Flickr.com/ CC Khánh Hmoong

7 rád, ako bicyklovať v horúčavách

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Slnečné počasie je ako stvorené na prevetranie vášho bicykla. So stúpajúcimi teplotami by ste však mali zvýšiť aj svoju opatrnosť. Extrémne teplo môže spôsobiť úpal, vyčerpanosť až kolaps a výrazne skomplikovať váš výlet. Poradíme vám, ako bicyklovať v horúčavách.

1. Vyhnite sa najhorúcejšej časti dňa

Základným pravidlom v horúcich letných dňoch je vyhýbať sa najteplejšej časti dňa – 10. hodine dopoludnia až 15. hodine popoludní. Okolo poludnia je slnko najostrejšie, a mali by ste sa pred ním úplne chrániť. Na bicykel preto radšej vyrazte skoro ráno alebo v popoludňajších hodinách. V príjemnejších teplotách si jazdu užijete viac a nemusíte sa obávať negatívnych dopadov na vaše telo a fyzickú kondíciu.

2. Dodržujte pitný režim

Na slnku sa vystavujete veľkému riziku dehydratácie, dodržiavajte preto pravidelný pitný režim. Vezmite si so sebou dostatočné množstvo vody a na svojej trase si naplánujte zastávky, kde sa môžete osviežiť. Nezabudnite tiež na príjem tekutín pred a po jazde. Všetko o správnom pitnom režime na bicykli nájdete aj na našom blogu tu.

3. Správne sa oblečte

Noste športové oblečenie určené na letnú cyklistiku, ktoré pomáha odvádzať pot a má možnosti vetrania. Takéto oblečenie vám zabezpečí chladenie tela, čo v horúčave určite oceníte. Myslite aj na pohodlie svojich nôh – obujte si tenké športové ponožky a dobre odvetrávanú obuv.

4. Nezabudnite na opaľovací krém

Kvalitné opaľovacie krémy s ochranným faktorom by ste mali hľadať v lekárňach. Aj keď sú trochu drahšie, majú neporovnateľne vyšší ochranný prínos než bežné krémy. Na obale by malo byť vždy vyznačené, že chránia nielen pred UVB žiarením, ale aj UVA. Krém naneste asi 20 minút pred tým, než pôjdete na priame slnko a nevtierajte ho do pokožky príliš silno.

5. Noste slnečné okuliare

Slnečné okuliare vás ochránia pred UV žiarením, ale hlavne zabránia tomu, aby vás oslepilo silné slnko. Najdôležitejším faktorom je UV filter. Pre šport sú vhodnejšie plastové okuliarové šošovky, lebo sú ľahšie a nehrozí poranenie oka pri rozbití okuliarovej šošovky. Nemenej dôležitá je pružnosť a odolnosť obruby proti rozbitiu.

6. Chráňte si hlavu

Pokrývka hlavy ochráni vaše vlasy, pokožku a hlavu pred prehriatím. UV žiarenie ničí vlasy a ich štruktúru. Vynikajúcou ochranou sú však klobúky, šiltovky, helma a šatky. V skutočných horúčavách ich môžete namočiť do vody a schladiť sa.

7. Nepresiľujte sa

Nebicyklujte až do úplného vyčerpania. Pohyb v horúcom prostredí bude vždy pre telo náročný, preto by ste si mali šetriť sily a vyhnúť sa tak svalovým kŕčom.


TIP Športservisu

Z našej ponuky vyberáme produkty, vďaka ktorým sa vvám bude ľahšie dodržovať pitný režim na bicykli.

Fľaša Camelbak Podium Ice – 24,50 €

Batoh Camelbak Mule NV – 122,90 €

Fľaša Camelbak Podium – 10,90 €

Komentáre

komentáre