Bez cyklistickej prilby ani na krok

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Cyklistická prilba by mala byť súčasťou každej vašej jazdy na bicykli. Cyklisti sú totiž spolu s chodcami najviac ohrození účastníci cestnej premávky. Preto netreba bezpečnosť pri jazde podceňovať. Pripravili sme pre vás malý manuál ako si vybrať cyklistickú prilbu.

Hlavnou funkciou prilby je samozrejme ochrana hlavy pred nárazom. Prilby na to využívajú hrubú vrstvu polystyrénu alebo polypropylénu umiestnenú pod tvrdou plastovou škrupinou, ktorá absorbuje náraz. Pri kolízii táto hmota praskne a ochráni vás. Keď už raz tento materiál praskne, nedá sa opraviť, vždy je potrebné si kúpiť novú prilbu.

Tiež si dávajte pozor ak kupujete prilbu z druhej ruky, či je vnútorná pena neporušená, inak je prilba nefunkčná. Prilbu je potrebné meniť každých 5 rokov, pretože sa nielen opotrebúva, ale ničí ju aj UV žiarenie. Polystyrén časom mení svoje vlastnosti tým, že mäkne a pri náraze nemusí prasknúť, len sa preliači a stráca svoju bezpečnosť a funkčnosť.

Pri výbere dbajte na to, aby vám prilba presne sadla. Nesmie byť príliš tesná, ale ani voľná. Mala by presne kopírovať vašu hlavu a musíte sa v nej cítiť pohodlne. Lacnejšie prilby sa vyrábajú one-size, prispôsobiť si ich môžete remienkom.

Drahšie sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ktoré si viete ešte utiahnuť remienkom. Ten by ste si mali utiahnuť dostatočne silno, aby vám prilba nepadala počas jazdy, ale zároveň, by vás nemal rezať. Pod remienok by sa vám mali zmesiť dva prsty, vtedy je dobre utiahnutý. Prilba by vám mala sedieť približne 2,5 centimetra nad obočím.

Pri fyzickej námahe sa telesná teplota reguluje aj cez hlavu, preto je dobré odvetrávanie prilby nevyhnutné, aby ste sa počas jazdy neprehriali. Ventilácia má zvyčajne formu otvorov v prilbe, kadiaľ prúdi vzduch. Okrem týchto otvorov by každá prilba mala mať vnútorné odvetrávanie – vzduchové kanáliky, ktoré sú vyryté do vnútornej škrupiny helmy, aby viedli vzduch priamo na najteplejšie miesta na hlave a zabránili prehrievaniu.

Prilby určené na cestnú alebo horskú cyklistiku sú rôzne. Tie na cestnú cyklistiku sú odľahčené a majú aerodynamický tvar. Pre zníženie váhy a odporu tieto prilby zväčša nemajú šilt.

MTB prilby sú objemnejšie, najmä v zadnej časti, ktorá vás chráni pri páde dozadu. Majú šilt, ktorý vás ochráni pred slnečným žiarením a dažďom.


TIPY ŠPORTSERVISU

Prilby zakúpite v našich kamenných predajniach alebo e-shope.

Pre pánov

Prilba BELL Traverse

Prilba ABUS In Vizz

Dámske

Prilba ABUS Arica

Prilba GIRO Verona

Detské

Prilba ABUS Smiley 2.0

Prilba R2 Ducky

 

Komentáre

komentáre