Cyklistické tretry alebo tenisky?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Mnoho cyklistov má strach prejsť z klasickej športovej obuvi a obyčajných pedálov na tretry a nášľapný mechanizmus. Patríte medzi nich aj vy? Pozrite sa im s nami na zúbok a možno im dáte šancu.

Upínacie systémy
Existuje niekoľko systémov pripínania tretier k pedálom, najčastejšie sa však používa SPD. Všetky pracujú na rovnakom princípe: tretra sa pomocou mechanizmu zacvakne o pedál a zafixuje. Namiesto obyčajných pedálov sa, samozrejme, používa špeciálny pedál s patentom. V princípe ho možno prirovnať zmenšenému lyžiarskemu viazaniu – neupína sa celá noha, ale len časť podrážky. Na cyklistické tretry sa odspodu priskrutkuje kus presne tvarovaného kovu (kufor), ktorý sa pred začatím bicyklovania nacvaknutím pripevní k spomínanému pedálu. Pri väčšine tretier je možné kufor polohovať dopredu alebo dozadu podľa potreby cyklistu.

Výhody nášľapného mechanizmu

  • lepší pohon
    Toto plus najviac pocítite pri ťažkých stúpaniach a náročnejšom teréne. Do ťažkého stúpania v teréne veľmi pomáha, ak sa pri šliapaní do pedálov zapájajú obe nohy. Jedna noha tlačí pedál dole a druhá jej pomáha ťahom nahor, čím sa námaha rozkladá rovnomernejšie na obe nohy.
  • bezpečnosť
    Bezpečný zjazd je založený na pevnom kontakte s cyklistom na 4 bodoch, čo znamená, že je bicykel lepšie kontrolovateľný. Bez SPD je cyklista s bicyklom v pevnom spojení len rukami. Nohy bývajú obyčajne pri veľkej nerovnosti “vykopnuté” z pedálov, čo pri zjazde najčastejšie znamená pád z bicykla.

Ako vyberať tretry?
Ak jazdíte pre pohodu, častejšie zosadávate z bicykla a pohybujete sa v teréne, najvhodnejšou voľbou sú trekingové tretry prispôsobené na chôdzu, s možnosťou využitia SPD systému alebo bežného pedálovania.

Pre väčšinu cyklistov sú však podstatne lepším riešením MTB tretry, pretože majú na podrážke gumové výstuže, vďaka ktorým sa v nich dá aj pomerne dobre chodiť. Cestné tretry tieto výstuže nemajú, majú len hladkú podrážku a akékoľvek presuny v nich sú dosť nepohodlné.

Ďalším typom sú zjazdové tretry, vhodné taktiež na Freeride a Enduro, ktoré poskytujú zvýšenú ochranu členku. Oproti ostatným tretrám majú podstatne vyššiu podrážku odolnú proti šmyku, ktorá zabezpečujú dokonalú stabilitu na platformových pedáloch.


V Športservise nájdete tretry:

na cestný bicykelvýkonnostné a rekreačné

na horský bicykelvýkonnostné a rekreačné

turistické

enduro – na pedále typu platformy a pedále typu platformy s SPD systémom

 

Komentáre

komentáre