5 tipov ako zdolať Bratislavu na bicykli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Pri jazde na bicykli na ceste je dôležité predvídať okolnosti rovnako, ako pri jazde motorovým vozidlom. Nesprávať sa arogantne, ale uvedomovať si, že cyklista na ceste má svoje práva, ale aj povinnosti. Náš tandemista z Cykloklubu Športservis, Konštantín Kocian, jazdí už viac ako 10 rokov po bratislavských cestách a pripravil niekoľko praktických odporúčaní, ako ich bezproblémovo zdolať.

1. JAZDIŤ ČO NAJBLIŽŠIE PRI PRAVOM OKRAJI VOZOVKY, ČI PO KRAJNICI, ALE NIE ZA KAŽDÚ CENU
Cyklotrasy na bratislavských vozovkách nie sú veľmi rozšírené, a tak sú cyklisti nútení jazdiť v rámci možností po cestách. Avšak veľakrát je okraj vozovky v nevyhovujúcom stave a riziko následného pádu je príliš veľké. Ak sú okraje vozovky zahltené špinou a sú v dezolátnom stave, pokojne môže cyklista jazdiť priamo po ceste. Pri jazde po ceste sa snažte ísť v rovnej línii a buďte predvídateľní, aby vodiči vedeli, čo môžu očakávať. Ak idete po úzkej ceste alebo v tuneli, môžete ísť stredom vozovky. Cyklista sa môže v týchto prípadoch stretnúť aj s agresívnym trúbením vodičov, ktoré treba slušne odignorovať. Cyklista je rovnocenný účastník dopravy ako auto.

2. BEZ PRILBY SA JAZDIŤ NEOPLATÍ
Cyklistická prilba je nevyhnutný doplnok cyklistu počas každej jazdy na bicykli. Cyklisti sú totiž spolu s chodcami najviac ohrození účastníci cestnej premávky. Hlavnou funkciou prilby jesamozrejme ochrana hlavy pred nárazom. Každý vie, že bratislavské cesty sú plné prekvapení v podobe prekážok či výmoľov, a cyklista len veľmi ťažko zamedzí pádu. A aj jemne vyzerajúci pád môže mať katastrofálne následky. Poznáte okolie Mlynských Nív a neodstránené koľaje na autobusovej zástavke? Viacerí sme tam už zakúsili na vlastnej koži chuť asfaltu a prilba vždy splnila svoj účel.

3. BUĎTE VIDITEĽNÍ
Refl exné prvky sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého cyklistu a netreba nimi šetriť. Umiestnite ich na bicykel a na svoje ruky a nohy – upozorníte tak na seba aj za zníženej viditeľnosti. Na rukách sú obzvlášť dôležité, ak siganlizujete zmenu smeru jazdy. Správne osvetlený bicykel má svetlá vpredu, vzadu, aj po bokoch. Pri jazde za šera alebo v noci by ste mali zabezpečiť LED diódové svetlá.

4. SMEROVÉ ZNAMENIA
Smerové znamenia cyklista vykonáva pravou, resp. ľavou rukou. Veľakrát sa stane, že cyklista odbočil bez smerovky a ani si neuvedomil, že ohrozil aj sám seba. Smerovkou dáva znamenie autám za sebou, že majú spomaliť a umožniť mu odbočenie. Smerové znamenia dávajte jasne a vždy v dostatočnom predstihu.

5. SEMAFORY PLATIA AJ PRE CYKLISTOV
Áno, či chceme, či nie, cyklista je povinný zastať na semafore pri signalizácii červeným svetlom. Veľa cyklistov semafory ignoruje, hlavne cez víkend a na menej frekventovaných cestách, opakovaná vec sa bohužiaľ stáva zvykom. Osobitnú pozornosť venujte aj pri prejazde križovatky na oranžovú, hlavne pri veľkých križovatkách, kde vyprázďnovací čas býva krátky kvôli zefektívneniu premávky. Cyklista je, podľa zákona o cestnej premávke, povinný bezpečne brzdiť ešte pred križovatkou.


TIPY ŠPORTSERVISU

Blikačka Blackburn 2FER

Šikovné svetlo, ktoré môžete použivať aj ako predné alebo zadné, pretože mení farbu na bielo a červeno. Vydrží svietiť 1,5 hodiny a blikať až 5 hodín.

Prilba Giro Revel

Dostupná športová pribla, ktorá nesie dizajnové črty špičkových prilieb do terénu a na cestu. Skvelé odvetranie a pre Giro povestné usadenie na hlave vám spríjemní každú vychádzku na bicykli.

Prilba Giro Verona

Dámska cyklistická prilba s ľahkou váhou a odvetrávaním. Krásny dizajn a možnosť farebného zladenia s bicyklom a ďalšími doplnkami.


titulná foto: Flickr cc Chris Cook

 

 

Komentáre

komentáre