Ovocie či energetické gély? Takto si správne doplníte energiu na bicykli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

V horúcich letných dňoch míňame energiu rýchlejšie, a tomu by sme mali prispôsobiť aj výber jedla a doplnkov. Pozrime sa na najlepších dodávateľov energie.

Ovocie a orechy

Prírodní pomocníci v sebe skrývajú množstvo látok potrebných na udržanie vášho výkonu a navyše dobre chutia.

Banány

Ľahko ich uskladníte a sú plné energie, ktorá sa z nich uvoľňuje postupne. Preto by ste mali zjesť jeden banán pol hodinu pred jazdou. Obsahuje vitamín C, draslík, horčík, fosfor a železo – látky, ktoré podporujú imunitu. Navyše odbúravajú stres a uvoľňujú kŕče.

Hrozno

Výborné na boj proti únave. Môžete si ho dopriať kedykoľvek počas bicyklovania. Sušené, čerstvé alebo mrazené. Stále je plné energie a vitamínu C, E a B6.

Datle

Stačí menšie množstvo datlí a získate energiu na ďalšie dve hodiny. Kvalitné datle sú mäkké, sladké a plné draslíka a vitamínov A a K. Môžete ich zmiešať s ďalším sušeným ovocím alebo orieškami a pripraviť si vlastné energetické tyčinky.

Datle sú skvelý zdroj energie

Ovocie vo forme pyré či v nápojoch

Ak nie ste fanúšik chrúmania ovocia, môžete ho jednoducho rozmixovať a vyrobiť si z neho pyré. Taktiež  si môžete do pitia nahádzať kúsky ovocia a byliniek. Alebo si dajte vodu z mladého kokosu – obsahuje presne to, čo vaše telo počas športového výkonu potrebuje – vápnik, sodík, horčík, draslík a fosfor.

Energetické gély a tyčinky

Tieto prípravky sú stavané na to, aby vám dodali rýchle cukry – dopĺňačov energie. Musíte si však dávať pozor, vyššia hladina cukru znamená aj vyššiu tvorbu inzulínu, ktorý opäť hladinu cukru zníži, takže sa vám môže stať, že opäť pocítite, že vám chýba energia a budete ju chcieť doplniť opäť. Je dôležité, aby ste si tieto hladiny vedeli udržať v správnom balanse a dopĺňať cukry postupne počas celého výkonu.

Ak sa chystáte na preteky, nemali by ste gély používať, ak ste ich predtým postupne nezaradili do svojho tréningového plánu. Ak si chcete gély otestovať a neskôr zaradiť do energetického režimu, odporúčame vám napríklad produkty Nutrend, ktoré nájdete v našich predajniach.

Ak máte radi ovocno-orechové tyčinky, určite skúste Paleo tyčinku PRIMAL PANTRY, ktorá je úplne bez konzervačných látok a umelýh prísad.

Komentáre

komentáre