5 cyklotrás na strednom Slovensku, ktoré by ste mali vyskúšať

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Počas posledných letných dní si môžete urobiť adrenalínový výlet na tieto prírodné trasy.

“Bajkom k tajchom” skrz Štiavnické vrchy
V okolí Štiavnických vrchov natrafíte okrem prírody aj na zaujímavé historické banské pamiatky, medzi inými aj tajchy, po ktorých je oblasť pomenovaná. V tých sa dá počas teplých dní aj okúpať. Trasy v okolí sú určené pre horskú cyklistiku a bývajú kopcovité, preto na ne treba mať aspoň akú-takú kondičnú prípravu. Sú rozdelené podľa tématiky a na každej z nich sa môžete pokochať iným aspektom lokálnej histórie, kultúry, aj prírody. Celá spleť trás je rozdelená na štyri oblasti: Belianskú, Banskoštiavnickú, Vyhnianskú a Hodrušskú, pričom aj v rámci nich je na výber, kam sa vydať. Hodrušská je z nich najnáročnejšia aj najdlhšia, zatiaľ čo Banskoštiavnickú hodnotia ľudia ako najmenej náročnú, a zároveň je z nich aj najkratšia.

Photo credit: www.banskastiavnica.travel
Photo credit: www.banskastiavnica.travel

Oblasť Zvolena: cyklotrasa okolo Poľany
Trasa v chránenej oblasti Poľany v Detvianskom regióne prechádza hornatou krajinou aj miernejšími miestami a má celkovo až 135 km. Pre tých väčších nadšencov teoreticky zvládnuteľné aj za deň, pre ostatných kľudne aj na dva. Pre jej náročnosť je však odporúčaná doba na zdolanie dva dni. Odmenou za námahu vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu a miestne pamiatky, pri ktorých sa môžete pristaviť. Trasa je ideálna na horské bicykle a pre ľudí zvyknutých na cyklistickú námahu.

Photo credit: www.cyklo.hiking.sk
Photo credit: www.cyklo.hiking.sk

Oblasť Brezna: Zelená stuha Horehronia
87 km dlhá trasa vedúca cez srdce kraju cez polia, obce, lesy, lúky, aj farmy. Môžete sa pokochať výhľadom na Muránsku pláninu, Kráľovu Hoľu, Heľpu či Polomku. Vzhľadom na oblasť je trasa primerane hornatá, vedúca prevažne cez les, pričom sa zaraďuje striedavo medzi náročné a veľmi náročné.

Photo credit: www.cyklowebka.sk
Photo credit: www.cyklowebka.sk

 

Donovaly-Ružomberok
Trasa vedúca mimo hlavný cestný ťah sa väčšinou absolvuje smerom z Donovál do Ružomberka cez Polianku, Kečok, okolo Kozieho chrbta, cez Magurku, s výhľadom na Nízke Tatry, Kremnické vrchy, či Veľkú Fatru. Považuje sa za veľmi náročnú a strieda sa na nej traverz, kosodrevina, dedinské trasy, či dokonca chvíľu aj asfaltka. Miestami je prevýšenie také prudké, že treba bicykel tlačiť, inokedy sa zase ide po rovných lúkach a vrcholoch miestnych kopcov. Trasa má niečo vyše 45 km a je teda jednoznačne celodennou záležitosťou, ktorá vás poriadne vyšťaví, no zároveň nabije skvelými zážitkami a výhľadmi.

Photo credit: www.gps-tour.info
Photo credit: www.gps-tour.info

Oblasť Žiliny: vodná nádrž Nová Bystrica
Pri stavbe tejto priehrady počas osemdesiatych rokov zaniklo niekoľko obcí, konkrétne Riečnica a Havelka. Jediné, čo po nich ostalo, je Riečnický kostol, okolo ktorého sa v rámci trasy ide. Celkovo je trasa neveľmi náročnou cestou okolo celej priehrady v úpätí bystrických hôr. Je dlhá 29,5 km a väčšinou sa na nej ide po štrkovej ceste, len občas sa zájde aj na asfaltovú cestu.

Photo credit: www.regionmalafatra.sk
Photo credit: www.regionmalafatra.sk

Máte tip na obľúbenú trasu vo vašom okolí? Dajte nám vedieť na marketing@sportservis.sk

 

Komentáre

komentáre