Škola volá: a poďme jej naproti na bicykli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Tieto dni sa deti pasujú s prvými školskými povinnosťami. Je to pre ne zároveň skvelá príležitosť, ako cyklistiku prvýkrát spojiť s účelovosťou. Ak majú možnosť ísť do školy na bicykli, mali by ste túto alternatívu rozhodne zvážiť.

Deti treba k zdravému vzťahu ku športu viesť už odmalička. Cyklistika je šport, ktorý má veľmi širokospektrálne využitie. Či už sa rozhodnete zdolávať vrchy, brázdiť poľné cesty, hory alebo asfaltky, vždy je tu okrem športovej stránky aj pridaná hodnota praktickosti. Bicykle nás vedia účelovo prepraviť z bodu A do bodu B, ich preprava je pre nás zdravá, je ekologická a je rýchla. Pre deti zatiaľ najrýchlejšia preprava, k akej majú sami prístup.

Preto ak chcete, aby sa postupne učili nielen zdravým návykom, ale aj samostatnosti a zodpovednosti, skúste mi jazdu do školy na bicykli zakomponovať do denného rozvrhu.

Ako prvú si však treba zodpovedať otázku bezpečnosti, keďže tá je hlavnou obavou každého rodiča. Dieťa potrebuje vedieť, ako sa má na ceste správať a na čo si má dávať pozor. Preto musí mať trasu, po ktorej bude do školy chodiť, vopred poriadne zvládnutú. Musí vedieť, kam sa má pozerať, že sa musí sústrediť, ako signalizovať, keď chce prejsť na druhú stranu alebo do iného smeru, musí chápať, že autá vedia byť aj nebezpečné.

Ďalej prvý bod v rámci výbavy by mala byť prilba, ktorá mu dobre sedí. Aby si ju mimo dohľadu rodičov nedávalo dole, výber treba konzultovať aj s dieťaťom, aby sa mu páčila a cítilo sa v nej pohodlne. Samozrejme, aj bicykel musí byť bezpečný a spoľahlivý, musia mu fungovať brzdy, prehadzovačky rýchlosti, svetlá…

Na to, aby ste sa ho nebáli pustiť jazdiť po ceste, musí mať vopred dobre natrénovanú aj samotnú jazdu. Berte ho pravidelne na výlety po cestách aj mimo nich, aby si na tento druh pohybu zvyklo, aby vedelo, ako sa na bicykli správať, ako padať, ako udržať rovnováhu.

Predtým, než sa do školy vyberie, ho treba ešte raz a opakovanie poučiť o všetkom, čo sa vopred naučilo, na čo si má dávať pozor, ako má do školy ísť, že sa má ozvať, či došlo v poriadku, ako si pri škole poriadne zamknúť bicykel a čo robiť, ak by sa mu na ceste predsa len čosi stalo, napríklad ak by spadlo, alebo sa stratilo. Ideálne je ho vyzbrojiť nejakým mobilom, aby sa vedelo dovolať vám, alebo niekomu, kto mu môže pomôcť.


TIPY Športservisu!

prilba ALPINA GAMMA 2.0 Construction

prilba GIRO Raze

osvetlenie KELLYS Eggy

reflexná páska

zvonček I Love My Bikezvoncek_pro_t_i_love_my_bike

zvonček futbalová lopta

 

 

Komentáre

komentáre