5 jedál, ktoré vám v zimnom období zdvihnú náladu a posilnia imunitu

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Zimné obdobie býva častokrát náročné. Vonku sa skoro stmieva a už nie sú zrovna najpriatelskejšie podmienky na jazdenie. Pripravili sme pre vás zoznam jedál, ktoré vás v tomto chladnom období nakopnú, zlepšia vám náladu a posilnia imunitu.

Špenát

Listová zelenina je veľmi bohatá na vitamín B, ktorý potláča zlú náladu a podporuje myslenie. Vitamín B si telo netvorí samo, a tak je dobré si z času na čas dopriať poriadnu porciu tohto vitamínu, napríklad vo forme šalátu, prípadne ako prílohu k jedlu. Rovnaký obsah vitamínov má aj mrazený špenát, ktorý veľmi dobre padne spolu volským okom a varenými zemiakmi.

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka obsahujú vysoké množstvo zinku. Veľmi dobre vplývajú na náš imunitný systém, posilňujú kožu, chránia sliznicové bunky, regulujú hladinu inzulínu a spánok. Nedostatok zinku je hlavným dôvodom vírusových chrípkových ochorení, únavy či akné. Jedná davka tekvicových semienok obsahuje viac ako 2mg dôležitých minerálov, ktoré ochránia váš imunitný systém.

Bobule Acai

Je to špičková prírodná strava nabitá výkonnými 16timi antioxidantmi. Nakopne imunitný systém, dodáva energiu, podporuje kardiovaskulárny systém a veľa ďalších benefitov sa v skratke ani nedá vymenovať. Obsahuje vitamíny A, C, D, E a B-1, 2, 3, 6 a 12, viac ako 17 minerálov, 20 esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín a veľa vlákniny. Je to najbohatší zdroj anthokyanínu. Dá sa použiť mrazené napríklad na koktejly alebo zmixované s banánmi na ovocnú kašu ako chutné raňajky. Tiež existuje v sušenej forme ako výživový doplnok.

https://www.flickr.com/photos/msconnections/

Zázvor

V zozname samozrejme nemôže chýbať zázvor, ktorý je silný antioxidant, stimuluje krvný obeh a pomáha detoxikovať. Ukľudní boľavé hrdlo, uľaví od kašľu a poradí si s rhinovírusmi, ktoré spôsobujú nepríjemné choroby. Zázvor je tiež prírodné sedatívum, ktoré uvoľnuje bolesť a znižuje horúčku. Od chrípky uľaví okamžite, stačí ho nechať zovrieť s hrnci s vodou a pridať trocha medu.

Banány

Banány sú skvelými baterkami, ktoré vás okamžite nabijú. Sú výborným zdrojom vitamínu B6 (jeden banán obsahuje až 20% porciu odporúčanej dennej dávky), ktorý telo spotrebúva na posilnenie mozgu, pôsobí podobne ako dopamín alebo serotonín. Obsahujú tiež serotonín a melatonín, ktoré pôsobia relaxačne.


Pozrite si tiež najlepšie návody z dielne Športservisu.

 

Komentáre

komentáre