Ako predísť bolestiam na bicykli? (časť 2.)

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

V prvej časti sme si posvietili na bolesti svalov, kŕče a stravovanie. Dnes sa pozrieme na ďalšie problémy, ktoré vám môžu cyklistiku znepríjemniť.

Ďalším častým problémom, s ktorým sa cyklisti často stretávajú, sú problémy s trávením, napríklad nafukovanie, alebo bolesť žalúdka. Oba nepríjemné javy sú väčšinou spôsobené neprimeranými návykmi. Správne si myslíme, že pri zvýšenej fyzickej aktivite naše telo potrebuje viac energie, viac kalórií, a teda aj viac jedla. Lenže najesť sa pred bicyklovaním (aj s väčším časovým odstupom) do prasknutia nie je riešením.

Aj keby sme jedli celkom normálne, stane sa pri zvýšenej fyzickej aktivite následovné: prekrvenosť sa bude sústreďovať na naše svaly a srdce, ktoré kyslík rozpruďuje do celého tela a ktoré si pri športe žiadajú zvýšenú pozornosť. Tráveniu—črevám, žalúdku, sa bude sústrediť menej pozornosti, čím bude spomalené. To spôsobuje tú zákernú zvýšenú plynatosť, ktorá zneschopňuje plnohodnotný výkon.

Riešenia sú nasledovné: počas bicyklovania aspoň trochu meniť polohu—občas sa trochu vystrieť, “pomrviť”, skrčiť, a podobne, poprípade rovno na chvíľu zosadnúť, ponaťahovať sa, oddýchnuť si. Tak aspoň trochu rozhýbeme jedlo v našich útrobách, poprípade plyn, ktorý jedlo tvorí. Ďalej pomáha, ak sa pred jazdou najeme ľahšie a vyhneme sa rôznym suplementom a high-fit jedlám s vysokou koncentráciou živín. Vaše telo ich počas športu aj tak nebude vedieť rýchlo zužitkovať, tak si ich radšej nechajte na neskôr. Čím väčší výkon podávame, tým menej sa naše telo vie sústrediť trávenie, takže ak sme si proporčne k výkonu počiadne naložili, bude nás pri jazde poriadne skrúcať.

Ak vás pri pravidelnom športe neustále bolia špecifické časti tela, môžete na ne skúsiť zaútočiť cielenými cvikmi. Samozrejme, až keď zosadnete z bicykla. Ak vás napríklad bolia bedrové kĺby a svaly, skúste naťahovacie pozície z jogy. Nie sú príliš namáhavé, no zato udrú klinec po hlavičke a budú k vašim problémom nemilosrdné.

Ak si cyklistickú námahu odnáša chrbát, pomôže vám zase jeho trénovanie pomocou plank-u. Chrbát sa vám taktiež uvoľní napríklad cvičením pozície mačky z jogy alebo pozície dieťaťa, ktorá je síce nenáročná—priam oddychová—no na chrbát pôsobí blahodárne.  Naťahovanie lýtok je samozrejmosťou—môžete napríklad “odtláčať” stenu a tak naťahovať zadné lýtkové svaly, alebo sa stavať na špičkami na obrubník/schod a päty z neho ťahať dole.

Na stehná zase zaberajú tzv. “lunges” alebo jednoduché naťahovanie hamstringov dvíhaním chodidiel a ťahaním ich k zadku. A nezabúdajte si postihnuté miesta natierať protizápalovými krémami, ktoré sú voľne dostupné v každej lekárni.

Predovšetkým majte však na pamäti, že šport má byť v prvom rade zábavný a príjemný. Netlačte teda svoje telo do výkonov, ktoré ho trýznia a vám nedožičujú žiaden pôžitok. Radšej postupujte pomalšie a na dosiahnutie cieľov si dožičte čas. Poďakuje sa vám vaše telo, psychika a v neposlednom rade aj všeobecné zdravie.

Komentáre

komentáre