Ako predísť bolestiam na bicykli (časť. 1)

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Nie je nič horšie ako keď nás od plnohodnotného športového zážitku drží bolesť, kŕče a nepríjemné stavy, akými naše telo častokrát reaguje práve na to, že niečo robíme zle. Našťastie však na väčšinu z nich existuje hneď niekoľko riešení. Sami musíte zistiť, ktoré vám najlepšie vyhovujú. Dá sa to skúšaním, pozorovaním a rozumným správaním sa na ceste.

Najčastejšie nás pri športovej aktivite — a cyklistika nie je výnimkou — postihujú bolesti svalov a kŕče. Existuje veľa dohadov o tom, že na ich utíšenie pomáhajú minerály ako magnézium, potásium a sódium. Vedecké testovanie na vrcholových športovcoch tieto dohady síce nikdy oficiálne nepotvrdilo, no zároveň je nepopierateľné, že na mnohých fyzicky aktívnych majú dobré účinky, keďže majú významnú rolu pri napínaní svalov, regulovaní tekutín v tele a vysielaní neurologických impulzov. Preto je najlepšie, ak si sami odsledujete, či vám spomínané látky skutočne pomáhajú, čo môžu, ale zároveň ani nemusia. Okrem toho, že všetky zo spomínaných látok viete získať z potravín, existujú aj ich koncentrované formy v podobe tabletiek, či šumienok.

Ďalšie veľmi nápomocné správanie, ktoré vám môže ušetriť veľa bolesti a nadávania, je pravidelné a precízne naťahovanie. A to nielen keď idete cvičiť, ale každý deň. Štúdie potvrdili, že desaťminútové denné naťahovanie nielen dokáže eliminovať bolesti svalov, ale z vás robí šikovnejších športovcov a predchádza zbytočným zraneniam. Pozrite si na internete pár návodov, aby ste tých desať minút vedeli vyplniť, alebo postupujte celkom intuitívne a naťahujte to, čo vás najviac ťahá a bolí. Aj keď prvé razy nebudú príjemné, verte tomu, že táto zdanlivo jednoduchá aktivita sa vám neskôr niekoľkonásobne vyplatí.

Alfou a omegou každej namáhavej fyzickej aktivity je aj hydratácia. Bez nej nám v tele nefunguje vôbec nič a čím väčší výkon podávame, tým menej by sme mali šetriť na tekutinách. Samozrejme, ak sa športu venujete na vyššej úrovni, máte pravdepodobne k dispozícii rôzne energizujúce nápoje a gély s pohonnými a povzbudzujúcimi látkami a živinami, no ak nie, tak vám úplne stačí voda. Veľa vody.

Skúste vyvarovať presladeným energy drinkom, ktorých cukor vás síce nakopne, ale v každom prípade nepatrí medzi tie najzdravšie látky, ktoré vášmu telu môžete dožičiť. Kofeín sa nachádza aj v oveľa zdravších nápojoch a čo sa týka cukru, bude lepšie, ak siahnete po prírodnejších alebo rovno home-made verziách drinkov s vysokým obsahom cukru (napríklad fresh/smoothie z ovocia, limonáda s medom, atď.).

Posledný bod súvisiaci so svalmi, ktorý naráža na spomínanú rozumnosť a zodpovednosť, je primeranosť výkonu k vašim schopnostiam a zvyklostiam. Nenaložte si toho na plecia príliš. Tým šport stráca nielen zmysel, ale aj svoje blahodárne účinky pre vaše telo. Nielenže budete mat kŕče a svalovicu, ale neprospeje to ani vášmu srdcu, ktorému má šport pomáhať a posilňovať ho. Po cyklistike sa nebudete cítiť lepšie, ale naopak zničene.

Predovšetkým majte však na pamäti, že šport má byť v prvom rade zábavný a príjemný. Netlačte teda svoje telo do výkonov, ktoré ho trýznia a vám nedožičujú žiaden pôžitok. Radšej postupujte pomalšie a na dosiahnutie cieľov si dožičte čas. Poďakuje sa vám vaše telo, psychika a v neposlednom rade aj všeobecné zdravie.

V druhej časti nášho článku sa dozviete ako predísť bolestiam žalúdka či končatín tela po bicyklovaní.

Komentáre

komentáre