CYKLOPOHĽADNICA: Vilnius

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Vilnius je jedno z najzelenších a najkopcovitejších hlavných miest Európy, takže nadšenci cyklistiky si tu celkom potrénujú. Cyklistika sa stáva v litovskom Vilniuse viac a viac populárnou, samozrejme oproti európskym metropolám má stále čo doháňať. Môže to byť aj tým, že náklady na hromadnú dopravu alebo vlastné auto sú relatívne nízke.

Ľudí na bicykli stretnete najmä počas letnej sezóny, či už na ceste do práce alebo rekreačne. Cyklistická sezóna trvá počas teplých mesiacov – od marca až do novembra. Cyklistika je obľúbená aj u detí, tie majú dokonca vyhradené špeciálne trasy kadiaľ sa môžu bicyklovať. Cyklochodníky pre jazdcov sú vyznačené vedľa cesty, málokedy sú súčasťou vozovky. Jazdiť po vozovke vo Vilniuse je vcelku bezpečné. V meste je vyznačených vyše 90 kilometrov ciest, nie všetky sú však v dobrom stave.

S parkovaním bicykla v meste nie je problém, nachádza sa tu 200 parkovacích miest zadarmo, nachádzajú sa v 20 špecializovaných „veloparkoch”. Parkovanie bicyklov na takýchto parkoviskách je bezpečné, pretože miesta aj ulice sú monitorované kamerami. Najznámejšou a najobľúbenejšou trasou je cesta Katedrála – Verkai Park – jazero Žalieji. Táto trasa je zároveň najdlhšou vo Vilniuse. Trasa, ktorá vedie cez park, ponúka ďalšie cyklochodníčky,
kopcovité alebo lesné trasy.

Vo Vilniuse sa každý mesiac koná „Critical mass”, kde sa stretne obrovské množstvo cyklistov, ktorí sa spoločne bicyklujú po meste. Prvé podujatie sa dialo v roku 2010 ako večerné masové bicyklovanie. Pre veľký úspech sa Critical mass začalo organizovať aj cez deň. Účasť je zadarmo a nikdy nie je vopred stanovené, kade sa pôjde. Ide naozaj len o spontánne hromadné jazdenie na bicykli po meste. Každý rok sa koná aj Velomaraton, súťaž bez vekového alebo kategorického obmedzenia. Na nadšencov cyklistiky čakajú 3 trasy, z ktorých si môžu vybrať 80 kilometrovú, 24 kilometrovú alebo 2,4 kilometrov dlhú.

Pred pár rokmi Vilnius zaviedol bike sharing službu Cyclocity Vilnius, čo považujeme všetci za veľký krok vpred. Bicykle sú nové, lacné a veľmi výhodné pre študentov. Každý rok pribudnú nové dokovacie stanice. Ich jedinou nevýhodou je systém platby. Bicykle majú oranžový dizajn, predný košík na bazožinu a zadný blatník, ktorý chráni oblečenie. V meste sa vyskytuje 37 staníc, každá má 9 parkovacích miest. K dispozícii je dovedna 300 bicyklov, vďaka ktorým sa viete pohybovať po centre mesta, cestovať do práce alebo školy, alebo si jednoducho užívať voľný čas a jazdu pre radosť. Systém požičiavania funguje vďaka 3 tipom lístkov – Cyclocity Vilnius Card, karta pre mestskú hromadnú dopravu alebo 3 dňový lístok. Vďaka týmto lístkom si môžete požičať bicykel z hociktorej stanice, a vrátiť ho hocikde. Prvých 30 minút používania bicykla je zadarmo.

Obľúbené trasy mimo mesta sú Curonian Spit alebo cyklotrasa do Trakai. Curonian Spit je dlhý úzky hrebeň, ktorý sa rozlieha pozdĺž juhozápadného pobrežia Litvy a zdieľanej Kalinigradskej oblasti, ruskej enklávy medzi Poľskom a Litvou na Baltickom mori. Po celom území vedie kvalitná cyklocesta s nádherným okolím, na ktoré sa najlepšie pozerá z bicykla. Celú trasu viete absolvovať v priebehu dňa, ale počas cesty narazíte na niekoľko krásnych dediniek, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Okolie je lemované krásnymi piesočnatými plážami, ktoré bývajú v lete preplnené. Najlepší termín, kedy sa sem vydať, je v období medzi májom a septembrom. Nezabudnite si do cyklovýbavy zbaliť slnečné okuliare a rukavice, aby ste sa ochránili pred slnkom.

Cyklotrasa z Vilniusu na ostrov Trakai je dlhá 27 kilometrov a ponúka mierne stúpanie 270 metrov. Trakai je obľúbená cyklistická destinácia – je to stredoveký hrad na ostrove na jazere, lemovaný historickoku dedinkou s drevenými domčekmi a tradičným jedlom. Z Vilniusu vedia do Trakai vyznačená cesta, ktorá potom pokračuje na diaľnici. Keď sa dostanete do Trakai, oplatí sa zajazdiť si okolo jazier, ktoré poskytnú nádherný výhľad na hrad.

V okolí hradu sa nachádza rozprávkový les, plný kopcovitých a opustených polí, kde sa môžete vyjašiť. Ak sa chcete vrátiť, športovo založení jazdci sa môžu vybrať naspäť smerom na panský dom Lentvaris a previezť sa okolo jazera, cesta je dlhá 50 km. Vo Vilniuse sa oplatí navštíviť susedstvo Belmont, Verkai park, Zelené jazerá alebo romantické jazdy okolo brehov rieky Neris.

Komentáre

komentáre