Cyklistika pre najmenších

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Deti by sme mali viesť k športu od útleho veku. Je pritom len málo športových aktivít, ktoré sú tak mnohotvárne a družné ako cyklistika. Dá sa robiť v rámci celej rodiny, je prospešná pre všetkých a objavujeme zaujímavé miesta. Ak napriek tomu váhate, ponúkame pár dôvodov, prečo a ako deti k cyklistike viesť už od útleho veku.

Ak máte dieťa vo veku, ktorý je ideálny na seriózne začiatky s bicyklom (nielen na prevoz na ňom), existuje len pár dôvodov proti a neproporčne prevažujúce množstvo dôvodov za to, aby ste im jazdu bezpečným a zodpovedným spôsobom priblížili.

Takisto ako každý iný šport, aj bicyklovanie má svoje riziká, no nie nič je horšie, ako neaktivita a sedavý životný štýl bez pokusu o nápravu, ktorý je tak ľahko návykový. Prirodzene, na Slovensku, kde stále chýba dostatok cyklotrás, majú vaše obavy o bezpečnosť určité opodstatnenie. Na druhej strasne však nie je potrebné deti brať na cesty — celkom stačia horské chodníčky, alebo trasy, po ktorých autá prechádzajú len veľmi málo, ak vôbec. V blízkosti nášho hlavného mesta sú také nepríklad Železná studienka (najmä vyššie) alebo oblasť Devína.

V prvom rade je deti treba naučiť, čo jazda na bicykli je a čo všetko obnáša. Na to sú ideálne tzv. odrážadlá: bicykle bez pedálov, reťazí, pomocných (postranných) koliesok, niekedy aj bez bŕzd. Sú kľúčové v hľadaní toho rozhodujúceho — balansu. Deti sa na nich zakrátko naučia udržiavať rovnováhu, na bicykli správne sedieť a vôbec si vedieť predstaviť, ako taká jazda vlastne vyzerá z perspektívy prvej osoby. Podrobnejšie o odrážadlách sme písali tu.

Neskôr, keď má dieťa túto fázu učenia prelúskanú, nastáva čas vyskúšať bicykle s pomocnými kolieskami. Poprípade, ak si ešte netrúfate ho pustiť samé, na trhu je viacero detských bicyklov vo forme prívesu, ktoré si zavesíte na svoj bicykel a dieťa tak máte úplne pod dohľadom. Ono sa zároveň cíti samostatne, keďže sa už nevezie, ale naopak aktívne pedáluje. Tento krok však kľudne môžete preskočiť a prejsť rovno k pomocným kolieskam.

Jazda s nimi nich nie je náročná, dieťa (ani rodič) nemusí mať strach pred stratom rovnováhy a zároveň sa prvý krát skutočne učí pedálovať. Môže sa na to teda celkom bez obáv z pádu plne sústrediť. S takýmito bicyklami sa dá ísť aj na prvé výlety. Modely sú rôzne, no pre úplného začiatočníka sú ideálne tie ľahšie, ktoré manipuláciu dieťaťu značne zjednodušujú.

Juniorské bicykle sú už pre tých, ktorí s rovnováhou nemajú problém a trúfajú si aj na uvoľnenejšiu jazdu bez opory. Vyberať by sa mal podľa terénu, na ktorom bude dieťa najčastejšie jazdiť. A aj keď by ste ho možno radi prekvapili, je lepšie ho do predajne vziať so sebou a vyskúšať, či mu vynívaný bicykel sedí, predovšetkým veľkosťou. V tomto veku sú ešte mnohé prispôsobené aj dievčatám aj chlapcom a nerozlišujú sa ako bicykle pre dospelých. Na druhej strane majú iné špecifiká, ktoré bicykle na úrovni techniky a kvality rozlišujú. Ak si na ne sami netrúfate, poraďte sa s predajcami.

Na záver pár všebecných rád. Chrániče dieťaťu kupujte podľa vlastného uváženia, no nikdy nezabúdajte na prilbu. Mala by byť alfou a omegou celej detskej cyklistickej výbavy. A nezabúdajte ani na to, že v čomkoľvej, čo chcete od svojho dieťaťa, by ste mu mali ísť príkladom. Ukážte mu teda najskôr na sebe, že bicyklovanie môže prinášať radosť. Vezmite ho predtým, než je ešte dosť staré na samostatné bicyklovanie, so sebou v sedačke, aby si zvyklo na pocit jazdy a zamilovalo si ho. Sami mu dokážte, že pri jazde je dôležitá bezpečnosť, trpezlivosť, zodpovednosť a že sa (takmer) ničoho nemusí bať, ak bude postupovať podľa stanovených pravidiel a bezpečnostných zásad. Potom môžete očakávať, že vaše učenie bude úspešné.

Komentáre

komentáre