5 najčastejšie menených komponentov na bicykli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Komponenty na bicykli sa menia väčšinou z 2 dôvodov – opotrebenie alebo vylepšenie. Pri opotrebení tieto časti bicykla znižujú nielen komfort z jazdy, ale aj jeho bezpečnosť. Vďaka výmene komponentov nielenže lepšie prispôsobíte bicykel svojmu štýlu jazdenia, ale zlepšíte aj pocit z jazdy.

Plášte – Je mnoho rôzných terénov a štýlov jazdy, podľa ktorých je potrebné upravovať aj obutie bicykla. Napríklad, ak máte horský 29“ plášť a budete jazdiť prevažne na hrádzi, kľudne ho môžete vymeniť za užší a rýchlejší crossový plášť, ktorý je pre tento účel vhodnejší.

 

Plášť Schwalbe BIG APPLE RaceGuard 60-622 (vhodný aj na 29″ kolesá)
plast schw

 

Sedlo – Každému z nás vyhovuje iné sedlo. Ako zistiť, ktoré je pre pre vás to najlepšie? Jedine skúšaním. Pri výbere vám môžu pomôcť odborní predajcovia či merania posedov, vďaka ktorým budete vedieť, ktoré sedlá sa oplatí skúšať. 

Sedadlo BBB BSD 13 MultiDensity

sedlo

Predstavec – Ak chcete upraviť svoj posed, predstavec predstavuje cenovo jednu z najprijateľnejších variant ako ho ľahko upraviť. Čím je predstavec dlhší a nižší, tým je váš posed menej komfortný, no výkonnejší. Pokiaľ často meníte štýl jazdy, riešením môže byť aj nastaviteľný predstavec. 

Predstavec Spoon DH/4X 31,8/40mm

Riadidlá – Rôzne tvary a výšky dopĺňajú nastavenie posedu. Šírkou vieme docieliť komfort jazdy a výbornú stabilitu. Naopak užšími zas nízky odpor vzduchu na pretekoch. 

Riadidlá BBB BHB 06 SkyBar

Brzdy – Horská cyklistika v posledných rokoch prešla čisto na kotúčové brzdy z dôvodu ich stáleho a rýchleho brzdného účinku. Čím väčší kotúč, tým lepšia brzdná sila. No samozrejme, môže sa vyskytnúť aj niekoľko nepriaznivých sprievodných javov ako krivenie kotúča a jeho následné cinkanie či skrútenie vidlice. 

Brzda hydraulická Shimano SLX BR-M675

Komentáre

komentáre