8 rád pre horských cyklistov

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Skúsení MTB cyklisti nepotrebujú rady, ako jazdiť v horskom teréne. Vedia, čo očakávať od takéhoto prostredia, a aký spôsob jazdy zvoliť v horských podmienkach. Pre tých, čo však s horskou cyklistikou len začínajú, máme 8 základných rád.

1. Vyberte si správny bicykel

Špecifikácia „horský bicykel“ vám už dávno nepostačí pri výbere nového bicykla do hôr. Podľa typu konštrukcie sa tieto bicykle najčastejšie rozdeľujú do siedmich hlavných kategórií, ktoré sa od seba odlišujú predovšetkým zdvihmi odpruženia: cross country, trail/all mountain, enduro, downhill, trial, freeride a dirt-jump. Nechajte si poradiť od odborníka, ktorý typ horského bicykla vám bude vyhovovať najviac.

2. Dávajte si pozor na terén

Ak ste začiatočník, vyberajte si terén veľmi opatrne. Vyhnite sa príliš blatistému či skalnatému povrchu – na úvod ušetríte svoje sily aj bicykel. Na jeseň si tiež dávajte pozor na množstvo opadaného lístia, na ktorom sa môžete šmyknúť. Náročnosť terénu zvyšujte postupne.

3. Vyberajte jednoduchú trasu

To isté platí pre výber trasy. Hľadajte skôr označené cestičky, najlepšie s čo najmenším počtom prekážok. Jednoduchá trasa, samozrejme, nemusí byť hneď aj najkratšia, ale v začiatkoch vám pomôže vyhnúť sa častému zosadaniu z bicykla, prípadne úrazom.

4. Naučte sa, kedy používať sedlo

Pri jazde z kopca si na sedlo nesadajte. Postavte sa v podrepe na pedále a zadok umiestnite približne dva centimetre za sedlo – takto prenesiete svoju váhu na zadnú časť bicykla. Naopak, ak idete do kopca, zostaňte sedieť v sedle, najmä v prípade, že vás čaká krátky a ostrý výstup. Predtým, než sa dostanete do stúpania, sa snažte nadobudnúť čo najväčšiu hybnosť.

5. Buďte pripravení brzdiť

Vždy je dobré mať na brzdách aspoň prst, aby ste boli pripravení v krízovej situácie čo najrýchlejšie zabrzdiť. Dodržujte aj staré známe pravidlo – nebrzdite prednou brzdou. Inak sa môže stať, že preletíte rovno cez riadidlá. Vyhnite sa tiež prílišnému brzdeniu zadnou brzdou – pri jazde z kopca by vás mohol prekvapiť šmyk.

6. Pozerajte sa dopredu

Namiesto toho, aby ste hľadeli kolesá svojho bicykla, sa vždy pozerajte pred seba. To vám umožní pohotovo reagovať na prekážku, zmeniť smer alebo rýchlosť.

7. Zbytočne neriskujte

Lákajú vás strmé kopce, náročené terény a kaskadérske kúsky? Prenechajte ich profesionálnym horským cyklistom. Ak dobre nepoznáte horský terén, v ktorom bicyklujte, pomerne jednoducho môžete prísť k úrazu – často sú to zlomené zápästia alebo rebrá. Svoje limity prekonávajte radšej pomalšie a zbytočne neriskujte.

8. Vyčistite bicykel po každom výlete

Nezabudnite bicykel po jazde vyčistiť. A to hlavne vtedy, ak sa vraciate z blatistého terénu. Odstráňte z bicykla blato, kamienky a všetky nečistoty a po vyčistení všetky komponenty dôkladne namažte. Tipy, ako si správne vyčistiť bicykel, nájdete tu.

Športservis odporúča:


Rocky Mountain Instinct 950 2016

Komentáre

komentáre