Ako správne zazimovať bicykel

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Kým sa rozhodnete uložiť bicykel na zimný spánok, predchádza tomu ešte niekoľko povinností. Správna údržba pred zazimovaním ochráni bicykel, ktorý keď na jar vyberiete bude už rovno pripravený na sezónu.

Prvým krokom je úplne vypustenie pneumatík bicykla, je to dôležitý krok ak plánujete bicykel mať odložený postojačky. Nesfúknué pneumatiky Ak by ste nechali pneumatiky nafúknuté, kolesá bicykla budú celú zimu tlačiť na jednu časť plášťa, čo môže spôsobiť jeho poškodenie alebo sa môže na ňom vytvoriť slabé miesto, ktoré môže neskôr prasknúť.

Ideálne uskladnenie bicykla je na stene, avšak určiete nie dole hlavou! Pri skladovaní riadítkami smerom dole sa môžu poškodiť hydraulické súčasti bicykla – brzdy a tlmiče. Bicykel nechajte v byte/dome na chodbe, prípadne v pivnici. Určite ho nenechávajte vonku, kde by mohli na neho nepriaznivo pôsobiť poveternostné podmienky.

Dôležité je bicykel vyčistiť od nečistôt, rám prečistite kefou na oblečenie – nepoškriabe rám a spoľahlivo odstráni zaschnutú špinu. Zvyšné nečistoty zotrite navlhčenou utierkou, zamerajte sa aj na miesta, kde sa môže hromadiť mazivo a špina. Pri čistení skontrolujte povrch rámu, či nie je náhodou niekde porušený, najmä miesta pri rámových zvaroch a spodnej rámovej trubke.

Aby ste predišli možným problémom a hrdzaveniu nezabudnite namazať kabeláž. Reťaz zložte z bicykle, skontrolujte či nie je vyťahaná, vyčistite ju od špiny a premažte. Čerstvé premazanie ochráni reťaz pred hrzdou, a zároveň si ušetríte robotu, ktorú by ste mali na jar.

Skontrolujte aj kolesá, či sú všetky špice v poriadku. Rozkrúťte koleso a všímajte si, či sa točí rovno, bez trenia sa o brzdy a nakláňania sa do strán. Ak často jazdíte na bicykli v zhoršených podmienkach, oplatí sa skontrolovať aj znečistenie ložísk hlavového zloženia a pedálov, prípadne nábojov kolies a stredového zloženia.

Komentáre

komentáre