Zachar, môjmu coachovi Paulovi Perneczkemu a Športservisu.

 

Komentáre

komentáre