IMG_9906

Nafúkajte si duše ako profesionáli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Podhustené alebo prehustené plášte vám môžu jazdu na bicykli znepríjemniť. Ak chcete dosiahnuť výkony hodné profesionálov, potrebujete si spávne nahustiť duše. Poradíme vám ako na to!

Základom je, riadiť sa informáciami, ktoré udáva výrobca na plášti. Výrobca uvádza rozsah tlakov, napríklad rozsah 2,0 až 4,0 baru, a smer rotácie plášťa. Najdôležitejšia je maximálna hodnota tlaku, ktorú by ste nemali prekračovať, inak by mohlo dôjsť k poškodeniu duše alebo vyzutiu plášťa.

IMG_9921 copy

Každý z troch druhov kolies sa fúka inak. Všetko záleží od kategórie kolesa, druhu plášťa, terénu a váhy jazdca. Najväčší tlak potrebujú cestné bicykle, potom trekingové a najmenší horské bicykle.

Cestné bicykle

Nafúkanie duše cestného bicykla môže byť hotová veda. Pri pretekoch jazdci skúšajú rôzne výšky tlaku pre predné a zadné kolesá naraz. Najväčší rozdiel je v tom, či má jazdec galusky alebo klasické plášte. Drvivá väčšina bežných jazdcov používa klasické plášte. Pre tie sa bežná hodnota tlaku pohybuje okolo 8 barov. Ako sme spomenuli vyššie, cestné bicykle potrebujú najväčší tlak.

Galusky s voľne vloženou dušou sa fúkajú podobne ako plášte, takže okolo 8 barov. Ak máte galusky s “vlepenou” dušou môžete ich fúkať až na hodnoty 11-12 barov.

Trekingové bicykle

Trekingové bicykle sú najjednoduchšia kategória. Môžete ich fúkať presne podľa inštrukcií na plášti a bicykel bude dobre ovládateľný. Výška odporúčaného tlaku na plášťoch sa pohybuje okolo 3,5 – 5 barov. Keďže bicykel nejazdí po žiadnom náročnom povrchu, pre poľné cesty a chodníky je udávaný tlak ideálny

Horské bicykle

Tlak v dušiach horských bicyklov je závislí na zvolenom štýle jazdy a zároveň na druhu terénu, kde sa bude jazdec pohybovať. Na asfalte a tvrdom podklade sa fúka na maximálnu hodnotu uvedenú na plášti, aby plášte kládli čo možno najmenší odpor.

Ak vyrážate do náročného terénu, dušu musíte nafúkať oveľa menej. Hranica je štandardne 2 – 2,5 barov. Čím viac totiž plášť fúkate, tým viac v náročnom teréne stráca svoje vlastnosti. V mokrom a blatistom teréne vám nízky tlak zabezpečí potrebnú priľnavosť a lepšie zdoláte prekážky. Existujú aj bezdušové plášte, ktoré sa môžu fúkať na výrazne nižšie tlaky. Ak máte galusky môžete sa dostať až na hranicu 1 baru.


Pri samotnom fúkaní budete potrebovať dobrú pumpičku, ideálne s meradlom tlaku, ktorá vaše duše nahustí presne podľa požiadavok. Spoľahlivé pumpy nájdete aj v našej ponuke.

Pumpa Pro-T veľká s manometrom a duálnou hlavou – 19,90 €

 

Pumpa Topeak MICRO SHOCK – 22 €

 

 

 

Komentáre

komentáre