Ako zdolať zimu na bicykli a neprechladnúť pri tom

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak patríte medzi tých, ktorých mrazy alebo snehové vločky neodradia od bicyklovania, prinášame vám zopár tipov ako zvládnuť zimu na bicykli v zdraví a teple.

Zimné bicyklovanie má svoje benefity, okrem toho, že telo sa potrebuje zohriať a tak spaľuje viac kalórií, tiež sa učí ako pracovať s kyslíkom efektívnejšie. Poradíme vám ako sa obliecť, aby ste vydržali na bicykli čo najdlhšie.

Nohy sa pri bicyklovani náramne potia, preto si vždy obúvajte priedušné ponožky, ktoré dovolia pokožke dýchať. Vlna je ideálnym materiálom na bicyklovanie po celý rok, v zime udrží vaše nohy v suchu a teple, a dovolí vašim chodidlám dýchať.

Ak vonku mrzne použite neoprénové návleky na tretry, ktoré nohu izolujú od chladu a vetra. Dobrou voľbou sú tiež vložky do topánok, ktoré chodidlá izolujú od spodu. Ak jazdíte pravidelne v chladnom počasí, oplatí sa investovať do zimných tretier.

Tretry Shimano SHMW700

Pri šlapaní do pedálov sú palce na nohách neaktívne a je im zima. Aby ste sa zahriali skúste počas šlapania trochu pohýbať prstami na nohách, ak je vám veľká zima na palce, kľudne zoskočte z bicykla a prekrvte si prsty skákaním na mieste.

Pri obliekaní sa sústreďte na to, aby ste mali teplú základnú vrstvu. Tá by mala byť z kvalitného materiálu, ktorý udrží vaše telesné teplo a neprepustí ho von, a taktiež vás ochráni pred vonkajším vetrom.

nohavice_castelli_polare_due_c

Nohavice Castelli POLARE DUE

Základná vrstva by mala byť priedušná a pohodlná, ideálne z vlnených materiálov, dobrou voľbou je merino vlna alebo jej zmes. Pri rannej jazde si nezabudnite dať na nohavice aj termo návleky. Cez hlavu a uši nám uniká najviac tepla, takže sa nezabudnite vyzbrojiť čiapkou pod prilbu.bunda-damska-panskaPánska bunda Gore POWER 2.0 a dámska bunda Gore POWER 2.0

Vrstvenie je zlatým pravidlom aj pri ochrane rúk v mrazoch. Nikdy si nedávajte len jednu vrstvu hrubých rukavíc, pretože pri dlhom bicyklovani sa v nich ruky začnú potiť a rukavice zostanú mokré a budú vás chladiť. Dobrou voľbou sú tenké vlnené rukavice, ktoré ruky udržia v teple, a zároveň sa v nich nebudú prehrievať a potiť.

Ak je vonku tuhá zima na tenké rukavice si dajte ešte jednu izolujúcu vrstvu. Rukavice, ktoré používate ako vrchnú vrstvu by mali byť vždy o číslo väčšie než štandardne nosíte, aby vám na rukách neboli tesné. Ideálne sú Windstopper rukavice, ktoré chránia od nárazov studeného vetra a mrazu.

rukavice_endura_fs260_c

Rukavice Endura FS260 Pro Nemo


Objednajte si produkty z nášho eshopu z pohodlia domova a vyzdvihnite si ich na ktorejkoľvek našej predajni. 

Prečítajte si tiež ako sa správne najesť po jazde.

 

 

Komentáre

komentáre