Ako sa postarať o bicykel po daždivej jazde

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Jesenné počasie možno má svoje čaro, no to čaro sa len sotva vzťahuje na typicky jesenné sychravé a upršané dni. Nie sú bohviečo pre našu imunitu, náladu, a dokonca ani pre naše bicykle. Ak sa však predsa len odhodláte na jazdu, nezabudnite po nej bicyklu venovať náležitú pozornosť.

1. Poriadne ho vyčistite
Keďže dážď spravidla znamená aj blato (pokiaľ nejazdíte výlučne po asfalte), bude najlepšie, ak bicykel hneď po návrate domov podrobíte precíznej očiste. Vždy je totiž lepšie umývať mokré blato ako zaschnutú hlinu a usadeniny, ktoré môžu poškodiť rám, brzdy, reťaze, stredovému zloženiu, aj kolesá.

2. Venujte výnimočnú pozornosť reťazi
Základom je ju starostlivo očistiť od hrubej (aj menej nápaditej) špiny a následne osušiť, aby nezačala hrdzavieť. No rovnako by ste nemali zabúdať ani na jej pravidelné olejovanie, najmä, keď v tomto období dažďov dostáva tak zabrať. Bežné umývanie hadicou nemusí stačiť, takže si radšej pripravte hubku so saponátovou vodou, odmasťovač a potom olej na mazanie.

3. Nechajte ho riadne vyschnúť
Po tom, čo si bicykel poriadne očistíte, ho nechajte cez noc hore nohami vyschnúť. Väčšinou sa takto ešte uvoľní voda, ktorá by z neho inak neodtiekla a mohla by  neskôr robiť problémy.

4. Vyleštite si rám
V rámci prevencie. Ak si totiž rám vopred naleštíte, budete mať po ďalšej jazde menej práce. Naleštenie na ráme vytvorí ochranný filter, ktorý zabráni hĺbkovému usadeniu špiny. Zrejme sa vám nebude chcieť leštiť rám po každej jednej jazde, najmä ak jazdíte často, no aspoň raz za čas by ste tomu čas obetovať mohli. Dávajte si však pozor, aby sa vám lak / leštič nedostal na brzdy, keďže to by mohlo znížiť ich funkciu a vás dostať do nebezpečných situácií.

5. Rozoberte ho na súčiastky
No dobre, nie doslova. Dajte si raz za čas (podľa toho, ako často na ňom jazdíte) tú námahu a precízne vyčistite, vysušte a naolejujte nielen reťaze a rám, ale aj pedále, prešmykovače, prehadzovač, vidlicu, pastorky, či kľuky s prevodníkmi. Zabránite tak ich chátraniu, zvýšite funkčnosť a v neposlednom rade aj zážitok z jazdy.


TIPY ŠPORTSERVISU

Mazivo Brunox Deo 125ml na údržbu a ochranu odpružených vidlíc a tlmičov
Mazivo Brunox Deo 125ml na údržbu a ochranu odpružených vidlíc a tlmičov

 

Mazivo Finish Line Cross Country 120ml
Mazivo Finish Line Cross Country 120ml
Plachta na bicykel
Plachta na bicykel

AKCIA! Len do konca novembra sme pre vás pripravili zľavy na všetky cyklistické prilby a tretry -20 až -40%!

Zľavy platia na modely cyklistických prilieb a tretier, ktoré sú skladom v oboch predajniach. Zľavy sa nedajú kombinovať s inými zľavami alebo akciami a neplatia na objednávaný tovar. Akcia platí do 30.11.2016.

Komentáre

komentáre