RECENZIA: Bicykel SANTA CRUZ Nomad C

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Náš kolega Martin pre vás otestoval novinku z našich predajní – bicykel Santa Cruz Nomad C. Prečítajte si čím si ho tento bicykel získal.

Martin testoval model Nomad C osadený komponentmi z portfólia SRAM na 27,5 palcových kolesách. Pruženie a tlmenie zabezpečila vidlica a tlmič od Rock Shox a radenie s pohonom SRAM rada GX 1×11 spojená s kľukami Race Face. O brzdenie sa starajú brzdy SRAM Guide R, aby toho nebolo málo tak pre pohodlie pri výšľapoch a zjazdoch je Nomad vybavený teleskopickou sedlovkou Reverb.

Na začiatku, keď som si mal vziať na test Nomada som mal zmiešané pocity. Jednak z toho, že to bola po zime jedna z prvých jázd na bicykli a za ďalšie, že pod sebou budem mať celkom hodnotný kúsok, ktorý som si chcel vyskúšať už dávno.
Prišiel teda víkend a mohol som začať so zoznamovaním sa z bikom. Keď som si Nomada prispôsobil na moju výšku a polohu posedu začínal sa mi páčiť viac a viac.

Už len samotný posed bol fajn vďaka dostatočné širokým riaditkám dobre tvarovaným páčkám bŕzd a radenia, no hlavne k tomu prispela aj teleskopická sedlovka. Na test som mal veľkosť rámu L, ktorá mi na výšku 186cm sadla ako uliata.

Vybral som sa teda Nomada vyskúšať najprv na cestu, keďže by to mal byť model určený na enduro musí zvládnuť aj asfaltovú cestu pri presune a poľné cesty. Vďaka vzduchovému tlmiču a vidlici sa dá pekne prispôsobiť na váhu jazdca a na jeho požiadavky prípadne terén, v ktorom bude jazdiť. Taktiež sa dá pruženie jednoducho prispôsobiť kompresiou, aby sa pri šliapaní zbytočne nezanáral do zdvihu a všetka potrebná sila šla tam kam ju treba.

Aj napriek širokým plášťom od Maxxisu Minion sa na ňom šlo dobre aj po asfalte a pevnom podklade, no najviac čo ma zaujímalo bolo ako sa správa v lese. Prišiel teda čas vytiahnuť ho do prírody. Už pri vyberaní z auta som sa tešil na to čo ukáže v lese a na trati. Trošku ma ale mrzelo, že vidlica nemá rýchloupínaciu os, čo je škoda no nie je to nič hrozné, keďže na zhodenie a nahodenie kolesa stačí vytočiť pevnú os jedným imbusovým kľúčom.

Po nasadnutí na bicykel už stačilo len šliapať do pedálov a hneď bol úsmev na perách. Hore kopcom šiel na prekvapenie celkom ľahko napriek plášťom a vysokým zdvihom. Geometria je výborná sprevodovanie je tiež dostatočné aj keď na strmších úsekoch by som prijal ešte o niečo ľahší prevod. Nomad však nie je určený primárne smerom do kopca. To pravé čo mu sedí je cesta dole. Myslím, že práve túto časť si budúci majiteľ zamiluje a aj preto si ho vlastne zaobstará. Je jednoducho navrhnutý tak, aby ste si užili jazdu dole.

Pozrite si video z testovacej jazdy:

Nomad sa správa stabilne na rozbitých rovinkách v zatáčkach a aj vo vzduch na skokoch. Bol som milo prekvapený váhou, obratnosťou a tuhosťou rámu aj vďaka pevným oskám, ktoré sú už v tejto kategórii bicyklov samozrejmosť. O vyhladenie nerovnosti a o kontakt zadného kolesa so zemou sa stará systém pruženia VPP v kombinácii s dobre fungujúcim a spoľahlivým tlmičom.

Nomad nemá vďaka dostatočne vysokým zdvihom žiadne problémy ani v náročnom teréne, dokonca ani pri skokoch kde sa cíti ako doma. Dokáže rýchlo a presne zatáčať a držať stopu v krátkych tak aj v dlhých tiahlych klopenkách takisto na kamenistých a koreňových pasážach. Technické pasáže, ale aj rýchle úseky zvládane s ľahkosťou a je obmedzený len technikou jazdca. Ak ide do tuhého bezpečne vás dokážu zastaviť štvorpiestové brzdy Guide R, ktoré majú dobru dávkovateľnosť a hlavne dosť sily aj pri dlhšom a intenzívnom brzdení.

Zhrnul by som to teda tak, že sa hodí jazdcovi ktorý začína ale aj tomu čo má už niečo odjazdené a dokáže mu občas poriadne naložiť na lokálnych tratiach ale aj v bikeparkoch. Dokáže vás dostať jednoducho na kopec a hlavne dole, kde si to určite poriadne užijete. Nehovoriac o tom, že je to bike ktorý má krásny dizajn, dobrú geometriu a je vyskladaný zo spoľahlivých a vynikajúco fungujúcich komponentoch.

Plusy:

  • značka,
  • systém pruženie VPP,
  • geometria,
  • precíznosť radenia,
  • tuhosť rámu.

Mínusy:

  • lenivejší pri výšľapoch,
  • nepohodlné sedadlo,
  • vyššia cena.

Bicykel pre vás testoval náš kolega z petržalskej predajne Martin Varga.


Bicykle SANTA CRUZ nájdete v našich predajniach a e-shope.

Príďte si otestovať bicykle SANTA CRUZ priamo k nám! K dispozícii máme modely NOMAD a BRONSON. Viac informácií nájdete na našej webovej stránke, na telefónnom čísle 02/ 40 20 16 03 alebo na emailovej adrese bicykle@sportservis.sk.

Komentáre

komentáre