Naučte svoje dieťa bicyklovať

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Väčšina z nás sa naučila bicyklovať v útlom veku a vieme, že to nie je nič ťažké. Zložitejšie je ocitnúť sa v úlohe učiteľa a povzbudiť svoje dieťa na jeho prvom bicykli. Poradíme vám, ako sa pripraviť na prvú jazdu a postupovať pri učení.

Dieťa môžete začať učiť jazdiť na bicykli už vo veku 2,5 roka. Ak ho baví jazda na odrážadle, ktoré je vhodnou predprípravou, nemusíte sa báť kúpiť mu prvý bicykel. Pre deti vo veku 3 až 4 roky alebo výškou medzi 90 až 115 cm je vhodný bicykel s veľkosťou kolies 12 palcov.

Aj keď má dieťa skúsenosti s odrážadlami, môžu sa mu zísť pomocné kolieska. Aby ste sa vyhli zraneniam pri pádoch, nezabudnite mu kúpiť prilbu a chrániče na ruky a nohy. Okrem nich a bicykla si pripravte dávku trpezlivosti a dobrej nálady. Pripravte dieťaťu skvelé prvé stretnutie s bicyklom, aby sa tešilo na ďalšie učenie a zážitky.

Miesto, ktoré vyberiete na tréning, vám môže veľa uľahčiť. Bezpečné miesto, ideálne úplne mimo premávky, je najlepšou voľbou. Vyskúšajte napríklad dopravné či školské ihrisko, alebo iné miesto bez áut. Budete sa cítiť oveľa bezpečnejšie a uvoľnenejšie, keď sa budete môcť sústrediť len na vaše dieťa a nie zároveň sledovať premávku. Prvé pokusy sa môžu odohrať aj na miernom svahu alebo tráve, ktorá zabráni odreninám pri páde.

Pred vysadnutím na bicykel nezabudnite dieťaťu stručne vysvetliť teóriu. Musí pochopiť, že najdôležitejšie pre pohyb je pedálovanie a smer bicykla sa ovláda riadidlom. Vysvetlite mu aj spôsob brzdenia a zastavenia pomocou bŕzd či pedálov. Je lepšie ak si dieťa nezafixuje brzdenie položením nôh na zem, pri ktorom si môže ublížiť.

Ak vaše dieťa už zvláda pedálovanie s pomocnými kolieskami tak, že sa nemusí pozerať na pedále, môžete kolieska odmontovať. Preverte si, či dieťa dobre dosiahne na zem celým chodidlom. Ak nie, zmeňte aj nastavenie sedla. Potom môžete začať s učením.

Vašou úlohou bude pridržiavať dieťa a pomáhať mu, aby sa naučilo udržať rovnováhu. Najlepší spôsob je behať za bicyklom a držať ho za sedlo, pričom na konci vašej cesty nemusí čakať nikto iný. Stačí pár metrov s opakovaním 4 až 6 krát. Nezabúdajte dieťa chváliť, povzbudzovať a okamžite opakovať pokus, ktorý sa nepodaril. Vzdialenosť postupne predlžujte a silu pridržiavania sedadla zmenšujte.

Nakoniec budete cítiť, že dieťa drží rovnováhu a môžete ho začať púšťať, stále ho však nasledujte. Keď naberie sebavedomie, môžete skúšať prvé zákruty a nástrahy. Pripravte sa na to, že nabeháte kilometre, ktoré budú stáť za skvelý pocit vášho dieťaťa, že sa už môže samé bicyklovať.


TIPY ŠPORTSERVISU pre najmenších:

Rock Machine Dino

1

CTM FOXY modrá alebo ružová

Dema VEGA

CTM JERRY

Odrážadlo First Bike

Odrážadlo Kellys KITE

Odrážadlo Kellys KITE

 

Komentáre

komentáre